Opleiding: Full Stack Development
Uitgebreid
Full Stack Development
Full Stack Development is een HBO-ICT module van de Hanzehogeschool Groningen. De module bestaat uit 20 bijeenkomsten en is een vervolg op de module Programmeren: Introduction Computer Science with Python. Samen vormen deze modules de leerlijn Programmeren van de Hanzehogeschool Groningen/ de IT Academy waarin deelnemers worden opgeleid tot Software Engineer.
Programmeren
Software Ontwikkelaar, Computerprogrammeur, Applicatieontwikkelaar, Webdeveloper, Full Stack Developer zijn termen die de rol van een Software Engineer duiden. Programmeren is een zeer belangrijke skill van een Software Engineer, maar het vakgebied is breder dan dat.
Vandaag de dag werken Software Engineers in teams, hebben zij intensief contact met de opdrachtgever/ klant en zijn zij betrokken bij het gehele softwareontwikkelproces (life cycle). Met het nog steeds toenemende gebruik van software en webapplicaties is de vraag naar Software Engineers groot. Met de leerlijn Programmeren wil de Hanzehogeschool Groningen/ IT Academy Noord Nederland iedereen de kans geven om een loopbaan te starten in de IT.
Inhoud
De module Full Stack Development bestaat uit 4 verschillende vakken en een project. Hieronder het overzicht van de vakken:
Object georiënteerd programmeren 1 en 2
- Object georiënteerd programmeren in Java
- Software ontwerp
- Software testing
- REST API bouwen
Webtechnologie 2
- Back End van webapplicaties
- Ontwerpbeslissingen van het Web
- Testen, onderhoud en overdraagbaarheid van de applicatie
Webtechnologie 3
- FrontEnd van Webapplicaties
- Samenwerking tussen Front- en Back End
- Beveiliging en privacy
Werkplekleren/ project
- Het zelfstandig bouwen van een complexe webapplicatie, inclusief koppeling met Front End en database
Note: De opdrachten kunnen mogelijk ook worden uitgevoerd op de gewenste stack van de deelnemer. Bijvoorbeeld PHP of .Net. Indien dit van toepassing is, wordt een intakegesprek ingepland.
Opzet
Leervorm
De colleges worden iedere maandag van 13.30 - 21.30 uur, klassikaal verzorgd en bestaan uit een theorie- en praktijkgedeelte. Per onderdeel wordt de theorie uitgelegd door de docent. Daarna wordt aan de slag gegaan met praktijkopdrachten. In de middag worden de vakken Object georiënteerd programmeren 1 en 2 verzorgd. In de avond staat het vak Webtechnologie op het programma.
Studiebelasting
Hoewel we de studiebelasting beperkt willen houden tot circa 12-16 uur per week, leert de ervaring dat deelnemers meer tijd besteden aan het leren programmeren. Programmeren is niet eenvoudig en de één pakt het sneller op dan een ander. Om een goede programmeur te worden dient een deelnemer dagelijks met het vakgebied/ code bezig te zijn. De studiebelasting van de volledige module staat gelijk aan 30 European Credits op hbo-niveau.
Resultaat
Na afloop van Full Stack Development beschikken deelnemers over de volgende kennis:
- Object georiënteerd programmeren in Java
- Het ontwerpen van een webapplicatie
- Een REST API bouwen
- Het ontwerpen van een FullStack Webapplicatie
- Het ontwikkelen van een Front End applicatie en koppelen met de Back End
- Beveiliging en privacy aspecten van webapplicaties
Doelgroep
Beginnende Software Engineers die al enige kennis hebben van programmeren. Het kennisniveau dient aantoonbaar en vergelijkbaar te zijn met de leeruitkomsten van Programmeren.
Instroomniveau
Vereiste voorkennis
Om in te stromen in de module dien je minimaal één programmeertaal te beheersen en kennis te hebben van HTML/CSS . Daarnaast dien je over aantoonbare database kennis te beschikken.
Startdata
02-09-2024
Tijden
13.30 - 21.30 uur
Duur
20 bijeenkomsten / 5 maanden
ETCS credits
30 EC (1 studiepunt = 28 uur studiebelasting).
Kosten
€2600,- vrij van btw
Locatie
De lessen vinden plaats bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT op Zernikeplein 11 te Groningen.
Afronding
Als u de cursus met een voldoende afrondt, ontvangt u een certificaat van deelname van de Hanzehogeschool Groningen. Hiermee ontvangt u de credits die u in deze cursus hebt behaald. Als u later besluit om toch het bachelordiploma HBO-ICT te gaan halen, kunt u dit certificaat inbrengen.
Vervolg of verdieping
Bachelor HBO-ICT
