Hoe word je een change agent binnen de boardroom én daarbuiten

Actueel

Om een waardevolle business partner te zijn en impact te hebben, heb jij als leider er baat bij de dynamiek in de boardroom te begrijpen en te weten met welke uitdagingen leden van een boardroom te maken hebben.
Welke vaardigheden heb je nodig om invloed uit te oefenen op besluitvorming? En hoe word je een invloedrijke spreker binnen de boardroom?

In een wereld die steeds meer door data wordt gedreven, worden bedrijven gedwongen zich aan te passen om hun bedrijf te laten floreren. Dat betekent dat organisaties 'change agents' nodig hebben die op systeemniveau denken. Zo blijven ze relevant en maken ze deel uit van ecosystemen die innovatie en verandering stimuleren waar dat nodig is binnen de organisatie.
Deze change agents moeten in staat worden gesteld en begrijpen hoe zij de besluitvorming in hun organisaties kunnen beïnvloeden, zodat zij de benodigde input kunnen leveren aan boardrooms die voor moeilijke beslissingen staan.

Désirée van Gorp, hoogleraar International Business aan Nyenrode Business Universiteit en kerndocent Digitalization and Boardroom Dynamics geeft vijf tips hoe je een invloedrijke spreker en change agent binnen de boardroom én daarbuiten kan worden:

 1. Zorg voor een omgeving waarin jij jezelf en je team veilig voelt.
  Teams die innovatie bewerkstelligen, zijn de teams die in een veilige omgeving werken. Dit ligt ook aan de basis van elke organisatie die betrokken is bij een digitale transformatie en je eigen professionele groei.
 2. Creëer een brandend platform voor verandering.
  Wees onderdeel van een cultuur waarin je het pad van constructieve ontevredenheid bewandelt en waarbij je voortdurend elk facet van de bedrijfsactiviteiten waarbij je betrokken bent, evalueert en verbetert. Zoek bondgenoten binnen je organisatie met wie je samen dit pad kan bewandelen; stel prioriteiten en neem één idee dat je wilt veranderen en uiteindelijk aan de board wilt voorleggen.
 3. Kijk kritisch naar jezelf en zorg ervoor dat je een ‘growth’- versus een ‘mixed mindset’ hebt.
  De juiste mindset is nodig om een change agent binnen je organisatie te zijn. Hierdoor zal je uitdagingen zien als kansen, die jou en de mensen om je heen in staat stellen te groeien. Dit is niet afhankelijk van anderen; het is onderdeel van het creëren van je eigen geloofssysteem.
 4. Bepaal je eigen rol in het proces van (digitale) transformatieII
  I
  dentificeer drie actiepunten waar je ownership over gaat nemen en creëer een ecosysteem van partners binnen en buiten je organisatie die je zullen ondersteunen bij de veranderingen die nodig zijn om te floreren.
 5. Vergroot je kennis van de dynamiek die speelt in de boardroom
  Verbeter je vaardigheden om die dynamieken te beïnvloeden op basis van data gedreven besluitvorming.

Boardroom Dynamics

Deze tips gelden vooral voor organisaties die betrokken zijn bij (digitale) transformaties. Benieuwd naar de toepassing van deze tips in de praktijk van jouw organisatie? Neem dan deel aan de module Digitalization and Boardroom Dynamics van de Modulair Executive MBA

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Besturen en organiseren