Horeca-afval hoort niet op straat: als ondernemers los je dat samen op

Toen wij nog midden in het centrum van Amsterdam woonden, was het elke ochtend weer hetzelfde vieze tafereel: bergen afval van wokzaken, stapels vuilniszakken van de horeca en vettige olieblikken die zomaar op straat gedumpt waren. Op de dagen dat de gemeente inzamelde, leek het wel een vuilnisfestival. En net als je dacht dat het eindelijk was opgehaald… boem, daar lagen de volgende zakken alweer.

En nu grijpt wethouder Hester van Buren in. Horeca-ondernemers worden verplicht hun afval in een kliko aan te bieden of het netjes binnen op te laten halen. Niet zo moeilijk, zou je denken. Gewoon een contract afsluiten met een erkende inzamelaar. Alleen als je minder dan tien zakken per week hebt, mag je – net als gewone bewoners – nog gebruikmaken van de openbare inzameling.

Horecaondernemers mopperen: Dit werkt alleen op de tekentafel van de gemeente! Ik snap het als geen ander. Ondernemen in de Amsterdamse horeca is uitdagend. Die peperdure vierkante meters binnen en buiten je zaak wil je gebruiken om cocktails te shaken of gasten te laten dineren. Voor een ruimte voor je afval? Geen plek. Voor een fatsoenlijke logistieke oplossing? Ook niet. Dat kan natuurlijk niet. De openbare ruimte is van ons allemaal.

Willen we nu de lusten van ondernemen in de duurste vierkante meters van de stad, maar zodra het over de lasten gaat – zoals afval en logistiek – moet de publieke ruimte het maar opvangen?

En nee, het hoeft helemaal niet zo te blijven. Kijk eens naar Oscar Circulair, die horeca-ondernemers in de Amsterdamse binnenstad, op het Westergasterrein en in mijn Spaarndammerbuurt ontzorgt. Ze doen het ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Gewoon, met je buren afspraken maken en één commerciële inzamelaar inschakelen. Slim, schoon en efficiënt. Ook van andere wereldsteden kunnen we veel leren.

En laten we het ook eens hebben over die afvalberg zelf. Waarom produceren we eigenlijk zoveel? Misschien wordt het iets duurder, maar de problemen van afval en logistiek neerleggen bij de stad is niet eerlijk. Maar, dat iets duurder bepaal je wel als ondernemers met elkaar; samen!

Dus ja, goed dat de wethouder nu doorpakt. Tijd dat (wij als) ondernemers onze verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen voor onze winst, maar ook voor de leefbaarheid van onze buurt. Nu met het afval, straks hopelijk ook onze bevoorrading. Echte ondernemers lossen hun eigen problemen natuurlijk zelf op. 

Walther Ploos van Amstel.

 

Lees ook: Waarom is er geen onderzoek naar marktruimte voor horeca?

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--