De emotionele intelligentie van ChatGPT

Columns

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vernuftiger. Maar hoe is het gesteld met het tonen van empathie? Fascinerend is de emotionele slimheid van ChatGPT die uit bijgaande dialoog blijkt.: 

Het artikel “Op weg naar God of een technocalyps” dateert van eind 2013 en verwijst naar een moment in de tijd dat singulariteit wordt genoemd. Dit moment ligt ergens tussen 2030 en 2045. Een van de kenmerken van singulariteit is dat kunstmatige intelligentie het intelligentieniveau (slimheid) van mensen overstijgt.

Tussen 2013 en 2045 zijn gebeurtenissen nodig die laten ervaren dat kunstmatige intelligentie steeds vernuftiger wordt en de slimheid van mens gaat overtreffen. De introductie van ChatGPT eind 2022 is zo’n gebeurtenis. ChatGPT roept tegenstrijdige reacties op. Veel m...

Willem Mastenbroek
Pro-lid
Helderziend

ChatGPT is nog niet vrij van kinderziektes. Op de vraag wat het grootste sportnieuws van de afgelopen 24 uur was, zei de zoekmachine niets over bijvoorbeeld het record van LeBron James, maar vertelde het in geuren en kleuren over de uitslag van de Superbowl, een wedstrijd die pas zondag wordt gespeeld.

"Het was een spannende wedstrijd tussen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs, twee van de beste teams in de NFL dit seizoen. De Eagles, geleid door quarterback Jalen Hurts, wonnen hun tweede Lombardi Trofee door de Chiefs, geleid door quarterback Patrick Mahomes, te verslaan met 31-28." De bot verzon er voor de volledigheid ook nog wat specifieke wedstrijdstatistieken bij en noemde welke drie liedjes Rihanna zou zingen "in een spectaculaire pauzeshow".

Dit onderstreept de problemen van het hallucineren door AI-programma's, tenzij ChatGPT helderziend is - daar zullen we zondag achterkomen."
https://nos.nl/artikel/2463068-ai-blunder-pakt-duur-uit-voor-google-chatbot-verzint-feiten
Lid sinds 2022
Uw besluit vind ik wel heel kort door de bocht. Die ene zin duidt er m.i. niet op dat ChatGPT 'blijkbaar' in staat is empathie naar u te tonen. Ik kwalificeer uw interpretatie als ten zeerste beïnvloed door jouw specifieke mindset. Om uit te maken of ChatGPT al dan niet empathie kan tonen zullen er heel wat meer data dienen beschikbaar zijn om dit te kunnen stellen.
In Vlaanderen zeggen ze dat één zwaluw niet de lente realiseert.
Creatively,
Johan

PS mijn mening is ook gekleurd door mijn persoonlijke mindset

Meer over Digitale transformatie