Channels

Meer dan tweederde van de vrijgezellen heeft wel eens een meer dan collegiaal of vriendschappelijk contact met een collega gehad. Officieel mag het, maar kijk uit. Als de gevolgen van een romantisch avontuur op de werkvloer uw werk negatief beïnvloeden, mag de baas u wegsturen.

Ongeveer 71 procent van de singles heeft ervaringen met liefde op het werk. In 41 procent van die gevallen heeft een van de twee partijen eigenlijk al een partner. In vier jaar tijd is het aantal collega’s dat seks heeft op het werk gestegen van 6 naar 11 procent. Een kleine 23 procent houdt het op af en toe stiekem knuffelen en zoenen.

Bijna de helft van de verliefde collega’s zegt dat hun romance ontstaan is door veel en vaak met elkaar samen te werken. De houdbaarheidsdatum van ongeveer 36 procent van zulke relaties is korter dan zes maanden. Frappante uitkomst is dat toch een kwart van de ondervraagden vindt dat de verhouding een positief effect heeft op de werkprestaties. Een kwart is daarentegen ook van mening dat werkgevers romantische relaties op het werk mogen verbieden als er sprake is van eventuele negatieve gevolgen voor de werksfeer. Het kan tot ingewikkelde toestanden leiden en de geliefden kunnen onderwerp van geroddel worden.

Lees ook:

The (he)art and practice of a living organization

De rolverdeling
Als bezette mannen een aantrekkelijke, single vrouw treffen, kijken zij na afloop van de ontmoeting negatiever naar hun eigen relatie. Toch vinden zij de flirt geen bedreiging voor hun relatie. Vrouwen gaan juist harder aan de relatie werken als ze een aantrekkelijke man ontmoeten.

Vergevingsgezind
In een experiment ontmoette de helft van de mannelijke deelnemers een aantrekkelijke ‘single’ vrouw, de andere helft trof een ‘bezette’ vrouw die hen negeerde. Vervolgens vulden de mannen vragen in over hun eigen relatie: hoe zouden ze reageren als hun partner iets zou doen dat hen irriteerde? Van de mannen die de aantrekkelijke vrouw ontmoetten was 12 procent negatiever en minder vergevingsgezind. Uit een vergelijkbaar experiment onder vrouwen waarin zij in eenzelfde situatie worden geplaatst, blijkt 17,5 procent meer bereid het gedrag van de partner te vergeven.

Beschermen
Onderzoeksleider John E. Lydon denkt dat mannen de interacties gewoon anders interpreteren. ‘Als mannen een aantrekkelijke vrouw werkelijk als bedreiging voor hun relatie zien, zullen ze beter hun best doen om deze te beschermen.’ Daarom is het handig als een man een strategie bedenkt. Wat te doen bij een flirt? Uit experimenten met virtuele scenario’s blijkt dat mannen dan beter bestand zijn tegen vrouwelijke charmes.

Tip:
Met een speciale gedragscode voor relaties op het werk voorkomt u mogelijke amoureuze perikelen op de werkvloer. Een dergelijke gedragscode kan inhouden dat de betrokken werknemers hun relatie zo snel mogelijk melden, zodat u maatregelen kunt nemen om de werksfeer niet te verstoren. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat u met beide collega’s afspreekt dat ze niet in teveel projecten samenwerken. U moet daar ook niet te verkrampt mee omgaan, maar het kan ten koste gaan van het teamwerk en de productiviteit als een verliefd stelletje voortdurend meer met elkaar dan met het werk bezig is.

Meer op Jonge Bazen

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. Bronnen: Elsevier door Door Mariska Doesburg

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x