Channels

Je bent het zat. Je kan het niet meer aanzien.

Je ziet het gedoe op de afdeling en denkt: waar zijn we mee bezig?

Sommigen zeggen dat je te gevoelig bent, maar je weet beter: het kan leuker, veel en veel leuker. Gevoelig? Ja, gevoelig voor waarachtig samenwerken. Gevoelig voor de menselijke kant van het corporate leven. Dat ben je zeker. En je bent er trots op.

Lees ook:

Blij zijn met je boosheid

Op de afdeling waar je elke dag maar liefst 8 uur bent, lopen collega’s elkaar af te zeiken.
Je voelt zelf de spanning. Je wéét dat iedereen op het randje zit, dat iedereen loopt te doen alsof hij en zij er goed tegen kan. Maar je ziet de spanning in de gezichten, je ziet het aan de verkrampte manier waarop de mensen op hun laptop tikken.

Vorige week klapte de boel, liepen een paar mensen op de gang tegen elkaar te schelden. Projecten lopen slecht. Je wilt je ogen er niet meer voor sluiten.

Ze zeggen dat het komt vanwege de tijdelijke drukte. Ze zeggen dat het komt doordat die paar grote deals niet doorgingen. Ze zeggen.

Maar jij weet beter en je wilt het absoluut anders. Vorige maand hebben twee collega’s zich ziek gemeld, burn-out. Ze konden geen grenzen aan geven en ze zeggen: eigen verantwoordelijkheid. Maar jij weet beter.

En nu ben jij op misschien wel het spannendste moment aangekomen van dit jaar, bij dit bedrijf, waar je nu werkt.

Je hebt je voorgenomen om ook je mond open te doen, morgen in de vergadering. Jij wilt licht en luchtig en betrokken samenwerken en je weet dat het kan. Je wilt een open afdeling, waar mensen hard werken, maar wel met een glimlach. Een afdeling waar mensen elkaar iets gunnen en waar mensen af en toe een fout mogen maken. Waar mensen mensen mogen zijn. Waar vertrouwen is en waar de contacten onderling energie geven. Dat het zeg maar bijna jammer is om ’s avonds naar huis te gaan. (ja, ik sla door, toegegeven)

Goed, je bent dus de held die de moed heeft iets doen.

Of durf je toch niet? Word je tegen gehouden door al die stemmen in je hoofd? Ben je in scenario’s aan het denken, doemscenario’s. Word je net als die collega’s die de kop in het zand steken? Bizar, hè, hoe die gedachten zomaar allerlei toekomstbeelden tevoorschijn toveren.

Houd die stemmen even stil. Glimlach naar ze en neem ze niet te serieus.

Misschien weet je niet goed hoe je je mond open wilt doen, maar ik ga je iets raars vertellen: het maakt niet uit hoe. Misschien moet je er wel bij huilen. Kan het schelen? Stotter, zoek naar woorden, wees tussen je woorden een minuut stil, zeg dat je het spannend is.

Wil je toch wat houvast, hier drie tips.

  • Wijs geen collega’s aan, hoe raar ook. Je collega’s hebben een reden om zich zo op te stellen.
  • Spreek vanuit jezelf als jij in de vergadering gaat staan. Zeg wat jij ziet en waarneemt.
  • Leg je hart op tafel en vertel je collega’s wat dit met je doet en spreek je wens uit.

Kwetsbaar is de key.

Was Martin Luther King zenuwachtig toen hij zijn ‘I Have A Dream’ speech deed? Denk het wel, kwamen best veel mensen keken toen. Was hij strijdbaar? Zeker. Absoluut. En dat is de moed die je nodig hebt.

Ga staan. Durf je stem te gebruiken. En wees niet verrast al je collega’s je dankbaar zijn. Wees niet verrast als er een zucht van verlichting door de vergaderzaal gaat, omdat jij zo moedig was.

Het laatste zetje geeft Roosevelt. Ga in de arena staan en roep op tot een cultuur waar openheid de norm is. Open en kwetsbaar.

‘De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak;
die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond…’

Toon moed.

Johan Stevens maakt professionals en managers aan het lachen om zichzelf en inspireert hen te kiezen voor openheid door een theatraal programma.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x