Een afnemende klantloyaliteit

Columns

De dienstverlenende sector ziet zich in toenemende mate geconfronteerd met een sterk afnemende klantloyaliteit. Prijsoorlogen en de behoefte aan goedkopere diensten gecombineerd met snel veranderende klanteneisen zet de klantloyaliteit sterk onder druk. Dienstverleners moeten hierdoor zoeken naar nieuwe mogelijkheden om klanten te behouden.

Loyale klanten zijn van groot belang zijn bij het vergroten van de omzet en winstgevendheid van dienstverlenende bedrijven. Loyale klanten zijn bijvoorbeeld geneigd het uitgavenpatroon sneller te verhogen dan dit het geval is bij minder loyale klanten. Hiernaast zijn de operationele kosten voor het aantrekken van nieuwe klanten tot wel vijf maal zo hoog als de kosten voor het behouden van klanten. Uit onderzoek is gebleken dat de winstgevendheid van organisaties die in staat zijn een stijging van 5% op het behoud van het aantal klanten te realiseren, resulteert in de stijging van 25% tot 95 % van de winstgevendheid van de organisatie. Het creëren van klantloyaliteit is hierdoor van groot belang voor het vergroten van de winstgevendheid en het versterken van de concurrentiepositie.

Klantloyaliteit

De loyaliteit van een klant richting een dienstverlener wordt beïnvloed door een drietal variabelen. Het gaat te ver deze variabelen in dit artikel uitvoerig te behandelen, waardoor onderstaand de kernpunten van deze variabelen zijn weergegeven:

(1) Klanttevredenheid; In de dienstverlenende sector hebben een vijftal dimensies invloed op de klanttevredenheid. Deze bestaan uit de tastbaarheid van de dienstverlening, de betrouwbaarheid van de dienstverlening, de responsiviteit van de dienstverlener, het inlevingsvermogen van de dienstverlener en de zekerheid die de dienstverlener de klant kan bieden.

(2) Waarde van de dienstverlening; Tevreden klanten alleen zijn niet voldoende om de klantloyaliteit te bevorderen. Tevreden klanten switchen namelijk nog vaak van dienstverlener. Dienstverleners dienen tevens de waarde van de geboden dienst te verhogen. De waarde die een klant ervaart bij het gebruik van een dienst is het verschil tussen de waargenomen voordelen van de dienst en de opoffering die de klant heeft moeten maken om de dienst te kunnen gebruiken.

(3) Vertrouwen in de dienstverlener; Naast klanttevredenheid en de waargenomen waarde van de dienstverlening is het vertrouwen van de klant in de dienstverlener van invloed op het ontwikkelen van loyaliteit. Het imago en de reputatie van de dienstverlener versterkt het vertrouwen van de klant in de dienstverlener. Hiernaast speelt o.a. de bereidheid om maatwerk te leveren en de duur van de relatie een belangrijke rol bij het vergroten van het vertrouwen.

Klantindividualisering om de klantloyaliteit te bevorderen

De rol van de klant in het dienstverleningsproces is de laatste jaren sterk getransformeerd van een passieve rol naar een rol waarbij de klant mede verantwoordelijk is voor de creatie van de waarde in het dienstverleningsproces. Klanten willen tegenwoordig niet worden geconfronteerd met een nog groter aanbod van diensten, maar willen zelf bepalen wat voor een dienst zij afnemen, op welke wijze deze dienst wordt afgenomen en op welk moment deze wordt afgenomen. Door de klant hier zelf invulling aan te laten geven kan door op de unieke behoeften van de klant in te spelen de waarde van de dienst(verlening) worden verhoogd.

Vaak zijn klanten zich echter niet bewust van de eigen behoeften. Dit creëert unieke kansen voor dienstverleners, maar hoe kan een dienstverlener inspelen op deze onbewuste behoeften?

Om achter de unieke voorkeuren en behoeften van haar klanten te kunnen komen dienen dienstverleners zich te verdiepen in de klant(en) en in een dialoog hiermee te treden. Hiernaast kunnen behoeften worden ontdekt op grond van eerder gedrag/handelingen van de klant, op grond van door de klant aangegeven voorkeuren of op grond van door de klant aangeleverde informatie over de klant zelf.

Dienstverleners die in staat zijn onbewuste behoeften van klanten te ontdekken kunnen hiermee duurzame concurrentievoordelen ontwikkelen. Het slagvaardig anticiperen op de unieke behoeften en voorkeuren van een klant vergroot de waarde van dienstverlening aanzienlijk. Door het bieden van op maat gemaakte diensten kan tevens het vertrouwen van de klant in de dienstverlener worden vergroot, wat weer een positieve invloed heeft op de klanttevredenheid.

Door gepersonaliseerde diensten aan te bieden aan haar klanten kunnen dienstverleners de klantloyaliteit aanzienlijk verhogen. De regel is echter nog vaak dat klanten slechts kunnen kiezen uit een overvloed aan (door de dienstverlener) voorgeselecteerde diensten. Dat is jammer, aangezien een individuelere klantbenadering een sterke bijdrage kan geven aan het vergroten van de klantloyaliteit en uiteindelijk de (in samenhang met overige variabelen) winstgevendheid van een dienstverlenende organisatie.

Drs. D. (Damir) Grcic

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Helemaal mee eens. Ik wil dat 'knuffel'-gevoel van die helemaal voor mij speciaal gemaakte dienst graag (en ik heb er ook echt wat voor over). Maar de vele voorbeelden op www.delaatstemeter.nl en www.gekopklanten.nl laten zien bedrijven misschien wel willen, maar zolang financiële controllers, ict-nerds en andere pennenlikkers de ingewikkelde backoffice-processen bedenken ze dat niet waar kunnen maken. Een bijzondere en individuele dienstverlening vereist toch dat de processen vanuit het perspectief van de klant moeten worden bedacht! Misschien tijd voor Michelin-sterren voor bedrijven die dat wel kunnen?

Walther Ploos van Amstel
www.delaatstemeter.nl
Jos Steynebrugh
Helemaal eens met de Michelin sterren van Walther, maar wel direct weer afpakken als het mindert.

Ik denk dat veel bedrijven slecht presteren terwijl ze werkelijk hun best doen op alle fronten en dat hetgeen wij zien "het beste is dat er menselijkerwijs gesproken, uit geperst kan worden".

Vaak is het de ICT die niet up to date is, hapert of anderszins niet goed functioneert. Maar uiteindelijk is het personeel dat kwaliteit maakt. Oók en misschien wel juist DAN wanneer alles tegenzit.

Grootte en complexiteit van de organisatie een punt? Nee! Ik merk het ook op het eerste het beste terras. Als er méér personeel loopt dan noodzakelijk en toch . . . . die expresso 20 minuten "onderweg" is.

Je merkt als klant onmiddelijk of een bedrijf visie heeft op logistiek en natuurlijk die laatste meter: dáár waar het allemaal gebeurt. Wellicht ook negatieve Michelin sterren introduceren?

Groet,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer



Jos Steynebrugh
Ik kom mijn kamer binnen in het Hyatt, Orlando USA. Het is de vijfde keer in 2 jaar ik hier logeer. Aan de balie moet ik voor de vijfde maal mijn gegevens op een kaart schrijven (zucht). Naam, paspoortnummer etc (diepe zucht). Op mijn kamer staat de televisie aan als ik binnenkom en laat een synthetisch aandoende boodschap zien: “Welcome Mr. Steynebrugh” en nog wat trivia. Hmmmmm. Ja, hoor, bijbel in het nachtkastje en in de minibar dezelfde inhoud als vorige keren. Bier (drink ik niet) en een assortiment miniflesjes waarvan precies één (Johnny Walker Black label, “mijn” drankje). Géén Telegraaf, géén NY Times.

Letterlijk ALLES is hier geautomatiseerd, zodat de rekening alle extra’s keurig vermeldt: kamer, minibar, bar (eventueel), restaurant (eventueel), kranten, roomservice, telefoon en pay TV (van uur, minuut, seconde tot idem). Kortom: de hele reut.

Met wat het systeem al weet van Mr. Stainburk from Holland zouden ze bij de incheck kunnen volstaan met mijn naam: de rest is bekend en kan het systeem zó ophoesten. Ze zouden kunnen zorgen dat mijn kranten er liggen, de minibar vol zit met JW blacklabel en Spa, een “uitagenda” op de TV. Jammerlijk gemiste kansen. Toch een Godsvermogen per nacht, zelfs nu de dollar laag staat.

Wat is dat toch met bedrijven, dat ze maar niet snappen dat het om mensen gaat? Artsen die praten over “die nier op zaal 3”, bedrijven die telefonisch volstrekt onbereikbaar zijn: zelfs voor een bestelling wordt niet opgenomen. Wat BEWÉÉGT die bedrijven?

Dat het anders kan bewijzen bedrijven als Revox, Quad, Baush&Lumb (Ray Ban), B&O, Harley Davidson, Apple. Bedrijven die over lengte van jaren kans zien fans te hebben i.p.v klanten. Ook dat kan anders: Dell, HP, Microsoft en nog een lange reeks bedrijven verspeelden deze aanvankelijk zéér riante positie bij hun klanten. Readers Digest stuurt mij al jaren suggesties voor spirituele boeken omdat ik tweemaal (1995 of zo) een boek heb besteld over het leven van Jezus: éénmaal voor mijn moeder en éénmaal voor haar zus.

Onwillekeurig dringt het beeld van een autokraak zich aan mij op: 1700 euro braakschade voor een radio van 50 euro 2e hands straatwaarde. Wat is dat, wat bedrijven beweegt om voor tonnen ongemak aan te richten om 1 op 1.000.000 (???) een keer te scoren? Waarom bestaan de gele-, groene- en gouden gids nog steeds terwijl letterlijk ALLES op Internet te vinden is? Wat is dit? Anemie (geen crea ideeën)?, anorexia (teveel personeel eruit gegooid?), bolemia (teveel omzet gevroten?), sociopathie (don’t care a shit). Wat is dit?

“Vreemd gaan”
Veel mensen in bedrijven raken net zo opgewonden van switchende klanten als echtgenotes waarvan de partner één keer een slippertje heeft gehad. Kijk, als je een beetje goed in je vel zit wéét je gewoon dat ie weer terugkomt. Zo eenvoudig is dat. Enne, als ie NIET terug komt? Niets aan de hand. Dan was ie wat later TOCH vertrokken. Om de spruitjes, het behang of het pukkeltje in je nek. Tijd voor een frisse nieuwe relatie zou ik zeggen.

Terug naar de vraag: “is klantindividualisering de oplossing?”
Mogelijk! Maar dan moet je als bedrijf wel héééél erg goed je huiswerk doen. Een paar robotoïde aandoende schoten uit de losse heup gaan niet werken. En TERECHT niet.

Hoe het wél werkt? Ga eens op vakantie in de Balkan. Zie hoe mensen daar contact leggen als je benzine tankt, wil gaat eten of een garage zoekt als je auto defect is. Zelfs als duidelijk is dat je elkaar waarschijnlijk nóóit meer zult ontmoeten, wordt er TOCH contact gemaakt met een inzet die je je leven lang niet meer zult vergeten. Dus waar “land je” een volgende keer dat je daar (toevallig???) nog eens moet / wil zijn? Juist!. Desnoods rij je er een behoorlijk stuk voor om. En daar weet Damir alles van. Toch?

Groet,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer
Drs. Damir Grcic
Auteur
Beste Jos,

Bedankt voor je reactie. De gastvrijheid die je in de Balkan aangeeft is wellicht een goed voorbeeld van hoe de mensen daar een klant waarderen en een totale ervaring weten te bieden.

Deze oprechte interesse in de klant is de mensen niet op de hotelschool aangeleerd. Het zit in het DNA van deze mensen.

Wellicht dat, dit de reden is waarom bedrijven die een succesvolle persoonlijke benadering en ervaring bieden vaak nieuw opgerichte bedrijven zijn of uit een crisis zijn wederopgestaan. Het DNA (cultuur) binnen het bedrijf is hierdoor anders dan bij de gevestigde orde die wel denkt te weten wat het beste voor haar klanten is. Het innovatieve en proactieve karakter van het DNA van de nieuwe opkomende bedrijven bevat namelijk het belangrijke component: KNOW THY CUSTOMER!

Ik heb al jaren een creditcard van Mastercard. Echter krijg ik om de paar maanden een mailing in de brievenbus met de vraag of ik a.u.b. klant wil worden met allerlei introductievoordelen. Men weet niet eens dat ik klant ben! Men doet maar wat.

Ook vlieg ik al jaren bijna ieder kwartaal met KLM naar New York. Toch krijg ik iedere maand een aanbieding per e-mail voor een stedentrip naar Rome of Praag. Daar wil ik niet naartoe, ik wil naar New York en heb daarvoor een ticket, hotel en taxi voor nodig. Dit gebeurd om de drie maanden. Is het na al die jaren zo moeilijk voor KLM om hier achter te komen en op in te spelen?

Niets is moeilijker dan het veranderen van een cultuur bij de gevestigde orde, dus wellicht is het tijd voor een DNA injectie?

Meer over Klantgerichtheid