Channels

Pittig, nietwaar? Mensen. Medewerkers. Professionals.

Mensen managen. Zorgen dat ze zonder al te veel gedoe het optimale uit hun dag halen. Of zal ik een stap verder gaan: Hen inspireren om in zichzelf te geloven en er een prachtige tijd van te maken. Vallen en steeds weer opstaan, met hun hele ziel en zaligheid.

Niemand heeft je ooit een rozentuin beloofd. De werkelijkheid is weerbarstig.

Lees ook:

Shut Up!

Je bespreekt je visie of een nieuw plan voor het komend jaar, je bent trots, je bent enthousiast.

Een deel van de afdeling gaat er voor. Zij veren enthousiast op van hun stoel en benen richting de klant, de telefoon, zitten fier en vrolijk achter hun pc en krijgen dingen voor elkaar. Ze doen zelfs meer dan je van hen vroeg.
Je voelt je gezien én je bereikt je doelen. Bam!

Bij een ander plukje professionals werkt jouw inspiratieshot ook. Tijdelijk. Na een week zijn exact waar ze waren: Veel geklaag, niemand echt verantwoordelijk, fouten, klanten die er niks van begrijpen en eens gaan googlen op je concurrent.

De rest heeft je tijdens de inspiratiebijeenkomst feestelijk voor lul gezet: ze zwegen als het graf toen je vroeg ‘Zijn er nog opmerkingen, of kritische kanttekeningen? Iemand een vraag, dan kun je ‘m nu stellen!’

Ze zeiden niets. Ze keken glazig voor zich uit, armen over elkaar, en gingen daarna hun eigen goddelijke gang.

Don’t worry, je bent niet de enige. Veel managers worstelen met het inspireren van hun afdeling.

Je bent net een mens: het raakt jou als mensen niet doen wat is afgesproken. Het gevoel dat je geen connectie hebt, geeft je het gevoel dat je een roepende bent in de woestijn.

Een grote valkuil ligt nu op de loer.

Je neemt gas terug.

Je laat die mensen gaan, je grijpt niet in.

Ik begrijp het heel goed begrijp, maar eerlijk is eerlijk: it sucks. Ik voel me ook snel afgewezen. Als ik geen reactie krijg op een mailtje ontstaat direct een heel verhaal in mijn hoofd, ik heb een heel levendige fantasie.
En toch probeer ik steeds vaker terug te gaan naar de basis van het plan: Geloof ik in dit plan? Word ik er blij van? Vind ik de doelstelling echt inspirerend?

Geloof jij in je plannen voor de afdeling die je hebt gesteld?

Stel je hebt helder beeld hoe je mensen met meer plezier, gemak en met meer succes wilt laten samenwerken.

Geloof jij dat jouw afdeling daarin kan groeien? Als het antwoord nee is, zou ik een mailtje sturen en schrijven: sorry van mijn plan. Sloeg nergens op. Ik ga op zoek naar ander werk. Doei.

Omdat jij wel gelooft in je plan, hier de 7 inspiratiestappen voor meer resultaat.

 1. Check, check, dubbel check: weet wat er speelt
  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar wij mensen zien gedrag en vertellen daar zelf een heel verhaal over. Je medewerkers doen niet wat ze beloven en onze fantasie slaat op hol: ‘Die zal wel helemaal geen belangstelling hebben.’ ‘Hij vindt mij vast drammen.’ ‘Ze zijn misschien nog chagrijnig over de vorige bezuiniging.’
  Als je dit niet door hebt van jezelf, wordt het lastig communiceren. Je gaat met die aanname (die vaak niet klopt) het gesprek aanvallend in, of je gaat het nooit aan.
  In haar laatste boek over relaties, stelt psychologe Ingeborg Bosch de vraag: Kun je echt inzien dat het in het algemeen een feit is dat het altijd mogelijk is dat we ons vergissen?
  Ja, natuurlijk: niemand zal het hiermee oneens zijn. Het is altijd mogelijk dat je je vergist. Laat dat feit eens helemaal tot je doordringen.
 2. Ga in gesprek.
  Op het moment dat jij dit leest worden er heel veel gesprekken NIET gevoerd die beter wel gevoerd zouden kunnen worden, al is het maar omdat je dat eigenlijk het liefst wil.
  Organiseer opnieuw een bijeenkomst en ga open en nieuwsgierig in gesprek, omdat je weet dat je je kan vergissen. Laat vanuit die lichtheid die woorden komen, waarbij je helder benoemd wat je opvalt.
 3. Shut up!
  Stil. Hou je mond. Ja, jij. Nee, echt. Ssst…
  Nadat je de vraag hebt gesteld, luister goed. Geef de ruimte. Zonder oordeel. Dialoog en discussie zijn twee verschillende dingen. Nu is dialoog dat waarmee je vertrouwen herstelt. Dus niet: ‘Ja, maar, Harry, joh, dat hebben we in een vorige vergadering al uitgebreid…’ Dodelijk. Oefen thuis met je partner. Laat hem of haar ongezouten kritiek geven en het enige wat je mag doen is de vraag stellen: wat bedoel je precies? (sterkte!)
 4. Vat samen
  Misschien op een flap over, zodat iedereen het kan lezen. Noteren wat er gezegd wordt. Tip van een trainer: schrijf het exact op zoals zij het zeggen. Dus als zij zeggen: ‘Ja, er wordt onduidelijk gecommuniceerd, alles gaat via mail.’ Schrijf dan niet op: ‘veel gedoe met mail’, maar exact wat zij zeggen.
 5. Ga in op de punten hoe je deze wilt aanpakken.
  Als je alles hebt opgeschreven geef je je commentaar. Je kunt daar natuurlijk wel openlijk en helder je visie geven. Als je sommige dingen niet herkent of je wilt jouw visie daarop geven: doe dit.
 6. Deel en onderstreep je visie
  Als je dit in openheid en respect doet herstel je vertrouwen. Deel opnieuw je plan. Herhaling is niet erg. Maak het persoonlijk. Denk aan de tranen van Obama.
 7. Geef vertrouwen
  Vertel hen dat je overtuigd bent dat zij dit plan aankunnen. Zeg hen dat je gaat ondersteunen waar nodig.

Wat is jouw excuus om deze vergadering niet vandaag nog te plannen? Wat is jouw excuus om niet vandaag nog in gesprek te gaan?

Johan Stevens is Stand Up Consultant en de bedenker van het Manifest voor Lekker Samenwerken.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x