Channels

Wie zou er geen CEO willen worden van een prachtig bedrijf? We hebben ambitie en een groot geloof in onze  toekomst. Managers en professionals die werk willen maken van hun carrière doen aan loopbaanplanning. Maar wat is er te plannen aan een loopbaan? Wie kan in de toekomst kijken? Hoe zorg ik er voor dat ik mijn droombaan krijg? Willem-Alexander heeft zich jarenlang kunnen voorbereiden op de baan die hij op 30 april zal krijgen. Wat heeft hij gedaan om er voor te zorgen dat hij klaar was voor zijn nieuwe job?

Kijk niet te ver vooruit

CEO worden is wenkend perspectief. Maar de weg daarnaar toe is lang. Dus denk in haalbare stappen. Een job of een interessant project levert je voor een paar jaar een nieuwe ervaring. En in de tussentijd leer je een nieuw vak en ontwikkel je nieuwe ideeën.  Denk aan wat haalbaar is op de korte termijn en zorg er voor dat je gericht bent op je einddoel zonder je blind te staren. Voor Willem-Alexander was de toekomst duidelijk, maar hij heeft niet 47 jaar in de wachtkamer gezeten; hij is aan de slag gegaan.

Vergroot je netwerk

Veel managers onderhouden hun netwerk niet of heel slecht. Als je alleen contact maakt met anderen als je ze nodig hebt, verlies je het beeld op de kansen die er liggen. De meeste banen vindt je immers niet via een advertentie maar via je netwerk. Vaak niet eens omdat er een vacature is maar omdat ze jou willen hebben. Collega’s, leveranciers, concurrenten of zomaar een toevallige mede-bezoeker van een congres, geven je een kans om kennis te maken met het werk van de ander. De uitdagingen in de baan, de ontwikkelingen in de industrie, de vernieuwing in een functie – het is allemaal voer voor conversatie. Gedraag je als een journalist. Nieuwsgierig, vriendelijke en open. Kijk hoe Willem Alexander een enorm netwerk heeft opgebouwd, dat hem nu kan voorzien van informatie en waardoor hij zijn job nog beter kan doen.

Bouw aan je profiel

Nieuwe banen geven nieuwe uitdagingen. Je kunt je daar op voorbereiden. Een idee uitwerken en een nieuw project uitvoeren, creëert een nieuwe inhoud van je huidige job. Zonder dat je gesolliciteerd hebt, heb je jezelf benoemd in een andere baan. Vraag je af wat je goed kunt en wat je zou willen leren. Leidinggeven? Word bestuurslid van een vereniging! Lean Management? Maak een analyse van een werkproces en kom met een verbetervoorstel! Communicatie? Ga gesprekken aan met collega’s, vraag om feedback! Willem-Alexander heeft zich actief opgesteld in het IOC en heeft zich de internationale problematiek van het watermanagement eigen gemaakt. Dat versterkt zijn profiel als koning van Nederland.

Zoek een voorbeeld

Wie zou er niet graag wat tijd geven aan iemand die graag van je wil leren? Waarom dan dat zelf op zoek gaan naar iemand die voor jou een voorbeeld is? Zo kun je als aandachtige observator enorm veel leren door scherp op te letten tijdens vergaderingen. Om daarover te spreken met een mentor geeft je inzicht in processen en gedrag.

Lees ook:

Durft Ú het aan?

Wie zegt wat en wanneer? Wat gebeurt er en waarom? Vraag je eens af hoe je eigen stijl verschilt van die van je voorbeeld? Willem-Alexander zal op zijn eigen wijze koning zijn. Van Beatrix heeft hij geleerd wat hij wel en niet van haar wil overnemen.

Reken op het onverwachte

Wie weet wordt je CEO. Als je het in je hebt en je bent op het goede moment beschikbaar dan zou het kunnen. Maar het moment is niet te plannen. En wie weet komt dat moment nooit. Prins Charles en Willem Alexander hebben zich beide voorbereid en hun toekomst zal totaal anders zijn. Werk dus aan je carrière maar vergeet de planning. Plan de eerste stap en pas daarna de volgende. Wie weet wat er dan gebeurt. Wie weet word je toch CEO. Waarom ook niet! Een ding is zeker; koning wordt je in ieder geval niet.

Heb je ambitie en wil je werken aan je carrière? Kom naar de Open Dag van het Parttime Master Bedrijfskunde van de RSM. Luister naar het gastcollege over Leiderschap met Prof Muel Kaptein over ‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ en lunch met alumni. Meld je hier aan.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x