Diversiteit vereist 'switching leadership'

Boeken · Columns

Alweer een boek over diversiteit? Waarom, werd mij zuchtend gevraagd. Simpel. Omdat het veel oplevert. En omdat managers vaak onkundig zijn, als het gaat om het benutten van de diversiteit in onze teams. Ze selecteren mensen die op ons lijken, en halen daarmee eenzijdigheid binnen. Teveel van hetzelfde.

Juist een grote variatie van mensen brengt ons ergens.

Toegang tot meer bevolkingsgroepen, meer vaardigheden in een team, een groter oplossingsvermogen en andere invalshoeken wanneer de boel vast lijkt te lopen. Heeft dat dan effect op het resultaat? Ja natuurlijk. Maar je moet er even voor gaan zitten om te begrijpen hoe. En wie heeft daar nog zin in in een wereld die alles in 3 seconden wil doen?
Diversiteit kan erg leuk zijn, met mensen uit andere culturen werken erg interessant. Veel mensen vinden het boeiend om in het buitenland te werken, of te reizen voor hun werk. Maar breng diversiteit in je team en je haalt de wereld in huis.
Diversiteit is ook nodig. Je ziet een tendens dat mensen zich terugtrekken in hun eigen tribe. Wit bij wit, bruin bij bruin, liberaal bij liberaal, christen bij christen, moslim bij moslim. Sociale ghettovorming, zou je het kunnen noemen. En dan ontstaan ook de vijandbeelden. Dus daarom een boek over diversiteit. En dan niet alleen maar tips,die zijn er ook, maar een boek dat je ook nog eens uitlegt waar het allemaal vandaan komt. En dat je veel inzicht geeft in de interactie tussen Nederlanders zonder migratie achtergrond en met migratie achtergrond.
Ik heb mij altijd geērgerd aan oordelen over anderen. Ik had een grootvader die heel goed was in het blootleggen van de zwakte van die oordelen. Hij was bouwvakker, maar lid van een generatie die mensen in ieder geval als mensen zag, en iedereen een kans wilde geven. Niet mensen buitensluiten omdat ze er ‘raar’ uitzagen. Of omdat ze een andere huidskleur hadden. Natuurlijk kun je dingen vreemd vinden, en we lijken het met dieren gemeen te hebben dat we mensen die anders zijn dan wij een beetje wantrouwen.
Daar moeten we ons van bewust worden. Ook al omdat veel oorlogen voortkomen uit dat wantrouwen. Maar ook, kleiner, om mensen geen slachtoffer te laten worden van pesterijen of buiten sluiten. We hoeven niet naïef te zijn, maar kunnen ons wel openstellen. En op de werkvloer betekent dat dat we beter worden. Teams met diversiteit scoren beter dan teams zonder. Zo simpel is dat.

Schakelen tussen manieren van sturing en communicatie

Het werd tijd voor een leesbaar boek over deze materie, voor een boek dat complexe materie helder uitlegt. Daar heb ik erg mijn best voor willen doen. Om organisaties beter te laten functioneren, om de samenleving uit die gekke xenofobische kramp te halen en om meer lol te hebben met elkaar. Om dat proces vorm te geven heb je goede leiders nodig. Mensen die snappen hoe het zit met de verschillen tussen mensen, en die weten waar die verschillen vandaan komen. Die kunnen schakelen tussen communicatiestijlen en manieren van aansturing. Niet alleen dienend durven zijn, maar af en toe ook directief. Niet populair meer, maar in bepaalde culturele omgevingen noodzakelijk.

Switching leiderschap heb ik het genoemd in mijn boek. Wie weet waarom we zijn zoals we zijn, en snapt waarom anderen zijn zoals ze zijn, komt gemakkelijker tot acceptatie. En dat zal hem zakelijk geen windeieren leggen. En hem tot een betere leider maken. Het was een leuk boek om te schrijven. Ik werd er steeds enthousiaster van. Ik weet zeker dat dat ook voor de lezer geldt. Op naar een leukere werkplek. Op naar meer diversiteit.

Bert Overbeek, auteur van Diversiteit - Benut de kracht van verschillen in organisaties.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Diversiteit in organisaties