Leidinggeven is een ontdekkingsreis gevuld met inhoud en zelfreflectie

Actueel

Durven kiezen en fouten durven maken, dat worden steeds essentiëlere leiderschapsbegrippen. Effectief leiderschap vraagt om nieuwe benaderingen. Het lastige zit hem in de complexiteit van beslissingssituaties, zowel op maatschappelijk- als op organisatieniveau. De kunst is complexiteitspatronen te herkennen en de teamdynamiek op een goede manier te beinvloeden. Hoe kom je tot de kern van leiderschap, waarin vaak de vraag terugkomt: hoe verhoud jij je als leider tot deze dynamiek en welke sturing past daarbij?

Tijdens mijn werk in een adviesfunctie bij de Rabobank, wilde ik een stap maken naar een leidinggevende positie. Vanuit die wens zocht ik naar een methodiek die leidt tot deskundig leiderschap”, zegt Janou Lamkin, inmiddels directeur Klantenservice Particulieren bij Rabobank Regio Limburg. Ik moest ontdekken wie ik werkelijk ben, als leider en als mens. Het was een ontdekkingsreis gevuld met inhoud en zelfreflectie."

Persoonlijke ontwikkeling

Lamkin werkte samen met de groep aan haar 'Big Hairy Audacious Goal'.

“Mijn BHAG was om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van anderen. Ik wilde mensen helpen met groeien door zelfreflectie en constante feedback."

Momenteel ontwikkelt Lamkin een talentenprogramma om jong leiderschapstalent binnen Rabobank klaar te stomen voor toekomstige directiefuncties. Ze noemt het opvallend om te zien hoe mannen veelal anders kijken naar hun carrièrepad dan vrouwen.

“Veel mannen denken vanuit hun potentieel en zien hun pad als leider al vroeg in het proces voor zich liggen. Mijn ervaring is dat dit pad zich voor vrouwen in veel gevallen pas gaandeweg openbaart. Zij kijken vaak meer naar de waardering voor wat ze al hebben bereikt. Daarom denk ik dat vrouwen met leiderschapskwaliteiten echt baat kunnen hebben bij een programma dat hen helpt bij het versterken van de vaardigheden die ze eigenlijk al in zich dragen.”

De Rabobankdirecteur vertelt dat haar externe gerichtheid plaats heeft gemaakt voor een interne focus.

“Ik was erg gericht op de gedachte ‘wat verwacht de wereld van mij’. Ik leer meer te kijken naar wie ik ben, waar ik voor sta en hoe ik het verschil wil maken, kortom: wat bied ik de wereld in plaats van andersom? Alle belangrijke keuzes die ik maak, zowel op carrièregebied als privé, toets ik aan mijn kompas. De vraag die ik daarbij altijd stel is: welk doel wil ik precies bereiken en hoe past dat in de keuzes die ik moet maken?”

Complexe balans

Lamkin’s kijk op leiderschap is veranderd. Ze noemt het een complexe balans. 

“Je leert pas op de plaats maken, eerst voelen wat nodig is en dan pas handelen. Vroeger rende ik vaak te snel naar een oplossing.” Met de inzet van die balans weegt een goede leider volgens Lamkin, elke situatie af. “Je overweegt wat er op zo’n moment nodig is. Is dat jouw krachtige strategische visie, of is het nu juist aan de mensen in je team om iets in gang te zetten? Kies ik nu voor een route die het best uitpakt voor de organisatie, of juist voor een weg ten gunste van de werking van mijn team waarin we ook fouten mogen maken? Doordat ik mezelf beter heb leren kennen, zie ik nu veel concreter waar mijn toegevoegde waarde in het directieteam ligt. Ik ben creatiever geworden. Ik werk niet uitsluitend op basis van analyse maar luister nu vaker naar mijn intuïtie en mijn buikgevoel, daar durf ik nu veel meer op te vertrouwen.”

Met het Leadership Development Program (LDP) van Nyenrode breng je als startend manager of leidinggevende je persoonlijk leiderschap naar een volgend niveau. Je ontwikkelt de vaardigheden en houding voor een functie op strategisch niveau. Dit doe je door uitgebreid stil te staan bij je leiderschapsstijl en je zelfbewustzijn.  Ben je benieuwd in hoeverre het Leadership Development Program aansluit op jouw specifieke leerdoelen en ambitie? 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leiderschap