Ahmed Aboutaleb, Nederlander van het jaar 2014

Columns

Zes jaar geleden trad Ahmed Aboutaleb aan als burgemeester van Rotterdam. Hij volgde de VVD-er Opstelten op en werd daarmee de eerste islamitische burgemeester van een grote stad in West-Europa. In juli 2014 stemde de Rotterdamse gemeenteraad in met de voordracht voor zijn herbenoeming.

Bij zijn aantreden in 2009 kreeg hij nog een kil onthaal door Marco Pastors, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Die riep hem op om 'het goede voorbeeld' te geven en zijn Marokkaanse paspoort per direct naar de koning van zijn geboorteland te sturen. Die mening heeft Leefbaar Rotterdam inmiddels bijgesteld. Vriend en vijand prijzen hem om zijn moed, nuchtere houding en duidelijkheid. Zelfs de oud-Leefbaar Rotterdam fractievoorzitter en eeuwige mopperpot Ronald Sörensen is positief. ‘Hij doet het goed, het is een slimme man, pragmatisch. Echt een voorbeeld’.

Aboutaleb’s heldere opvattingen worden niet altijd door iedereen gewaardeerd. Na de moord op Theo van Gogh in 2004 gebruikte de toenmalige Amsterdamse wethouder Aboutaleb harde woorden voor de moordenaar Mohammed Bouyeri, waarna hij met de dood werd bedreigd. Vooral naar zijn eigen islamitische gemeenschap is hij uitgesproken. Over Syrië-gangers is Aboutaleb ook glashelder. Die mogen van hem gaan, maar dan wel eerst hun paspoort inleveren. Aboutaleb ziet het als zijn plicht om de islamitische gemeenschap op te roepen tot daadkracht en waakzaamheid in de strijd tegen moslimextremisme. ‘Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen. In die zin verschil ik echt hartgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt.’

Aboutaleb maakte het afgelopen jaar indruk in Rotterdam. Hij was minder formeel dan voorheen en bleek bereid om terug te komen op eerder ingenomen standpunten, zoals bleek toen hij zich tot veler verrassing ineens voorstander betoonde van de gereguleerde wietteelt. Aboutaleb komt als burgervader met name op voor kwetsbare burgers. Met vlijmscherpe bewoordingen veroordeelde hij de bedreigers van een moslima die een wijnbar had geopend in Rotterdam-Noord. Streng tegen slechterikken, empatisch naar kwetsbare burgers. Zo voorkwam hij persoonlijk dat een bijstandsmoeder uit haar huis werd gezet. Kort daarop wist hij dankzij een krachtige lobby in Den Haag de Van Ghentkazerne te behouden voor de havenstad. In maart 2014 wist hij zelfs eigenhandig, met behulp van een agent, een winkeldief aan te houden in de wijk Kralingen. Tenslotte roemen Rotterdamse ondernemers Aboutaleb’s inspanningen voor het bedrijfsleven.

Voor de redactie van het weekblad Elsevier was dit reden om burgemeester Aboutaleb te verkiezen tot Nederlander van het jaar. Volgens de redactie is hij het gezicht van de stad die uitzonderlijk vaak positief in het nieuws was, ook internationaal. ‘Aboutaleb heeft zich dit jaar nadrukkelijk laten gelden als een burgemeester zoals een burgemeester hoort te zijn. Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk’.

In ‘Rond Leiderschap’, ‘Praktijk getoetst aan Wetenschap’, vat de auteur, Patrick Vermeren, goed leiderschap als volgt samen:
1. Een leider staat binnen de groep. Hij vervult en voorbeeldrol en handelt in het belang van de groep. Echte leiders ontlenen hun legitimiteit aan hun daden die bewondering afdwingen bij de groepsleden.
2. Een goed leider wisselt stijlen flexibel af. Zijn primaire rol is richting geven en duidelijkheid scheppen. Zijn secundaire rol is zijn medewerkers te helpen hun taak naar behoren uit te voeren.
3. Een leider handelt in het belang van de organisatie. Zo nodig gebruikt hij macht in het bedrijfsbelang of om medewerkers te corrigeren.
4. Een goede leider zorgt voor goede arbeidsomstandigheden. Een leider is integer, eerlijk en rechtvaardig. Hij geeft het goede voorbeeld.
5. Een goede leider neemt op een verstandige manier beslissingen. Met een participatieve stijl creëer je draagvlak en verhoog je de kwaliteit.
6. Een goede leider kent zijn grenzen. Hij weet dat het goed is om bepaalde taken aan anderen over te laten die hier beter in zijn.
7. Een goede leider vermijdt directief en autoritair leiderschap.

Over de kwaliteit van leiderschap en de leiderschapscultuur in ons land valt wel het nodige op te merken. Leiderschap is nog nooit eerder zo bekritiseerd geweest als in de laatste jaren. Zowel in de private als de publieke sectoren hebben we diverse voorbeelden van schandalen en falend management en leiderschap gezien. Het leiderschap van Aboutaleb, in een complexe en veeleisende functie als burgemeester van Rotterdam, geeft aan dat het ook anders kan. Ik ben ervan overtuigd dat er meer burgemeesters zijn die goed leiderschap laten zien, maar minder nadrukkelijk in het brandpunt van de belangstelling staan. In die zin is zijn uitverkiezing als Nederlander van het jaar vooral een inspiratie voor anderen. Er rest voor Aboutaleb slechts één zorg. Blijft hij met beide benen op de grond en blijft hij handelen in het belang van alle Rotterdammers.Per slot van rekening verwachten volgers van hun leiders dat ze vooral ook bescheiden blijven en hun werk op de achtergrond uitvoeren.

Bronnen:
• Algemeen Dagblad.nl
• Weekblad Elsevier, 9 december 2014
• ‘Rond Leiderschap’, Patrick Vermeren

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Grimbert Rost van Tonningen
Pro-lid
Ik ben het volledig eens met deze keuze. Een eminente man, een van de weinigen in de moslim wereld die een duidelijke scheiding maakt tussen goed en kwaad binnen de Islam en die vreedzaam wil samenleven met vrije meningsuiting en een ieders geloof. Hadden we er maar meer van!
wilma van tuyl
Lid sinds 2019
Wat een eer. Voor hem en voor Nederland. Geweldige en terechte keus.

Meer over Leidinggeven