Opleiding: Masterclass Publieke Waardecreatie

Hoe kom je als publieke organisatie van individuele resultaten tot meer positieve impact op de samenleving? En, hoe kan je de publieke waarde die je creëert op een heldere manier aantonen? De masterclass Publieke Waardecreatie biedt je de praktische tools om jouw publieke waardecreatie concreet te maken en te vergroten.

In deze masterclass maak je je in drie dagen het Social Profit-denken eigen. We hanteren hiervoor een vaste structuur: in de ochtenden bieden we je de theoretische en wetenschappelijke kaders om je grondig te onderleggen in dit vakgebied.

In de middagen ligt de focus op het vertalen van de theorie naar de praktijk. Dit doen we aan de hand van een denk- en werkmodel dat TIAS samen met Whise heeft ontwikkeld: het Social Profit Canvas.

Je past dit model toe op je eigen casus, spart met deelnemers uit andere sectoren binnen het publieke domein, en leert van gastsprekers die hun best practices delen.

Characteristics

Welke waarde wil je toevoegen aan de samenleving? En hoe breng je die overtuigend voor het voetlicht? Veel organisaties en professionals in de publieke en non-profitsector worstelen met deze vragen.

In de masterclass Publieke Waardecreatie leer je hoe je hierop concrete antwoorden kunt formuleren. Je krijgt een solide wetenschappelijke en theoretische basis in Social Profit Denken en maakt kennis met het “Social Profit Canvas” – een model dat de vertaalslag maakt van theorie naar praktijk. Dit model, ontwikkeld door TIAS en Whise, helpt jouw team, organisatie en samenwerkingspartners om de publieke waarde van interventies helder zichtbaar te maken. Het biedt inzicht in de impact van jullie activiteiten op de samenleving en ondersteunt je bij het maken van strategische, weloverwogen keuzes.

Curriculum

In de driedaagse masterclass Publieke Waardecreatie staat het Social Profit-denken centraal. Je ontwikkelt een sterke theoretische en wetenschappelijke basis op dit gebied en maakt kennis met het Social Profit Canvas. Je leert dit model toepassen op een eigen casus en krijgt nieuwe inzichten door mee te denken en te sparren over de casussen van andere deelnemers uit diverse sectoren van het publieke domein. Daarnaast delen gastsprekers hun best practices, waardoor je optimaal leert werken met het Social Profit Canvas. Deze combinatie van theorie en praktijk, vanuit verschillende invalshoeken, zorgt ervoor dat je je in drie dagen sterk ontwikkelt op het gebied van Social Profit-denken.

Dag 1
Zichtbaar maken van de waarde die je aan de samenleving wilt toevoegen. Hoe werkt dat?
Op dag 1 krijg je inzicht in de vraagstukken en processen rondom publieke waarde. Ook introduceren we het Social Profit Canvas. Wat is het en welke voordelen biedt het model?

Dag 2
Dag 2 staat in het teken van implementatie. Nieuwe inzichten uit het Social Profit Canvas kunnen resulteren in activiteiten die nieuw zijn voor de betrokkenen. Hoe krijg je jouw organisatie, samenwerkingspartners en degenen op wie de interventie is gericht mee in deze verandering? In de ochtend nemen we je mee in de laatste wetenschappelijke inzichten over succesvol verandermanagement. In de middag leer je, aan de hand van een case uit je eigen praktijk, de stappen van het canvas doorlopen. Samen met andere masterclassdeelnemers reflecteer je op de knelpunten en opbrengsten daarvan

Dag 3
De effectiviteit van het Social Profit Canvas neemt toe naarmate de kwaliteit van de data die je gebruikt beter is. Op de derde dag leer je grondig hoe je beschikbare informatie kunt analyseren. Hoe meet je publieke waarde en hoe vertaal je deze inzichten naar beleid? We besteden ook aandacht aan het belang van bijsturen en evalueren van dat beleid. Op deze laatste dag zullen we nog meer de praktijk in gaan, met een gastspreker die aan de hand van een case uitlegt hoe het canvas werkt en wat de voordelen van het model zijn. Tot slot maken we opnieuw de stap naar jouw eigen context en bouwen we voort op de inzichten die je op dag 2 over je case hebt opgedaan.

Download hier de online opleidingsbrochure voor meer informatie over dit programma

Objectives

  • Je ontwikkelt een sterke theoretische en wetenschappelijke onderbouwing op het vlak van social profit-denken.
  • Je leert expliciet te maken hoe je van interventie tot het creëren van publieke waarde komt.
  • Als leverancier leer je op een heldere onderbouwde manier te formuleren waarom je als organisatie de activiteiten doet die je doet en wat dit de samenleving oplevert.
  • Als opdrachtgever leer je hoe je een duidelijk kaders schept en heldere indicatoren formuleert zodat leveranciers optimaal kunnen bijdragen aan de publieke waardecreatie die jij voor ogen hebt.
  • Met behulp van het Social Profit Canvas leer je jouw projecten, diensten en opdrachten te benaderen vanuit een integraal perspectief. Dit dwingt je te focussen op de kern van je interventies/opdracht en op resultaten die bijdragen aan de beoogde publieke waardecreatie.
  • Het denk- en werkmodel is toepasbaar voor ontwerp, monitoring, evaluatie en verantwoording van je dienstverlening.

Student profile

Deelnemers werken als senior professional in de publieke en non-profitsector. Zij ontwikkelen nieuwe benaderingen en projecten om cliënten beter van dienst te kunnen zijn. Daarbij maken ze afwegingen over te bereiken doelen, in te zetten middelen en te betrekken belanghebbenden. Daarover leggen zij verantwoording af aan het bredere publiek, bestuurders en/of politici.

Deelnemers zijn bijvoorbeeld:
Beleidsmakers bij overheid of maatschappelijke organisaties
Wethouders en raadsleden bij de gemeente
Bestuurders en managers in welzijnsinstellingen of culturele organisaties
Teamleiders binnen het onderwijs of binnen corporaties
Controllers in zorginstellingen
Meer...
€3.900
Vrij van BTW
Aangeboden door
TIAS School for Business and Society
Onderwerp
Niveau
Duur
3 dagen
Looptijd
30 dagen
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 30
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Tilburg
di 4 nov. 2025
Utrecht
di 14 apr. 2026
Keurmerken aanbieder
Cedeo
NBA
CRKBO en BTW-vrijstelling
NVAO Geaccrediteerde opleiding
AACSB
NOREA
RICS
AMBA
CFA