Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Yvonne,

Ja… die Stephen Covey en z’n vijfde eigenschap van persoonlijke effectiviteit. Wat ook jij er niet bij vermeldt (zoals overigens Stephen Covey zelf) is dat hij die wijsheid van een ander had. Dus breek ik steeds een lans om “aan Ceasar te geven wat aan Ceasar toekomt.”

Hoogstwaarschijnlijk heeft Covey ooit het Vredesgebed van Sint Franciscus gebeden en daaruit z’n vijfde eigenschap gepuurd. Dus verwijs ik steeds naar Franciscus van Assisi die bad: “Laat mij niet verlangen begrepen te worden maar zelf te begrijpen.”

Over diep luisteren en waarderend begrijpen heb ik het diepgaand in m’n eigenste boek ‘Cruciale Dialogen’. Daarin heb ik het o.m. uitgebreid over een vaardigheid om aan te tonen dat je diepgaand hebt geluisterd: Bevestigend Parafraseren op drie niveaus: inhoud, emotie en waarden. Dat laatste niveau wordt overigens heel zelden aangekaart.

Creatively,
Johan Roels

Johan, dank voor de Ceasar/St Franciscus verwijzing en het toevoegen van het waarden aspect bij diepgaand luisteren, nuttig!

Yvonne, Het waarden aspect bij diep luisteren komt hier op neer. Men kan enkel van diep luisteren spreken wanneer men de waarde ontdekt die geraakt werd en waardoor de emotie zichtbaar kwam. De emotie is nog zichtbaar maar de onderliggende (geraakte) waarde niet. En daarom dient heel behoedzaam omgesprongen worden met het bevestigend parafraseren op dat derde, i.e. waarden, niveau.

Creatively,
Johan

Als je eens langskomt in Lembeke (Be) krijg je ‘gratis, doch niet voor niks’ m’n boek ‘Cruciale dialogen’ cadeau. Daar kan je een en ander nalezen.

x
x