Advies bij nieuwbouw en opening

Uw organisatie zoekt een nieuwe locatie. Hier volgen een aantal aanbevelingen die u aandacht kunt geven of omdat u het al wist of beter weet kunt ‘deleten’.

Bij aanschaf van een stuk grond, een bestaand of nieuw gebouw. Kijk of de telecommunicatie infrastructuur voldoet aan uw wensen voor communicatie (telefonie en internet). Ten aanzien van internet hebben de kabelleverancier, de internetprovider, het ‘hostingbureau’ en de leverancier van de telefooncentrale ongetwijfeld veel expertise maar is het aan elkaar knopen van - en communicatie tussen deze leveranciers een heidens karwei. Nadat de grond of het gebouw is aangeschaft begin dan direct met het aanvragen van telefoon en internetlijnen.

Huur tijdens de bouw een (gepensioneerde) opzichter in die dagelijks het bouw en installatieproces volgt. Zo weet u zeker dat volgens bestek gebouwd wordt en dat bijvoorbeeld die ene tussenwand ook aan de aangegeven specificaties voldoet.

Laat elke horizontaal afwerkmateriaal (tapijt, steen en hout) nadat het gelegd is afdekken met bouwkarton of plastic totdat elke bouwactiviteit is beëindigd en elke installateur is vertrokken. Hierdoor voorkomt u dat uw nieuwe tapijt al beschadigd wordt door fijn zand die de vezels afsnijden en bezaaid raakt met kit-, verf en koffievlekken. Lift bekleding (rvs en dergelijke) pas laten aanbrengen na de bouw en na de inhuizing.

Verplicht tot het gebruik van voldoende afvalcontainers (waar mogelijk met afvalscheiding) tijdens de bouw. Teveel bouwafval blijft vaak achter in de kruipruimtes respektievelijk wordt onder de tuinaarde geschoven.

Zorg dat bij de verhuizing een liftmonteur aanwezig is. Het komt te vaak voor dat liften (door zwaar gebruik en ‘omkatten’ van het liftprogramma) buiten gebruik raken op het moment dat deze het meest nodig zijn.

Stel de datum voor de officiële opening vast drie tot meer maanden na de oplevering en de verhuizing. Beter nog hantweer twee data. De eerste maakt u bekend bij het bouwbedrijf en toeleveranciers, de tweede maakt later bekend voor uw klanten, relaties en ‘stakeholders’.

Voor meer geld - en ergenis vermijdende adviezen neem contact met mij op. Succes met uw plannen.

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--

wilbrand Kuijt
De adviezen zijn wel erg voor de vuist weg gegeven. Ik mis een groot aantal belangrijkere adviezen die grote gevolgen kunnen hebben. denk hierbij aan:
zelf het projectmanagement doen of uitbesteden.
Afspraken rondom meer/minderwerk verzoeken.
Hoe betrek je de gebruikers bij het proces en wie mag wanneer welk besluit nemen.
Rapportages naar directie c.q. managementteam. Enzovoort enzovoort.

Dit artikeltje heeft een hoog Prive-gehalte: de klok wel horen luiden, maar niet weten (schrijven) waar de klepel hangt. Bouwen is een zeer serieuze aangelegenheid en heeft een enorm afbreukrisico. Voor menig directielid heeft een slecht bouwproces tot ontslag geleid en de organisaties tot enorme kostenoverschrijdingen en/of functionaliteitsproblemen opgeleverd. Dat gebeurt echt niet door het achterlaten van bouwafval.
e.v.winkoop
Waar ik mij groen en geel aan erger zijn de architecten met al hun glas.
Het klimaat in het gebouw is hierdoor niet te beheersen, er moeten extra maatregelen met airco systemen komen en in de winter is het te koud.
Doe mij overal een zedumdak, milieu vriendelijke w.c.'s en een gezonde kantine met fitnesruimte dan kom ik er werken.

Hans Westerveld
Geachte heer Kuijt, bedankt voor u reactie, het is plezierig te ervaren dat het artikel gelezen wordt. Als reactie hierop als volgt. Een organisatie verhuist gedurende zijn bestaan misschien één, twee of drie keer, derhalve zal de expertise ook gelet op wisseling van facility managers veelal op het niveau van gezond verstand blijven. Het is derhalve evident dat een bedrijf een deskundig bureau inschakelt teneinde alle facetten van het bouwproces en de verhuizing goed voor te bereiden en te begeleiden. Als facilitaire dienstverlener met een CFM achtergrond (certified facility management) valt het mij op dat organisaties, al dan niet gebruik makend van een projectbureau, op het vakgebied schoonhouden niet thuis zijn. Het vakgebied is ook niet 'sexy'. Mijn adviezen vloeien voort uit de ervaringen die wij hebben bij het inhuizen in nieuwe bedrijfsonderkomens. Eenvoudige adviezen die niets kosten doch ergenissen en kosten voorkomen. Met vriendelijke groet, Hans Westerveld