Maandagochtend, bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Vroege start, eindpresentatie van het project Missing Link bij hotel Carlton President. Onderzoek naar ondermijning op bedrijventerreinen, de rol van parkmanagementorganisaties (PMO’s) en hun positie in het tegengaan van criminaliteit. Maar wat mij vooral opviel: het was er niet te doen voor voetgangers en fietsers.
Stel je moet hier een avonddienst draaien. Het is donker, stil, geen mens op straat. Geen fietspad, geen fatsoenlijke oversteekplaatsen, amper verlichting of openbaar vervoer. Ondertussen razen bestelauto’s en vrachtwagens over de weg, niemand die zich aan de snelheid houdt. Handhaving is onzichtbaar.
En dit is geen uitzondering. In heel Nederland zijn bedrijventerreinen ontworpen voor (bestel)auto’s en vrachtwagens, niet voor mensen. Toch werken hier honderdduizenden mensen – en die komen niet allemaal met een leaseauto. Jongeren zonder rijbewijs, mensen met een migratieachtergrond, ouderen, parttimers: zij zijn afhankelijk van fiets of openbaar vervoer. En dan moet de route naar je werk wel veilig zijn. Veilige mobiliteit bepaalt of mensen op tijd en gezond op het werk verschijnen. Zeker bij avond- en nachtdiensten is het gevoel van veiligheid cruciaal.
Bovendien: een onveilig bedrijventerrein heeft ook gevolgen voor bedrijven zelf. Ongelukken brengen risico’s met zich mee, logistieke verstoringen kosten geld, en onbereikbaarheid belemmert groei. In crisissituaties is een veilige ontsluiting zelfs van levensbelang. De vraag is dan ook: waarom is dit al decennia zo? Waarom zijn bedrijventerreinen zo autogericht, grijs, en sfeerloos ingericht? Waarom nodigen ze niet uit tot fietsen, wandelen of zelfs verblijven?
Hier ligt een duidelijke taak voor parkmanagers. Zij kunnen – en moeten – sturen op meerwaarde. Een goed ingericht terrein is niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk, veilig, groen en bereikbaar. Een bedrijventerrein als park, waar mensen zich welkom voelen. Dat begint met veilige fietsroutes, goede verlichting, duidelijke bewegwijzering, en bushaltes die wél aansluiten op werktijden. Het vraagt om gedeelde mobiliteitsoplossingen: deelfietsen, -auto’s, shuttlebusjes. En vooral: samenwerking tussen bedrijven, gemeenten en vervoerders.
Willen we echt dat bedrijventerreinen bijdragen aan duurzame werkgelegenheid? Dan moeten we ze ook bereikbaar, veilig en uitnodigend maken – voor iedereen.
Walther Ploos van Amstel.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--