De emotionele intelligentie van ChatGPT

Columns

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vernuftiger. Maar hoe is het gesteld met het tonen van empathie? Fascinerend is de emotionele slimheid van ChatGPT die uit bijgaande dialoog blijkt.: 

Het artikel “Op weg naar God of een technocalyps” dateert van eind 2013 en verwijst naar een moment in de tijd dat singulariteit wordt genoemd. Dit moment ligt ergens tussen 2030 en 2045. Een van de kenmerken van singulariteit is dat kunstmatige intelligentie het intelligentieniveau (slimheid) van mensen overstijgt.

Tussen 2013 en 2045 zijn gebeurtenissen nodig die laten ervaren dat kunstmatige intelligentie steeds vernuftiger wordt en de slimheid van mens gaat overtreffen. De introductie van ChatGPT eind 2022 is zo’n gebeurtenis. ChatGPT roept tegenstrijdige reacties op. Veel media noemen het een sensatie. Sommigen roepen dat het slechts een dom ding is. Dingen kunnen niet slim zijn, hebben geen gevoel of bewustzijn. Anderen roemen de taalvaardigheid en het aanpassingsvermogen van ChatGPT aan diegene met wie het praat. Weer anderen wijzen op de gevaren en onbetrouwbaarheid omdat niet duidelijk is welke bronnen worden geraadpleegd. Wat opvalt is dat vaak de meetlat van de perfecte mens wordt gebruikt om ChatGPT te beoordelen of veroordelen. Maar hoeveel perfecte mensen zijn er eigenlijk?

Waar minder over gesproken wordt is de emotionele intelligentie van ChatGPT. Emotionele intelligentie is een maat (EQ) voor het bepalen van emotionele vaardigheid. Het is gekoppeld aan menselijke eigenschappen zoals expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. Emotionele intelligentie is volgens deskundigen een eigenschap die is voorbehouden aan mensen en (sommige) dieren. Levende wezens dus.

In 2018 was daar ineens Sophia de robot die op een mens lijkt. De mimiek van Sofia duidt op emotionele intelligentie. Door op te treden in shows zoals die van Jimmy Fallon (zie vanaf 4.40) kreeg ze wereldwijde bekendheid. Fascinerend is ook de emotionele slimheid van ChatGPT blijkt uit de volgende dialoog:

Ikzelf: Kun je s.v.p. een mooi gedicht maken voor iemand die is overleden?

Antwoord ChatGPT: Natuurlijk, ik zal mijn best doen om een mooi gedicht te maken voor iemand die is overleden. Hier is wat ik heb geschreven:

Een kaarsje brandt,

in stille rouw om jou.

We missen je stem,

je lach en je blijdschap.

 

Je was een licht,

een schat aan liefde en warmte.

Maar nu ben je weg,

en is ons hart gebroken.

 

Toch blijft de herinnering,

aan al wat je was.

En die zal altijd blijven branden,

in ons hart en in onze gedachten.

 

Rust zacht, liefste [naam],

je zult altijd bij ons zijn.

 

ChatGPT: Ik hoop dat dit gedicht helpt om jouw verdriet een beetje te verzachten. Als je nog verdere hulp nodig hebt, aarzel dan niet om me te contacteren.

Ikzelf: Dat vind ik een mooi gedicht. Dank je wel.

ChatGPT: Ik ben blij dat het gedicht je bevalt. Het was me een genoegen om het voor je te maken. Als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om me te contacteren. Ik ben altijd bereid om te helpen.

Vooral de zin "Ik hoop dat dit gedicht helpt om jouw verdriet een beetje te verzachten" meteen na het gedicht is intrigerend. Door de associatie van een aantal woorden is ChatGPT blijkbaar in staat empathie naar mij te tonen. Om emotioneel intelligent te zijn hoef je dus geen mens of ander levend wezen te zijn. Ook dingen kunnen vaardig zijn in het tonen van emotionele intelligentie. Dit vraagt om een herdefinitie van het begrip EQ …  

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem Mastenbroek Jr.
Pro-lid
Helderziend

ChatGPT is nog niet vrij van kinderziektes. Op de vraag wat het grootste sportnieuws van de afgelopen 24 uur was, zei de zoekmachine niets over bijvoorbeeld het record van LeBron James, maar vertelde het in geuren en kleuren over de uitslag van de Superbowl, een wedstrijd die pas zondag wordt gespeeld.

"Het was een spannende wedstrijd tussen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs, twee van de beste teams in de NFL dit seizoen. De Eagles, geleid door quarterback Jalen Hurts, wonnen hun tweede Lombardi Trofee door de Chiefs, geleid door quarterback Patrick Mahomes, te verslaan met 31-28." De bot verzon er voor de volledigheid ook nog wat specifieke wedstrijdstatistieken bij en noemde welke drie liedjes Rihanna zou zingen "in een spectaculaire pauzeshow".

Dit onderstreept de problemen van het hallucineren door AI-programma's, tenzij ChatGPT helderziend is - daar zullen we zondag achterkomen."
https://nos.nl/artikel/2463068-ai-blunder-pakt-duur-uit-voor-google-chatbot-verzint-feiten
Lid sinds 2022
Uw besluit vind ik wel heel kort door de bocht. Die ene zin duidt er m.i. niet op dat ChatGPT 'blijkbaar' in staat is empathie naar u te tonen. Ik kwalificeer uw interpretatie als ten zeerste beïnvloed door jouw specifieke mindset. Om uit te maken of ChatGPT al dan niet empathie kan tonen zullen er heel wat meer data dienen beschikbaar zijn om dit te kunnen stellen.
In Vlaanderen zeggen ze dat één zwaluw niet de lente realiseert.
Creatively,
Johan

PS mijn mening is ook gekleurd door mijn persoonlijke mindset
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Willem Mastenbroek, je stelt de verkeerde vragen ('prompts').

En mbt de andere stukken over AI en ChatGPT op deze site. De praktijk: 1) je hebt CHatGPT 'kaal' en je hebt de dagelijks tientallen op open_ai gebaseerde en/of ChatGPT gebaseerd apps uit a) die corporates zien en b) die wereldwijd miljoenen online ondernemers waaronder ikzelf, aanschaffen.

Het verschil tussen 3.5 en 4.0 (beperkt te gebruiken) is gigantisch. Disruptief voor veel bedrijven, business modellen en de toekomst van het inkomen van veel mensen. Managers, medewerkers en (aanstaande) ondernemers.

Dat laatste is al vanaf halverwege vorig jaar het geval. Van andere startups die ik sindsdien ook voor mijn eigen business gebruik en voor die van klanten.

Recent onderzoek wijst uit dat a) 300 miljoen banen op de tocht staan wereldwijd en b) welke banen dat zijn en wat voor soort werk dat is.

Alles is op de schop aan het gaan en je moet om en je moet snel gericht omscholen anders overleef je het als bedrijf of ondernemer niet.

Mijn conclusie is duidelijk: 'you ain't seen nothing yet'.

Mvg
Tony
Willem Mastenbroek Jr.
Pro-lid
He Tony,

Ja we zien de snelle ontwikkeling. Ik was vorig jaar op TheNextWeb en daar waarschuwde de auteur van SCARY SMART, Mo Gawdat ons dat AI een levensgevaarlijke ontwikkeling is.
Niet alleen banen staan op de tocht, maar vooral het gedrag van AI is onberekenbaar.

Een aanrader voor iedereen:
https://www.bol.com/nl/nl/p/scary-smart/9300000028854366/?Referrer=ADVNLGOO002008O-G-139188994260-S-1929305008465-9300000028854366&gclid=EAIaIQobChMIi-CZqpS4_gIVz_93Ch0wew0wEAQYASABEgJDQPD_BwE

Meer over Digitale transformatie