Consultancy humor

Columns

Wordt er genoeg gelachen in organisaties? Zijn we niet veel te ernstig? Een dankbaar onderwerp voor vermaak blijken de consultants. Die vaak vrolijk meelachen.

Als een beroep tot ieders verbeelding spreekt, kun je erop rekenen dat het in moppen aan de beurt komt. In het casting-lijstje pastoor, politicus, dokter, hoertje en dom boertje mag de adviseur niet ontbreken. In dat opzicht zit je als adviseur beslist goed, want er wordt veel afgelachen rond je optreden en dat schijnt voor de door jou bedreigde omgeving reuze bevrijdend te werken.

In deze column telkens enkele moppen per aflevering. En de uitnodiging aan de lezers om 'hun'beste consultancy-mop bij de auteur aan te leveren, want de verzamelde moppen worden als boekje uitgegeven. Wie niet kan wachten vindt alvast de voorlopige collectie in het boekje: '10 Triggers voor Topadviseurs'.

'Het oudste beroep'

Een medisch specialist, een technisch ingenieur en een managementadviseur twisten over de vraag wat het oudste beroep ter wereld is. Om de discussie een beetje te stroomlijnen beperken ze zich tot de oudste geschreven kennisbron, de bijbel.
De arts mag als eerste. ‘Wel,’ redeneert deze, ‘in de bijbel staat dat God Eva heeft geschapen uit een rib van het lichaam van Adam. Daar komt nogal wat chirurgie aan te pas, dus het lijkt me heel aannemelijk dat mijn medische professie het oudste beroep van de wereld is.’
De techneut op zijn beurt antwoordt: ‘Al eerder in de bijbel, in het boek Genesis, staat dat God orde schiep op hemel en aarde vanuit de chaos. Daarmee is dus de eerste en meest indrukwekkende toepassing van technologie aangetoond. Daarom, beste dokter, heb je het fout, mijn eigen beroep is zonder twijfel het allereerste op aarde.’
De managementadviseur luistert geamuseerd naar het getwist hierover en op het moment dat de anderen vragen waarop zijn superieure glimlach is gebaseerd, zegt deze heel kalm: ‘En welke beroepscategorie, denken jullie, dat die chaos heeft veroorzaakt?’
Adviseur is dus waarschijnlijk het oudste beroep ter wereld, althans voor zover het mannen betreft. Met het oudste vrouwenberoep deelt de adviseur het betrekkelijk gemakkelijke verdienmodel en de geveinsde liefde voor hun cliënten. Prostituees schijnen trouwens dol te zijn op adviseurs als klanten: die doen namelijk nauwelijks iets anders dan op de rand van het bed zitten en vertellen hoe fantastisch het gaat worden.

Wat dat betreft zijn adviseurs vergelijkbaar met eunuchs. Ze beweren precies te weten hoe het moet, kennen zelfs alle variaties, maar maken zelf niet echt wat klaar.

Artsen herkennen dat euvel van beroepswege.

De kater

Het oude omaatje heeft aan haar kat een gezellige huisgenoot. Maar het komt steeds vaker voor dat het beestje ’s nachts de deur uit gaat en dan de volgende ochtend ernstig verfomfaaid weer binnen strompelt, met grote schrammen, hap uit z’n oor, plukken uit z’n vacht. Omdat de nachtelijke wangedragingen maar niet over gaan, besluit zij voor haar kat de dierenarts te raadplegen. ‘Laat u hem maar een nachtje hier, mevrouw. Ik zal eens kijken wat ik eraan kan doen. Als u hem morgen weer ophaalt zal het probleem wel opgelost zijn.’ De dokter heeft niet te veel beloofd en oma heeft er weer tijden een schootkat aan met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar op enig moment keren de nachtelijke escapades van het beestje terug, dus oma moet opnieuw bij de dierenarts te rade. ‘Tsja, mevrouwtje,’ stelt deze zonder verder onderzoek vast, ’ik vrees dat uw kat een heuse adviseur is geworden.’

SCHRIJF MEE

Schrijf 3 columns of artikelen (binnen een jaar) en ontvang een gratis pro-abonnement twv €200,--

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren.

Deel uw kennis en ervaring

Erik
Ik dacht dat het oudste beroep elektricien was. Genesis 1:3: En God zeide: Daar zij licht! en daar werd licht.

Meer over Organisatieadvies en consultancy