Uit Brits onderzoek blijkt dat er steeds meer vrouwen op belangrijke posities in het bedrijfsleven verschijnen. In Nederland lijkt toch eerst nog een glazen muur afgebroken te moeten worden om meer vrouwen in logistieke management functies te krijgen.

Het gevolg van meer vrouwen op topposities is dat de typisch mannelijke manier van werken langzaam wordt vervangen door een vrouwelijke manier van problemen oplossen: minder direct en meer samenwerking. Vaardigheden die vooral worden geassocieerd met het vrouwelijke, rechterhersenhelft denken (zoals intuïtie, creativiteit en kunnen samenwerken) steeds belangrijker in de moderne zakenwereld. Langzaam winnen deze terrein op de mannelijke, meer rationele benadering van bedrijfsprocessen. Mannen hebben vaker uitgebreidere informele netwerken en kennen de ‘ongeschreven regels’ van een onderneming beter.

Glazen muur
Toch is er in Nederland nog een glazen muur af te breken. Vooral in het logistieke vakgebied moeten nog steeds meer vrouwen in logistieke functies komen. Te weinig meisje kiezen voor een logistieke opleiding omdat de sector te maken heeft met een imagoprobleem. Daarbij is het logistieke werkveld van oudsher een mannenwereld.

Lees ook:

Big Data is noodzakelijk voor een Rapid Response organisatie

Het diversiteitsbeleid en de cultuur van een bedrijf is belangrijk als het gaat om je thuis te voelen als vrouw in de logistieke mannenwereld. Vrouwen moeten leren onderhandelen met hun partner over zorgtaken en onderhandelen met hun werkgever over minder werken en zich daarbij niet gehinderd voelen door druk en meningen van buiten af. Vrouwen moeten leren hun talenten te gebruiken en te kiezen voor wat ze willen in hun carrièrre en niet alleen maar te denken in de onmogelijkheden die er allemaal zijn.

Prestatieplicht en flexibiliteit
Duurzame ontwikkeling vraagt om het benutten van 100 procent talent? Vrouwen moeten nagaan wat hun persoonlijke drijfveren zijn en hiernaar handelen. Ze kiezen nog te vaak een vak die past bij de mogelijkheden in plaats van bij het persoonlijk talent.

Werkgevers zouden volgens haar het volgende moeten veranderen:
– van aanwezigheidsplicht naar prestatieplicht
– van regels en controle naar flexibiliteit en vertrouwen
– vertrouwen moet worden waargemaakt

Er moet afscheid worden genomen van het 9 tot 5 principe en meer worden thuisgewerkt.

Gelateerd artikel:
Emotionele intelligentie
EQ en sociaal-emotioneel leiderschap
door: Remmerswaal J

Roddel op de werkvloer: bind- en machtsmiddel
door: Ad van Iterson en Sjo Soeters

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Facillity Network)

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x