Channels

Uitdagingen in je werk geven je energie. Je moet er niet aan denken dat je alleen maar hoeft ‘te passen op de winkel’ of routinematige klussen moet doen. Toch is er ook een grens aan het werken met uitdagingen. Ga je over die grens dan leveren uitdagingen geen energie meer op. Erger nog, ze zorgen voor een energielek, die op de lange duur zelfs gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een goede balans is daarom essentieel om je resultaten te halen. Maar minstens zo belangrijk: om de passie en energie te blijven voelen voor wat je doet. Want dit is de motor waarop jouw ambitie en meerwaarde draait.

Er zijn 3 voorwaarden waar je als ambitieuze en enthousiaste professional aan moet voldoen om te blijven genieten van je uitdagingen.

Voorwaarde 1: Een gezonde werkdruk

Lees ook:

Last van uitstelgedrag?

Ambitieuze en enthousiaste professionals zien overal kansen en mogelijkheden, vinden veel zaken boeiend en zien overal de meerwaarde van. Doordat ze niet kiezen, loopt de werkdruk op. Het werk past gewoon niet in de beschikbare tijd. De meest voorkomende reactie is om te gaan ‘proppen’. Het effect is haast: je probeert meer werk in minder tijd te doen. Het effect daarvan is dat de uitdaging die eerst zo leuk leek, nu als een molensteen om je nek hangt. Oh ja, dit moet OOK nog! Weg energie, weg plezier, weg uitdaging.

Je kunt de hemel willen bestormen, maar als je daarnaast nog 100 andere dingen wilt doen, kom je niet ver. Je raakt gefrustreerd door het feit dat je niet eens toekomt aan de uitdaging waar je zo naar uitkeek. Voor een gezonde werkdruk is het dan ook essentieel dat je het aantal uitdagingen waar je tegelijk aan werkt, beperkt.

Voorwaarde 2: Werk vanuit passie

ArrayEen valkuil van ambitieuze mensen is om uitdagingen te zoeken in dingen die ze nog niet kunnen. Dat hoeft niet verkeert te zijn, maar je moet oppassen dat je niet terecht komt in taken waar je passie en je talent niet liggen. Voor een creatieveling kost het bijvoorbeeld bergen energie om de uitdaging aan te gaan een keurige geordende boekhouding te voeren. Dat kun je beter uitbesteden. Juist het inzetten van jouw passie en talent maakt dat de uitdaging je energie geeft, je het gemakkelijk kunt en dus eenvoudig succesvol bent. Daar heb jij niet alleen plezier van, dat levert ook meer op.

Uitdagingen die aan jouw binnenkant een positieve kriebel veroorzaken geven energie. Dit zijn uitdagingen die je op het lijf geschreven zijn en precies jouw talenten aanspreken om de klus tot een succes te brengen. Uitdagingen die jouw gevraagd worden waarvan je ‘vind dat je ze moet doen’, kosten energie.

Voorwaarde 3: Richting bepalen

ArrayDe valkuil ligt hier in het feit dat je je talent en passie verspeelt aan zaken die niet zoveel zin hebben. Je speelt te snel ergens op in, en vraagt je niet even af ‘waartoe, waarvoor?’ Je belandt in in een hapsnap modus. Op het moment dat je je realiseert dat dit niet de juiste richting is, wijzig je de richting. Vaak weer zonder je goed af te vragen wat de juiste richting nu eigenlijk is. Die richting vindt je niet in de komende paar weken of maanden. Die richting zit in het plan dat je hebt voor het komende jaar of de komende jaren. Als je je uitdagingen zoekt in het vormgeven daarvan, doe je de dingen die zin hebben. Juist de zin van dingen geeft je energie.

Een uitdaging geeft energie en voldoening als het resultaat bijdraagt aan een groter belang. Zonder richting kan het wel leuk zijn om de uitdaging aan te gaan, maar zonder impact is dit maar van korte duur.

3 Tips om deze voorwaarden in te vullen

1. Kies niet meer dan 3 uitdagingen waar je je op richt. Naast alle reguliere klussen en standaardtaken is dit meer dan genoeg als je nog met aandacht en plezier met deze uitdagingen aan de slag wilt zijn.

2. Zet je talent in. Dit is geen kwestie van vrijblijvend ‘fijn als het kan en mag’. Je bent het verplicht aan jezelf om het beste te geven. En je bent het verplicht aan je omgeving om dezelfde reden. Je hebt je talent niet voor niets, en het is onmogelijk om er te veel van te geven.

3. Weet waar je voor staat. Wat wil je betekenen met je werk? Wat wil het bedrijf waar je werkt betekenen voor haar klanten? Wat wil jij daaraan bijdragen? Bepaal je speerpunten en zet hier je talenten voor in.

ArrayKortom: verspil je tijd en talent niet aan zinloze zaken. Kies zorgvuldig een paar uitdagingen waar je je talent in kwijt kunt, waarvan de resultaten zinvol zijn omdat ze bijdragen aan een groter belang. Dan kun je genieten en levert je werk je energie op!

boekje2-209x191Callista Roelofs is auteur van het management e-Book ‘Breek uit de Waan van de Dag.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x