Meer vraag naar supply chain managers en planners

Er is een flinke groei in vraag naar Supply Chain Managers (+63%) en Planners. Het aantal vacatures binnen het totale vakgebied Supply Chain Management is in het tweede kwartaal met ruim 4% gestegen ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar geleden. Aandacht voor ketensamenwerking en efficiënte uitvoering zorgen voor de groei in de vraag naar deze profielen. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

De vraag naar Supply Chain Managers stijgt met maar liefst 63% in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. “Het inrichten van nieuwe delivery concepten en de focus op het optimaliseren van de planning en logistiek binnen zowel de industrie als logistieke dienstverlening zorgen voor een toenemende vraag naar Supply Chain Managers”, aldus Hilbrand van der Kooi, Business Development Manager SCM&P bij Yacht.

Naast de vraag naar Supply Chain professionals is nu ook het aanbod van professionals in kaart gebracht tot op regionaal niveau. Bronnen die gebruikt worden om dit aanbod inzichtelijk te maken zijn afkomstig van CBS, EuroStat en het UWV en worden aangevuld met Yacht’s eigen Beroeps Arbeidsmarkt Survey. De vraag gedeeld door het aanbod levert de arbeidsmarkt spanningsindicator op.

De arbeidsmarkt spanningsindicator voor Supply Chain Management staat voor dit kwartaal op 1,4: een krappe arbeidsmarkt. Op regionaal niveau zien we grote verschillen. Duidelijk waarneembaar is de zeer krappe arbeidsmarkt voor Supply Chain professionals rondom de Nationale Transport As (van de haven van Rotterdam naar het Duitse achterland). Opvallend is ook de spanning in de regio’s Utrecht en Zwolle. In die regio’s is de afgelopen periode flink geïnvesteerd in warehouse en distributie faciliteiten. “Met dit gedetailleerde inzicht in de arbeidsmarkt kunnen werkgevers hun recruitment strategie optimaliseren en biedt Yacht professionals maximaal inzicht in hun kansen op de arbeidsmarkt”, aldus Van der Kooi.

De Nevi rapporteert in de Purchase Managers Index van juni een afnemende groei in nieuwe orders en productie. Binnen de logistieke sector bestaat onzekerheid over verkoopvolumes bij met name de food- en agrarische bedrijven. Ook het aantal gepubliceerde vacatures voor Supply Chain professionals is in mei en juni afgezwakt na een sterke stijging in april. “Ondanks de spannende ontwikkelingen op productie- en exportvlak is er voldoende spanning op de arbeidsmarkt voor Supply Chain professionals om hun carrière-ontwikkeling vorm te geven; van een vroegtijdig zomerreces is dus geen sprake”, aldus Van der Kooi.

Screenshot 2016-07-12 09.09.02

Bron: Yacht

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>