Succesvol leiding geven aan wendbaarheid

Columns

Hoe kun je soepel inspelen op álle veranderingen die op je organisatie afkomen, zonder dat jij of je collega’s de rust en de koers verliezen? Hoe houd je onderlinge verbinding en motivatie hoog, met thuiswerken of hybride werken? Dat kan met nieuw, ander soort leiderschap.

Twee vernieuwingen

Er zijn al allerlei praktijkvoorbeelden van nieuw leiderschap.

Nieuw Leiderschap richt zich op kansen in plaats van problemen én is gedeeld leiderschap. 

 1. Potentieel-gericht:
  nieuwsgierig zijn, luisteren, openheid voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen, verbindingen maken met de omgeving om je heen. Dat vraagt dat je geankerd bent in het DNA van de organisatie, kunt aanvoelen wat zich aandient en soepel kunt inspelen op nieuwe mogelijkheden. 
 2. Gedeeld leiderschap
  collega’s hun eigenaarschap en verantwoordelijkheden geven, ruimte geven voor eigenheid en creativiteit, om samen met je collega’s optimaal in te spelen op de veranderende vragen van de klant en je omgeving. Dit vraagt van jou dat je verwachtingen en kaders duidelijk maakt en collega’s uitdaagt om vanuit een volwassen houding met elkaar samen te werken.

Wat is er precies nieuw?

Wat is dan het verschil tussen huidig en nieuw leiderschap? In steekwoorden is het verschil: het gaat minder over zenden, plannen maken, zorgen dat het goed loopt, brandjes blussen en rennen van vergadering naar vergadering. Je moet dus eigenlijk stoppen met allerlei dingen waar je zo goed in bent, want daarmee red je het niet meer in deze dynamische tijden.

Nieuw Leiderschap gaat over: neem meer langzame tijd, ga luisteren, verbindingen maken met de wereld om je heen. Meer nieuwsgierig zijn naar wat zich aandient aan mogelijkheden. Je bent minder op de voorgrond en minder ego. Meer dienstbaar, mogelijk maken, faciliteren, je bent backstage, je medewerkers staan op het podium. En als het nodig is, dan ben je ook niet te beroerd om even in de spotlights te staan. Het leuke is, je bent minder hard aan het werk om alles werkend te houden. 

Uitgangspunten voor Nieuw Leiderschap

Nieuw Leiderschap is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

 1. Uitgaan van de bedoeling/bestaansreden van je organisatie en dat in concrete besluiten en keuzes inzetten
 2. een volwassen, gelijkwaardige relatie met je medewerkers, niet per sé coachend, maar je gaat uit van volwassen verantwoordelijkheid
 3. geen participatie, maar echte machtsdeling, verdeling van verantwoordelijkheden en rollen
 4. gericht op het potentieel van de situatie en het grotere plaatje, inspelen op de kansen en mogelijkheden die zich aandienen 
 5. uitproberen en experimenteren, werken met voorlopige oplossingen, stimuleren van een lerende organisatie
 6. zelfbewustzijn: kunnen reflecteren op jezelf en jezelf kunnen resetten om weer in flow te komen, in lastige situatie of onder stress.

Tips voor wendbaar leiding geven

Hoe kun je een start maken met meer wendbaar leidinggeven? Ik geef hier een paar tips.

 1. Maak de verwachtingen en het speelveld duidelijk; bij duidelijke spelregels kan iedereen voluit zijn rol spelen. Maak ook helder wat anderen van jou mogen verwachten (en wat niet)
 2. Reflecteer op je rollen en kies wat je wel of niet (meer) doet en wees hierin duidelijk en consequent. Maak meer ruimte voor langzame tijd en verbinden – in en buiten de organisatie.
 3. Verdiep je in de drijfveren van jezelf en collega’s, veronderstel niet dat iedereen enthousiast meedoet met zichzelf ontwikkelen. Geef voldoende aandacht aan veiligheid als fundament voor leren.
 4. Train jezelf in beter luisteren en waarnemen; leer hoe je kunt luisteren naar je hoofd, hart én buik.
 5. Richt je op de mogelijkheden in de veranderingen die zich aandienen, en benut de kansen, met behulp van de 3 vragen van de potentiëel gerichte aanpak:
  1. Wat wil in deze situatie gebeuren, wat is de grotere beweging, welke mogelijkheden dienen zich aan?
  2. Wie wordt ik gevraagd te zijn in deze situatie?
  3. Wat is een eerste stap die ik kan zetten, om beweging en voortgang te creëren?

Wat heeft jouw organisatie nodig?

Complexe dynamische vraagstukken vragen om ánder leiderschap. Omdat je bestaande manier van doen te traag is en onvoldoende meebeweegt. Sta eens stil bij hoe je leiding geeft en wat er extra gevraagd wordt door je organisatie op dit moment. Ga met collega’s het gesprek aan wat voor leiderschap er nu nodig is. Experimenteer met de uitgangspunten en tips, die ik hierboven heb aangegeven. Ik wens je veel succes met het vinden van jouw aangepaste leiderschap.

Toon Franken, organisatie adviseur en leiderschapscoach bij CoreChange. Wil je meer weten over Nieuw Leiderschap? Download gratis het eerste hoofdstuk van zijn boek . 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Agile werken en Wendbaarheid