Channels

De COCKTAIL-methode, beschreven in mijn nieuwe boek ‘Feeling voor Bezieling’, is dé unieke aanpak om een bevlogen team te creëren. En dat is broodnodig voor werkend Nederland! Uit onderzoek van Gallup komt naar voren dat 88% van de medewerkers niet echt betrokken is bij hun werk. Deze cijfers zijn van 2017 en dus van voor de coronacrisis. Anno 2021 zullen deze cijfers nog schrijnender zijn.

Je werkomgeving aantrekkelijker maken met een vrijdagmiddagborrel, een wervende slogan of zelfs een Chief Happiness Officer, werkt misschien tijdelijk maar het geluksgevoel is ook zo weer verdwenen. Beter is het om te werken van binnenuit. Daar zit je sleutel tot succes en je welbevinden.

Ik deel graag drie tips om te werken aan jouw bezielde gevoel. Het mooie is dat wanneer jij werkt aan jouw bezieling dat altijd effect heeft op de teamdynamiek.

Lees ook:

Bevlogenheid in organisaties

Hoe bijzonder is het dat de acht opeenvolgende letters van het woord ‘cocktail’ de acht stappen van de methode zijn om naar een bezielde werkomgeving toe te bewegen? De eerste vier stappen (Confronteren, Ontkoppelen, Creëren en Katalyseren) gaan over de ontwikkeling van jezelf en hoe je daardoor waarde toevoegt aan je team en je bedrijf. De volgende drie stappen (Thuiskomen, Afstemmen en Integreren) hebben te maken met de onderstroom. Ze gaan echt in op het samenwerken en de cultuur in het bedrijf. Door de laatste stap (Liefhebben en loslaten) goed door te voeren, kom je steeds dichter bij de kern van jezelf, je team en je bedrijf. Vaak heb je de volgende confrontatie dan alweer te pakken. Het blijft een doorgaand proces.

Drie tips om ervoor te zorgen dat jij bezielder werkt

 1. Word je bewust van de confrontaties die je ervaart.

  Een confrontatie staat voor het effect dat iets dat in jouw omgeving gebeurt op jou heeft. Kijk eens naar je team en jouw bedrijf. De hele dag door heb je interactie. Er zijn meningen, er zijn oordelen en er is gedoe. Misschien ervaar je stress of ben je gefrustreerd omdat jouw collega de kantjes ervan afloopt. Vraag jezelf dan af: “Waarom ben ik gefrustreerd?” en een vervolgvraag is: “Wat zegt dat over mezelf?” De buitenwereld zoals jij die ervaart is altijd een spiegel van jouw binnenwereld. Je kunt hierin stappen zetten door jezelf de volgende rake vraag te stellen: ‘Noem één ding dat je kunt doen, en nu niet doet, en dat een enorm positief effect op je leven heeft als je het vaker zou doen. Wat is dat?’ Het antwoord hierop geeft ruimte aan je innerlijke stem. Maak werk van je antwoord. Dan kom je in contact met je bezieling.

 2. Omarm je schaduwkant.

  Je schaduwkant is een gedeelte van je persoonlijkheid dat je onbewust wegdrukt. Vanaf je prilste jeugd heb je bepaald gedrag verbannen omdat je daarmee geen liefde of aandacht kreeg. Denk aan egoïstisch of dominant gedrag, gemakzucht of verleidingskunsten. Nu jij dat gedrag bij jezelf afwijst, verafschuw je het als een ander zich zo gedraagt. Maar dit gedrag hoort ook bij jou. Door je schaduwkant te omarmen, ga jij als mens een enorme ontwikkeling maken. Ben jij allergisch voor je dominante manager? Dan is de uitnodiging jezelf dominanter op te stellen. Erger je je aan je lakse collega? Neem zelf iets minder hooi op je vork. Vind je je collega eigenwijs? Wees zelf kritischer. Door je schaduwkant te ontwikkelen, haal je een weggedrukt deel van je persoonlijkheid terug. Het is de sleutel tot een boost in jouw impact en leidt tot een geheel nieuwe dynamiek in de samenwerking met anderen.

 3. Vraag feedback aan collega’s en de mensen met wie je samenwerkt.

  ‘Hoe vond je ons gesprek? Welke tip heb je voor mij?’ Deze simpele vragen hebben veel effect. Ze werken zo goed omdat je je gesprekspartner deelgenoot maakt van jouw ontwikkeling. Dat is een hele eer. Het zorgt voor een hele goede onderlinge verbinding. Verbinding is een belangrijk element in het ervaren van bezieling. Deze tip klinkt misschien als een open deur maar toch gebeurt het heel weinig. In veel gevallen staat je ego je in de weg je zo kwetsbaar op te stellen.

Wees opmerkzaam op de confrontaties die jij ervaart, omarm je schaduwkant en vraag geregeld feedback. Zo werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en bezielde gevoel. Bezieling trekt aan en leidt tot succes!

Wil je weten hoe bezield jij al werkt? Ontdek het door de gratis COCKTAIl-scan te doen op smileconnects

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x