Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Er zijn al bedrijven in NL die de salarisverhoudingen vrijwillig beperken tot 1 op 10 (Triodosbank). In VS is Whole Foodmarket ook een voorbeeld (ik dacht 1 op 27, het boek ‘Conscious capitalism’ waar het in stond niet bij de hand). Wie meer wil verdienen wordt blijkbaar door geld gedreven en dat past niet bij hun cultuur. Zo zijn er meer dus het begin van een nieuwe trend is er. Hopelijk is het tipping point van deze ontwikkeling snel bereikt en dan hebben die exorbitante bedragen hun langste tijd wel gehad.

“U hoeft bepaald geen medelijden te hebben met de top van het Amerikaanse bedrijfsleven.” Nou dat heb ik wel!
Het is alleen maar zielig dat deze mensen zoveel nodig hebben. Waarschijnlijk als compensatie voor iets. Wat precies weet ik niet, maar zielig is het wel.
Hopelijk komen ze er nog eens ooit los van…

Mooi geschreven Ton.
Binnen gemeenteland zie ik hetzelfde riedeltje. Er zijn wel managers/teamleiders, maar of ze echt iets bijdragen? Mijn ervaring zegt dat velen hun nut niet kunnen bewijzen, maar toch hoog ingeschaald zijn.

Beste Maarten,

Ik werk in het onderwijs en moet zeggen dat daar over het algemeen capabele managers werken. Ook is het verschil tussen het salaris van een docent en de rector over het algemeen goed te rechtvaardigen. Uitwassen zien we vooral in de Verenigde Staten, maar ook bij Nederlandse zorginstellingen. Zo’n kwart van de zorgbestuurders verdient nog steeds meer dan de Balkenendenorm.

Gelukkig geeft Jos de Blok van Buurtzorg Nederland het goede voorbeeld. Hij verdient als hoogste baas maar drie keer zoveel als een verpleegkundige. Bovendien is de overhead bij Buurtzorg erg laag, en landelijke invoering van zijn concept levert een besparing op van maar liefst twee miljard euro op jaarbasis! (Onderzoek Ernst&Young)

Rutger Bregman van de Correspondent vraagt zich daarom terecht het volgende af:

Zou de baas van Buurtzorg eigenlijk niet de baas van Nederland moeten worden?

https://decorrespondent.nl/5147/Waarom-de-baas-van-Buurtzorg-de-baas-van-Nederland-zou-moeten-zijn/197876415-4c77c222

Toon alle 4 reacties
x
x