Breda heeft als eerste Nederlandse gemeente een vergunning gekregen om een drone te laten vliegen zonder dat er een piloot in de buurt is. Deze proef gaat plaats vinden op Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer, vlakbij de Belgische grens. Na toestemming van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan de gemeente, via haar innovatie-afdeling Bredata, testen uitvoeren waarbij de drone onder meer wordt ingezet bij incidenten zoals veiligheid, verkeersongevallen, voertuigtellingen of brandalarmen.
Uniek aan dit project is dat de drone “Beyond Visual Line Of Sight” mag vliegen en door meerdere organisaties tegelijk wordt gebruikt. Zo werken onder andere de veiligheidsregio, politie, onderhoudsorganisaties en gemeentelijke afdelingen samen binnen deze proeftuin. Naast acute situaties onderzoekt men ook structurele toepassingen, zoals het monitoren van wegdekslijtage of het opsporen van zwerfafval.
De proeftuin Hazeldonk is gekozen vanwege de complexiteit van het terrein, met veel verkeer en beperkte sociale controle. Eerder zijn hier ook tests gestart met sensoren in het wegdek en een control tower die data verzamelt voor een schone en veilige omgeving. De ervaringen in Hazeldonk kunnen later ook op andere bedrijventerreinen worden toegepast.
De droneproef in Breda leverde concrete inzichten op, zoals het signaleren van onverwachte wegdekslijtage op plekken waar vrachtwagens vaak keren door onduidelijke navigatie. Op basis daarvan kunnen verwijzingen worden verbeterd. Met het afronden van de proef stopt ook de actieve rol van de gemeente. Volgens wethouder Kranenborg ligt de uitvoering bij marktpartijen, maar blijft het belangrijk dat de gemeente technologische toepassingen test. Breda wil een stad van oplossingen zijn en durft daarom te investeren in innovatie
Marie-Cecile Roovers, parkmanager van Logistic Center Hazeldonk-Meer zegt in AD: "Onze ondernemers vragen zich af waarom ie nog niet vliegt, ze zijn heel enthousiast. Voor ons was de pilot een geschenk. We gaan nu met elkaar en andere partijen in overleg om te zien op welke manier het rendabel te maken is, want alleen kunnen wij de kosten niet dragen".
Als ‘smart city’ zet Breda in op technologische innovaties om de leefbaarheid en veiligheid in de stad te verbeteren. Tegelijk is er aandacht voor ethiek: privacybescherming speelt een belangrijke rol. Beelden van de drone worden enkel gebruikt voor vooraf vastgestelde doeleinden. Wethouder Carla Kranenborg-van Eerd benadrukt dat niet alles wat technisch mogelijk is, ook wenselijk hoeft te zijn.
Bron: Breda
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--