Je wordt een stuk effectiever als je diep kunt luisteren. Je relaties worden beter. Je ruimt conflicten uit de weg. Je kunt de-escaleren en spanningen oplossen. Vastgelopen onderhandelingen vlot trekken. Weerstand wegnemen. Belangen boven tafel krijgen. Draagvlak vergroten.

Zoals je waarschijnlijk weet onderstreepte managementgoeroe Covey keer op keer het belang van deze vijfde eigenschap van persoonlijke effectiviteit: Hij noemde het “Begrijp de ander voordat je begrepen wilt worden”.

Luistermanieren.

Je kunt op verschillende manieren luisteren. Ik noem een paar manieren die je misschien herkent:

 1. Je zet beide oren wijd open zodat alles erin. maar er ook weer vliegensvlug uit kan vliegen. Het kan goed doortochten zeg maar. Soms zeg je erbij “ja ik hoor wat je zegt”. Of: “schat, je hebt gelijk”.
 2. Je luistert om vervolgens over je eigen ervaringen te vertellen. We noemen dit wel autobiografisch luisteren.
  “Waar was je op vakantie?”
  “Ik zat op Kos.”
  “Oh, Kos, super! Daar heb ik toch ooit een geweldig avontuur beleefd! We zaten..”
 3. Diep luisteren, waarbij je met hoofd (je wil het begrijpen) EN hart (je wil het aanvoelen) luistert.

Hoe kun je diep luisteren?

Door af te stemmen op verschillende lagen:

 1. Luister naar het verhaal. Stem je af op de woorden en observeer hoe de betekenis van het verhaal in jouw geest vorm krijgt en je het verhaal gaat begrijpen.
 2. Luister naar de emoties. Besteed aandacht aan je eigen lichaam als het reageert op de woorden en beelden. Luister ook met je ogen en observeer opmerkzaam de lichaamstaal van de spreker. Wat zie je aan bewegingen? Aan gezichtsmimiek? Hoe spreken de ogen van de verteller?
 3. Luister naar de toonhoogte van de stem. Merk het stijgen en dalen op. Waar hoor je pauzes? Waar kraakt de stem? Wanneer wordt de stem zachter of harder?
 4. Luister naar de subtiele boodschappen van je eigen lichaam. Welke sensaties merk je als je de stem van de ander toestaat om jou te raken? Hoe raakt de aanwezigheid van de ander jou? Merk je een bepaalde sfeer of energie op bij de ander, en hoe reageert jouw lichaam daarop?
 5. Beweeg in het luisteren lichtjes heen en weer tussen deze verschillende manieren van luisteren.

Ben alert. Open van geest. Open van hart.

Spreekt het je aan? Verken deze dagen hoe jij luistert en pas de tips toe die nuttig voor je zijn.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Yvonne,

Ja… die Stephen Covey en z’n vijfde eigenschap van persoonlijke effectiviteit. Wat ook jij er niet bij vermeldt (zoals overigens Stephen Covey zelf) is dat hij die wijsheid van een ander had. Dus breek ik steeds een lans om “aan Ceasar te geven wat aan Ceasar toekomt.”

Hoogstwaarschijnlijk heeft Covey ooit het Vredesgebed van Sint Franciscus gebeden en daaruit z’n vijfde eigenschap gepuurd. Dus verwijs ik steeds naar Franciscus van Assisi die bad: “Laat mij niet verlangen begrepen te worden maar zelf te begrijpen.”

Over diep luisteren en waarderend begrijpen heb ik het diepgaand in m’n eigenste boek ‘Cruciale Dialogen’. Daarin heb ik het o.m. uitgebreid over een vaardigheid om aan te tonen dat je diepgaand hebt geluisterd: Bevestigend Parafraseren op drie niveaus: inhoud, emotie en waarden. Dat laatste niveau wordt overigens heel zelden aangekaart.

Creatively,
Johan Roels

Johan, dank voor de Ceasar/St Franciscus verwijzing en het toevoegen van het waarden aspect bij diepgaand luisteren, nuttig!

Yvonne, Het waarden aspect bij diep luisteren komt hier op neer. Men kan enkel van diep luisteren spreken wanneer men de waarde ontdekt die geraakt werd en waardoor de emotie zichtbaar kwam. De emotie is nog zichtbaar maar de onderliggende (geraakte) waarde niet. En daarom dient heel behoedzaam omgesprongen worden met het bevestigend parafraseren op dat derde, i.e. waarden, niveau.

Creatively,
Johan

Als je eens langskomt in Lembeke (Be) krijg je ‘gratis, doch niet voor niks’ m’n boek ‘Cruciale dialogen’ cadeau. Daar kan je een en ander nalezen.

x
x