Channels

Manager, waar bent u? In ieder geval niet op de werkvloer. U bent veel te druk met uzelf. Toch jammer van al die mooie beleidsplannen, want zo krijgt u medewerkers echt niet mee.

Managers kennen hun mensen niet meer, weten niet wat er leeft en beseffen te weinig wat de invloed is van het informele circuit”, stelt auteur Bert Overbeek in zijn boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’.

Treurig verhaal
Als je beleid wilt laten landen, zul je vaker aanwezig moeten zijn op die werkvloer. Anders kun je net zo goed helemaal verdwijnen en geen beleid meer bedenken. De tip der tips is simpel: Op de werkvloer zijn!

Lees ook:

De Haier casus. Nieuw Organiseren als Concurrentie-monster

Weet u wel wie er hard werkt en wie niet? Hoe de onderlinge verhoudingen liggen? Of waarom die ene werknemer de laatste tijd zo stil is? Daal af uit uw ivoren torentje en doorbreek uw patroon met het IACC-model: Informeren, Aandacht geven, Confronteren en Controleren.

De I van Informeren
Open communiceren, op tijd en afgestemd op de doelgroep. Beleid kan altijd geïmplementeerd worden, zolang de communicatie maar goed is.

De A van Aandacht geven
Medewerkers hebben geen problemen met een leidinggevende, die ‘streng edoch rechtvaardig’ is. De kracht van het informele is groot volgens Overbeek. “Het ‘praatje bij de koffiepot’ is daarbij een goed hulpmiddel.

ArrayAfstand
Zorg dat u als leidinggevende de balans vindt tussen: distantie tot uw werknemers (directieve leiderschapsstijl) en tussen uw werknemers instaan (participerende leiderschapsstijl).

De C van Confronteren
Stap drie: confronteer mensen met wat je ziet op de werkvloer. Na het stellen van een open vraag ook echt luisteren. En mensen ook vooral níet aanvallen op criteria die nauwelijks bekend zijn.

De C van Controleren
Controle is een doodnormale manier is om te onderscheiden wie het goed doen en wie niet. Controleer vervolgens zowel op resultaat als taakgericht, de manier dat het resultaat tot stand komt.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Management Team door Carlie van Tongeren)

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x