Zin in ondernemen: mist en wanhoop

Columns

Soms lopen we als ondernemer in de mist en bij tijd en wijle voelen we ons wanhopig. De kunst is om dit gevoel toe te laten en het niet direct te verdoven met bijvoorbeeld extra hard werken of genotsmiddelen. In deze mist is namelijk veel waardevols te ontdekken.

Ideaal

Het ideaalbeeld van een ondernemer is zo ongeveer als volgt: ruim voldoende opdrachten, prettige klanten die op tijd betalen, personeel dat fluitend naar het werk komt en nagenoeg nooit ziek is, doelen die met plezier en in flow worden behaald, als baas geen stress en volop geïnspireerd met een heldere visie voor de toekomst. 

De realiteit is soms anders, de medaille heeft een keerzijde.

Sticker 

De keerzijde komt meer in de buurt van proberen, ploeteren en prutsen. Of serieuzer gezegd, als ondernemer doen we op die momenten maar wat. Dan zitten we in onze werkkamer en als we eerlijk zijn twijfelen we. Als het tegenzit wordt geld verspild, loopt personeel weg, klagen klanten, worden rekeningen niet of te laat betaald en hijgt de bank in onze nek met hogere rentes.
Over deze meer donkere zijde van het ondernemerschap is het moeilijk om eerlijk te zijn. Onbewust heb ikzelf tientallen jaren naar de buitenwereld alleen het succes laten zien. Financiële overvloed, met een groot huis en mooie auto. ‘Kijk mij het eens voor elkaar hebben’, als een klein jongetje dat als het ware bedelt om een sticker van de meester. Terwijl ik eigenlijk dolende was.

Wanhoop

In dit proces had ik gelukkig de moed, met soms de wanhoop voor ogen, om door te gaan. De vele stilte retraites in het klooster lieten me van binnenuit zien en voelen wat wel betekenis had voor mij en mijn onderneming.

Telkens weer proberen om zonder censuur eerlijk te zijn, eerlijk naar mezelf en mijn omgeving, soms met tranen, soms met schaamte. Maar ook met vreugde en ontroering over de inzichten. 
In de stilte was er ogenschijnlijk alleen maar leegte om mij heen. Dat juist die leegte is gaan zorgen voor nieuwe vormen, ideeën en inspiratie is het mooiste wat me is overkomen.

Vertrouwen

Mijn 40-jarige ‘loopbaan’ als ondernemer ervaar ik steeds meer als Goede tijden, Slechte tijden, een soap met mezelf en mijn bedrijf in de hoofdrol. Maar ondertussen is mij helder, de goede en de slechte tijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben ze beide nodig om ons te ontwikkelen. 

Mijn ervaring is om bij mist en wanhoop zo rustig mogelijk door te gaan, geen gekke dingen doen, niet pushen en sleuren, risico’s beperken en trouw blijven aan de basiswaarden. Waarden die soms moeten worden afgestoft om ze te herontdekken.

Niet-weten

En de eenvoudige wijsheid koesteren dat achter donkere wolken ook de zon schijnt, alleen zie je hem even niet. Dan komt het aan op ‘vertrouwen’, vertrouwen op het ‘niet-weten’, jezelf gunnen om te twijfelen, jezelf hiervoor de ruimte geven. Dat is ook ondernemen, te weten dat dit ‘niet-weten’ tijdelijk is, zonder te weten hoe tijdelijk. 

Achteraf zijn dit vaak de vruchtbaarste perioden in onze ontwikkeling, een weg die gaat door het donker naar het licht. Aan dit persoonlijk proces werken is in mijn ogen het meest waardevolle dat je jezelf als ondernemer kunt gunnen. 

Ga ermee aan de slag!

Hartelijke groet,
Olaf Rutten, Sharpen you business

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Ondernemerschap