Channels

Ben jij manager van een grote afdeling? En voel je het al een tijdje kriebelen omdat je wéét dat er méér uit je afdeling te halen is?

Je bent niet eens zozeer geïrriteerd over dat het allemaal net niet optimaal is, maar meer nieuwsgierig. Hoe kan het beter? Wat kan ik anders doen?

Je weet misschien nog niet precies hoe je het moet aankaarten, wat de beste insteek is van het gesprek met je groep, maar je weet, ook van jezelf dat je best eens wat meer lef mag tonen. En je zou je mensen dat ook willen zeggen: durf, doe, ga! Spring eens over een tuinhekje!

Lees ook:

De kracht van authenticiteit

Maak eens een fout!

Vertrouw. Verbaas je zelf en de klanten. En mij!

Ken je Brené Brown al? Nee? Dan wordt dat vanaf nu je nieuwe vriendin. En ik ga graag mee op jullie dates. Dat wordt gezellig en mindblowing.

Brené Brown is onderzoekster en heeft onderzocht welke rol schaamte speelt in ons leven en ook in ons werk. Brené heeft een TED talk die meer dan 12 miljoen keer bekeken is en schreef prachtige boeken over dat kwetsbaarheid geen zwakte is, maar juist een kracht. Dat we moeten opereren vanuit het principe dat we al goed genoeg zijn.

Brené Brown schreef het leiderschapsmanifest. Hier een snipper alvast.

‘Wij (de mensen op de werkvloer, de professionals, JS) willen onszelf laten zien, wij willen leren en inspireren. Wij zijn van nature nieuwsgierig, betrokken en gericht op verbondenheid. Wij willen niets liever dan zinvol bezig zijn en we verlangen ernaar een creatieve en waardevolle bijdrage te leveren.’

Ben ik de enige die hier kippenvel van krijgt? Hoe vaak staan we – zonder dat we het door hebben – tegenover elkaar? Staan we elkaar aan te kijken met de armen over elkaar en met een verwijtende blik. Met ons eigen gelijk. Maar jij en ik, en de professionals op de werkvloer willen stralen en iets toevoegen! Ik voel in al mijn vezels dat dit in elk geval voor mij geldt en ik voel steeds meer de noodzaak om uit die angst te stappen.

Binnen de muren van een organisatie is daarvoor nodig: meer vertrouwen en minder schaamte. Is een vangnet, is ruimte om te experimenteren. Is openheid, gesprek hierover, over deze onderwerpen.

In het boek De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown, stelt Brown een vraag aan een CEO van een grote organisatie. ‘Wat is de grootste belemmering voor creativiteit en innovatie?’

De CEO antwoordt:

‘Ik weet niet of er een woord voor is, maar eerlijk gezegd is het volgens mij de angst om te worden bespot, uitgelachen en afgekraakt bij het introduceren van een idee. Als je bereid bent jezelf daaraan te onderwerpen, en als je die ervaring overleeft, dan verandert die angst in de angst om het mis te hebben en te falen. Mensen koppelen hun eigenwaarde aan hun ideeën, denken dat hun ideeën niet al te ‘bezopen’ moeten zijn en dat ze alles van te voren moeten weten. Het probleem is dat innovatieve ideeën nu eenmaal vaak idioot klinken, en dat falen en leren bij een revolutie horen. Evolutie en stapsgewijs verandering zijn belangrijk, en die hebben we ook nodig, maar revolutie is wat we het hardst nodig hebben, en die vraagt om een ander soort moed en creativiteit.’

Wat doe jij vandaag anders zodat mensen weten dat ze lef en moed mogen tonen? Hoe ga je zelf meer lef tonen?

Johan Stevens speelt voor organisaties een trainingsshow over samenwerken en kwetsbaarheid. Zie het hele manifest van Brené Brown.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x