Het conflict tussen Minister Winnie Sorgdrager en Super P.G. Arthur Docters van Leeuwen

Zaterdag 14 februari was ik uitgenodigd bij de uitzending van 'Cappuccino' op Radio 2 om commentaar te leveren op het conflict tussen Minister Winnie Sorgdrager en Super P.G. Arthur Docters van Leeuwen.

De interviewer S. Fröhlich stelde de volgende vragen:

Loek Wijchers is organisatie-adviseur, weet alles van ruzies op de werkvloer.
Meneer Wijchers, goedemorgen.

Wijchers: Goedemorgen.

Denkt u dat Sorgdrager en Docters van Leeuwen zich op deze Valentijnsdag nog kunnen verzoenen?

Wijchers: Ik kan het me haast niet voorstellen.

Nee?

Wijchers: Nee, ik denk als je kijkt naar de informatie die er nu ligt, en ik moet natuurlijk afgaan op kranten en dat wat ik op de televisie en op de radio heb gehoord, dan denk ik dat ze echt in een diep conflict zitten. En dat het niet zo eenvoudig zal zijn om dat nu op te lossen.

Zo ernstig is het?

Wijchers: Ja, absoluut. Ik denk ook, dat als je op een gegeven moment een conflict zo naar buiten brengt, dat je daarmee natuurlijk een hele rare werkverhouding krijgt. Je moet natuurlijk niet vergeten dat de Minister nog altijd de baas is. Dat in de eerste plaats. En als je dat normaal gesproken zou doen, ja, dan is dat einde van de oefening.

Want dat is, vindt u, de kern van het conflict. Een werknemer die in opstand komt in het openbaar tegen zijn baas.

Wijchers: In opstand komen of een conflict hebben, dat is op zich niet erg. Maar als je dat gaat spelen zoals dat nu gaat, dat er zelfs een rechtszaak van komt, en dat ook zo naar buiten brengt, ik denk dat je dan gewoon moet constateren dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. En ja, daar weten we allemaal van hoe dat afloopt, dat loopt meestal slecht af.

Ja, in hogere regionen loopt dat ook slecht af, maar dan krijg je een bak geld mee.

Wijchers: Ja, nu wilt u waarschijnlijk weten wat ik daar van vind.

Nee, maar zo gaat het toch vaak hè?

Wijchers: Nou, ik weet niet of dat het punt is. Daar wordt nu over gesproken en men heeft het natuurlijk over de gouden handdruk.
Belangrijker vind ik om te constateren of er nog iets aan te doen is.

Ja!

Wijchers: Nu heeft Wallage onder andere voor radio en TV gezegd dat er meer gesproken moet worden.
Ik denk dat dat een gepasseerd station is. Ik vind het eerlijk gezegd toch iets naïef om te denken dat dat nog kan. De situatie is nu zo dat Docters van Leeuwen zich ziek heeft gemeld. Dat is normaal in dat soort procedures.

Waarom?

Wijchers: Dan kun je niet ontslagen worden. Dan kun je ook niet het bericht horen, wat de Minister voor je in petto had. En overigens, de volgende zet, was ook al te voorspellen, is dat hij meldt dat hij weer aan het werk wil. Nou ja, daar zaten we eigenlijk al op te wachten. Dat moet natuurlijk komen.

Het is een soort schaakspel hè, wat er gespeeld wordt. Maar om toch even terug te gaan naar de kern van het conflict. In opstand komen en dan op de manier waarop dat gebeurd is. Waarom zou hij dat zo gedaan hebben?

Wijchers: Nou, dat is dan gissen. Ik heb niet met hem gesproken. Je zou kunnen denken, dat hij een black-out heeft gehad. Hij heeft even niet geweten wat hij moest doen.. Zomaar iets gedaan, maar dat kun je je haast niet voorstellen bij iemand op dat niveau. Of er is een machtsstrijd aan de gang, dat heeft er ook mee te maken. Hoe dan ook, wat de reden ook mag zijn, ik denk dat je dat gewoon niet kunt maken en dan bedoel ik je eigen baas afvallen in het openbaar.
En heel Nederland zit te kijken hoe dit nu afloopt, ik vind het eigenlijk een soort soap-serie.

Dat is het ook, dat is genieten.
Maar nu suggereerde mevrouw Jorritsma, Minister van Verkeer & Waterstaat dat er een machtsstrijd aan de gang is tussen de seksen. Minister Sorgdrager is naar mijn weten een vrouw. Het volledige college van PG, inclusief de voorzitter, is man.
Zou dat een rol gespeeld kunnen hebben?

Wijchers: Zou best kunnen. Ook dat is overigens gissen.

Want kunnen mannen niet tegen vrouwen op topposities?
Ik ken mannen die daar niet tegen kunnen.

Wijchers: Dat kan meespelen, maar dan zitten we eigenlijk ook op een heel ander punt. Als je kijkt naar het aantal vrouwen dat op toppositie zit. Nog niet zo lang geleden is daarover een programma op televisie uitgezonden. Daarin werd vrouwen gevraagd hoe dat was en of ze daar moeite mee hadden. Nou, zolang we dat soort vragen nog stellen is het nog niet helemaal normaal.
En als het ook nog actualiteit is dan....

Ja, en als dat het probleem is, dan wordt het alleen maar erger.

Wijchers: Ja, het wordt er nu bijgehaald, er zullen wel meer punten bijgehaald worden. Maar ik denk dat het inmiddels zo complex is dat hier heel snel de pleister afgetrokken moet worden, want dit wordt alleen maar erger.

Hoe moet dat dan, hoe moet de Minister handelen vindt u?

Wijchers: Er is een bod gedaan, dat noemen we dan de gouden handdruk. Daar valt overigens nog best iets over te vertellen. Op dit bod is geen reactie gekomen. Althans, Docters van Leeuwen heeft daar geen zin in. Hij wil terug komen. Maar toch is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. Ik denk dat de Minister betrokkene nu moet ontslaan.

Ontslaan, maar op welke grond dan?

Wijchers: Op grond van het feit dat de situatie nu zo verslechterd is en dat er daadwerkelijk sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Daar is hij zelf ook mede debet aan.
U denkt toch zelf niet dat dit nog goed komt?

Ik denk het niet, maar ik kan me wel voorstellen dat Docters van Leeuwen redelijk sterk staat. Ik denk niet dat hij zomaar ontslagen kan worden.

Wijchers: Ja, dat denkt u. Maar ik denk dat als je kijkt naar de gegevens die er nu liggen, dat er geen andere mogelijkheid is, u ziet hem toch ook niet terugkomen op die post?

Nee.

Wijchers: Ik geloof daar niets van.

Nee, maar het is toch juist goed, ook voor die afkoopsom om te roepen dat je graag aan het werk wil, omdat het aan jou niet gelegen heeft.

Wijchers: Ja, begrijp ik.

Zo zou ik hem adviseren, dat is gratis advies.

Wijchers: Ja, maar dat weet hij zelf heel goed. Hij kent de regels van binnen en van buiten. Dat advies heeft hij niet nodig. Maar om even terug te komen op de vraag hoe dat verder gaat met het Openbaar Ministerie. Er moet snel iets gebeuren. De oplossing zal niet zijn, naar mijn idee, om te kijken of hij nog terug kan komen, of er nog gesprekken zinvol zijn. Ik geloof er niet in.

Op deze mooie Valentijnsdag, het zou mooi zijn als ze elkaar nu zouden vinden.

Wijchers: Ik geloof het niet. Ik geloof dat het al te erg is. Een conflict begint met een meningsverschil. Op het moment dat je daar partijen bij betrekt, dat is in deze zaak zeker het geval, vervolgens dat ook zo naar buiten brengt, dan maak je het voor een conflictbemiddelaar vrijwel onmogelijk.

U zag er geen brood meer in?

Wijchers: Nee, ze hebben me niet gevraagd, maar ik denk ook niet dat dat zinvol is.

Goed, de conflictbemiddelaar zelf aan het woord, Loek Wijchers, dank u vriendelijk.

Klik hier voor meer artikelen van Loek Wijchers

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Human Resources Management