Channels

In tegenstelling tot de gangbare opinie moeten bestuurders en managers zich juist wel met professionals en hun ontwikkelprocessen bezighouden. Zij moeten professionalisering als kernvraagstuk erkennen en kritisch zijn op hun eigen handelingsrepertoire. Zo kunnen zij voor een hogere productiviteit in hun organisaties zorgen. Het streven van professionals naar excellent, geëngageerd en ethisch verantwoord handelen lukt echt niet op eigen kracht. De vraag is met welk handelingsrepertoire bestuurders die actieve rol invullen.

Benut de kracht van de verschillende soorten professionals Laat bestuurders er actief voor zorgen dat het gedrag van leidinggevenden, de interne communicatie, de inrichting van werkprocessen, ondersteunende systemen en structuren, en de bijdrage van ondersteunende diensten aansluiten bij de kernwaarden van professionals: excellente dienstverlening aan klanten, engagement in het werk én ethisch verantwoord werk.

Een goed ontwikkeld handelingsrepertoire helpt de bestuurder bovendien in diverse arena’s met steeds verschillende spelers in verschillende onderlinge rolverdelingen goed te acteren; zodat de dingen gebeuren (of andere spelers dingen gaan doen) die bijdragen aan wat de bestuurder wil dat er gebeurt en die in lijn zijn met de opgave van de organisatie.

Lees ook:

Geef professionals hun werk terug!

Managers richten zich te veel op financieel en risicomanagement. Maar in control zijn betekent meer vooruit kijken in plaats van terugblikken, en meer systematisch besturen dan verantwoorden. Besturen is dus meer dan op het geld letten en de externe relaties onderhouden. Voor professionalisering is ‘leerruimte’ nodig.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Open Universiteit

Kennisbank onderwerpen:

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x