Channels

Relaties vragen om onderhoud. Besteed je geen aandacht aan je partner of familieleden, dan loopt de relatie in het slechtste geval op de klippen. Maar hoe zit het met de relatie met je collega’s?

Als leidinggevende of professional besteed je vele uren per dag aan werken. En werk je niet, dan ben je in gedachten bij dat lastige gesprek dat je voor de boeg hebt. Of bij een cliënt die je tevreden wilt houden, een probleem dat je op wilt lossen of doelstellingen die je wilt halen. De werk-privébalans is vaak ver te zoeken. Het gevolg: je partner, kinderen en familieleden klagen over gebrek aan aandacht. En terecht.

Tijd voor je teamleden

Op het werk gaat de meeste tijd naar de ontwikkeling van producten en diensten, marketing en verkoop, het uitvoeren van businessmodellen en deelnemen aan vergaderingen. Maar hoe zit het met de tijd die gaat naar collega’s, teamleden en je leidinggevende? Op het gebied van samenwerking valt nog een flinke winst te behalen. Lopen de relaties met collega’s moeizaam, dan zijn we vaak geneigd om de situatie te ontvluchten. Of we negeren de collega in kwestie of beperken ons tot het minimale contact. Op die manier heb je het minst last van de situatie. Althans: op de korte termijn.

Jezelf laten zien

Elke relatie heeft oprechte aandacht nodig. De relatie met je partner, kinderen, familie en vrienden loopt stuk als je er geen tijd voor vrij maakt en er niet voor vecht. Waarom zou dit anders zijn in de samenwerking met je leidinggevende, medewerkers en collega’s? Omdat dit zakelijke relaties zijn? De grenzen tussen zakelijk en privé vervagen. We moeten daarom meer van onszelf laten zien in het zakelijke leven. Wie ben je en waar sta je voor? Wat verwacht je van je collega’s? En wat spreek je af over jullie samenwerking? Kortom: hoe staat het met jouw mentale vitaliteit?

Mentaal vitaal in 3 stappen

Wil jij de relaties op het werk vitaal krijgen en houden? Lees dan hoe je in 3 stappen meer resultaat uit je werkrelaties haalt.

Lees ook:

Dom doorgaan wekt geen vertrouwen

Stap 1. Ken jezelf en maak je plan
Wie ben je? Wat zijn je sterke en wat je minder sterke punten? Hoe wil je overkomen en past dat bij wie je werkelijk bent? Ben je dus ‘congruent’? Heb je doelen of waarden voor jezelf geformuleerd en deze gekoppeld aan een actieplan? Met een actieplan kun je hier concreet invulling aan geven. Heb je een agenda of opdracht meegekregen, en kun je deze delen met je teamleden? Maak dit alles helder voor jezelf. Heb je een plan, dan kun je dit op een consequente wijze delen met je werkomgeving.

Stap 2. Ken je teamgenoten
Wat is de familie- en gezinssituatie van je collega’s? Toon hier regelmatig belangstelling voor. Vraag je collega’s wat voor hobby’s ze hebben en vraag hen wat ze daarin boeit. Het vertelt vaak heel veel over hun drive en motivatie. En laat ze jou ook leren kennen! Drink samen koffie, lunch regelmatig samen met je team. Het is de ultieme gelegenheid om aan de relatie te werken. Bovendien bespaar je tijd: tijdens lunch of koffie bespreek je spontaan een voorval met een klant of deel je de uitkomst van een vergadering. Zit je agenda zo vol dat dit niet spontaan kan? Plan deze afspraken dan in je agenda!

Stap 3. Benut elkaars verschillen!
Dat opvattingen verschillend zijn, betekent niet dat de ander ‘lastig’ is. Zie het als een voordeel: jullie vullen elkaars minder sterke punten aan. De zoektocht naar het anders-zijn van teamleden levert nuttige informatie en nieuwe inzichten op. Vanuit de Meyers Briggs Type Indicator (MBTI®)-theorie blijkt dat een divers team de beste resultaten levert. Het betekent niet direct dat het resultaat altijd het gemakkelijkst tot stand komt. Een goede relatie draagt echter wel bij aan een snellere en betere oplossing.

De winst: meer werkplezier en tijdbesparing

Aandacht geven en een relatie opbouwen dragen bij aan het onderling vertrouwen. Dit vertrouwen vertaalt zich terug in een goede werksfeer én in goede resultaten. Oprecht, bewust en consequent aan vertrouwen werken maakt je in korte tijd veel effectiever – zonder dat het je extra energie kost! Kortom: mentaal vitaal zijn is leuker en bespaart je tijd. En dat terwijl je teamleden en collega’s ook nog eens aan de realisatie van jouw businessdoelstellingen werken. Zo heb jij weer meer tijd over om aan je privérelaties te werken. En dat zal het thuisfront zeker waarderen!

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x