Channels

Barrack Obama komt naar Nederland en heel wat mensen willen daar graag bij zijn. Maar wat maakt nu dat de voormalige president van de Verenigde Staten nog steeds zo veel aantrekkingskracht uitoefent? “Hij heeft charisma!” wordt er dan gezegd. En dat klopt! Het is zijn charisma dat er voor gezorgd heeft dat Obama bijna alle verkiezingen won waaraan hij deelnam en die er ook vandaag nog voor zorgt dat het storm loopt wanneer hij komt praten.

Charisma is persoonlijke aantrekkingskracht. Charismatische mensen geven zeer gemakkelijk het gevoel dat het klikt. Ze geven het gevoel dat jij belangrijk bent. Mensen voelen zich daardoor sneller verbonden met iemand die ‘het’ heeft. Maar charisma is ook de manier waarop je communiceert: verbaal en non-verbaal.

Aangeboren of aan te leren?

Charisma is een verzameling van vaardigheden en inzichten, die je jezelf eigen kunt maken. Door te oefenen. Door aandacht te geven aan de manier waarop je jezelf gedraagt en hoe je communiceert. De ene persoon zal het natuurlijk sneller oppikken dan de andere. Maar, dat is niet anders dan bij het leren van een taal of een sporttak. Niet iedereen heeft het in zich om de uitstraling van Obama te verwerven, net zomin als iedereen een even goede tennisser kan worden als, pakweg, Roger Federer. Maar, door gericht te oefenen kun je wel degelijk charismatischer worden en meer impact hebben op de mensen met wie je werkt en leeft.

Wat onderscheidt Obama van Trump?

Heel wat. Enkele voorbeelden: zijn toespraken zijn steeds erg goed gestructureerd. Er is steeds een logische flow en hij gebruikt zeer regelmatig een aangrijpend verhaal om zijn betoog kracht bij te zetten. Daarnaast is hij een meester in het beheersen van zijn vocale communicatie: hij praat zelden of nooit te snel en bedient zich veelvuldig van Gouden Stiltes: korte pauzes die zijn woorden extra kracht geven. Obama geeft mensen een goed gevoel omwille van zijn empathie maar ook door veelvuldig authentiek te lachen. Samengevat straalt hij tegelijkertijd én kracht én warmte uit. Dit in tegenstelling tot zijn opvolger, Donald Trump, die vooral kracht wil uitstralen, maar erg koud en hard overkomt.

Kun je charisma ook inzetten op de werkvloer?

ArrayAbsoluut. Charismatische mensen krijgen de betere jobs, worden beter betaald en maken sneller carrière. Dat komt omdat ze meer impact hebben. Ze betrekken anderen meer en beter en ze slagen er makkelijker in om mensen te overtuigen van hun ideeën en voorstellen. Ze geven beter leiding, formeel als manager of informeel als influencer. Bovendien is het gewoon prettiger om met hen samen te werken zodat hun collega’s ook nog eens loyaler zijn.

Is de Obama-factor ook een competentie die je in je privéleven kunt inzetten?

Uiteraard. De meesten onder ons zijn actief in het verenigingsleven en hebben een sociaal netwerk. En ook als ouder is het van groot belang dat je de kracht hebt om je kinderen te beïnvloeden en te motiveren. Heb je nog geen kinderen en ben je vrijgezel, ook dan is jouw Obama-factor heel belangrijk. Het is geweten dat charismatische mensen veel meer kansen hebben op de huwelijksmarkt!

Luc Cipers

Luc  Cipers is trainer, spreker en auteur van ‘De Obama-factor’ – Methode voor charismatische communicatie. Download gratis het eerste hoofdstuk.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x