Mexicaanse griep!

Columns

Het is vrijdag 13 november 2009. Plaatsvervangend logistiek manager Tanja van Buren van IncoPlus Componenten is de wanhoop nabij.
Haar baas, Henk van Dam, ligt al drie weken ziek thuis op bed: Mexicaanse griep. Hij is niet de enige... één op de vier medewerkers is ziek thuis. Alles loopt in het honderd.

De klanten bellen op en worden per telefoontje bozer. Waar blijven onze producten?! De assemblagelijn bij de grootste klant van IncoPlus staat inmiddels stil, omdat IncoPlus de componenten niet heeft geleverd. De claim van hun advocaten kwam al per aangetekende post binnen. Tanja heeft geen idee waar de componenten zijn. Omdat Lufthansa Cargo niet meer op Taiwan vliegt, is de zending met componenten per boot onderweg gegaan naar Dubai, om van daaruit met het vliegtuig naar Nederland te komen. Maar de zending lijkt ‘missing in action’. De luchthaven Dubai lijkt wel de Bermuda-driehoek. De planner van de AirPlus4Cargo is vorige week plotseling overleden aan de complicaties na een heftige Mexicaanse griepaanval. Niemand bij AirPlus4Crago heeft de user-id en password voor de tracking en tracing-informatie .... De kwaliteit van componenten die wel mondjesmaat binnenkomen is slecht, omdat de kwaliteitscontroleur niet naar China mocht reizen. Tanja krijgt het warm. Had ze nu maar zelf het vaccin genomen ...

Minister Klink zei vorige week in het nieuws dat zo’n 30 procent van de bevolking dit najaar de Mexicaanse griep kan krijgen. Bij massale inenting kan dit tot 10 procent beperkt blijven. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hoe heeft jouw bedrijf zich hierop voorbereid?

Risico’s komen voor aan de aanbod- en vraagzijde en binnen de onderneming zijn er proces- en controlerisico’s. Vier gezichtspunten waarmee je binnen de onderneming de risico’s in kaart moet brengen. Op korte termijn betekenen die risico’s vaak enorme kosten, slechte prestaties en ontevreden klanten. Op middellange en lange termijn heeft de onderneming omzet- en winstverlies, en wellicht een imagoprobleem. Of stevent zelfs af op een faillissement. En dat in een tijd van economische crisis. Tijd voor een gedegen voorbereiding.

Besteed de zomer met het, voor zover aanwezige, managementteam een dag aan Mexicaanse griepplanning. Hoe gaan jullie om met zo’n dag als vrijdag 13 november 2009? Extra voorraden; een ‘second source’; afspraken met concullega’s; zorgen dat voor elke medewerker er minimaal twee zijn die het werk kunnen overnemen; het nog eens doorlopen van alle procedures met logistiek dienstverleners; het aanleggen van een eigen voorraad Tamiflu of verplicht vaccineren voor alle medewerkers?

Denk ook nu alvast na over wat je gaat doen als de griep er is. Ook als veel werknemers ziek thuis zijn, hoeft het werk niet te worden gestaakt. Simpele maatregelen, zoals lunchen op de werkplek (om contact met anderen te voorkomen), vaak handen wassen, mondkapjes voordoen en speciale handschoenen dragen, zijn nodig. Heb je die zeep, mondkapjes en handschoenen straks in huis?

Wie is de zwakste schakel in jouw supply chain als de Mexicaanse griep er daadwerkelijk is? Of lig je dan zelf thuis te tobben met 39,5 graden koorts?

SCHRIJF MEE

Schrijf 3 columns of artikelen (binnen een jaar) en ontvang een gratis pro-abonnement twv €200,--

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren.

Deel uw kennis en ervaring

Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Een nuttige tip is de ‘Handleiding bedrijfscontinuïteit bij Grieppandemie’
http://www.minbzk.nl/onderwerpen/veiligheid/nationale-veiligheid/grieppandemie/publicaties?ActItmIdt=117204
Jos Steynebrugh
Je kan overwegen om met de meest cruciale medewerkers een brainstormsessie in Mexico te organiseren. Als ze ziek worden zijn ze alvast imuun voor als de grote storm losbarst.

Groet, Jos Steynebrugh
Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Logistiek.nl biedt een goed overzicht van mogelijke maatregelen:
http://www.logistiek.nl/nieuws/id8552-Logistieke_sector_bereidt_zich_voor_op_Mexicaanse_griep.html

Meer over Logistiek & Supply chain management