Er is geen baangarantie; uw baan is uw personal brand!

Columns

Het was de branding guru Tom Peters die de persoonlijke branding beweging lanceerde met een essay gepubliceerd in Fast Company met de titel ‘The Brand Called you’. Hij schreef: ‘Onafhankelijk van leeftijd, onafhankelijk van positie, onafhankelijk van de markt waar we in zitten, allen dienen we het belang van branding te begrijpen. We zijn de CEO’s van onze eigen organisaties: Ik, inc… Om vandaag de dag in de markt te blijven dienen we het hoofd marketing te zijn voor het brand “Ik”… U bent een brand. U bent verantwoordelijk voor uw brand… U dient op een andere manier over uzelf te denken. U bent geen “werknemer”, u “behoort” niet tot een organisatie voor de rest van uw leven, u wordt niet gedefinieerd door de titel van uw functie en u wordt niet beperkt door uw functieomschrijving… Het zijn van de CEO van Ik Inc. eist dat u uzelf ontwikkelt, uzelf promoot met het doel de markt u te laten belonen’.

Er is geen baangarantie. Wees zelfstandig en (her)definieer uzelf door het ontwikkelen en cultiveren van uw personal brand. Wordt de CEO van uw leven terwijl u nieuwe kansen creëert en aantrekt.
Er zijn drie soorten markten die behoefte hebben aan personal branding: (1) onafhankelijke service professionals (acteurs, vertegenwoordigers, artiesten, atleten, auteurs, adviseurs, consultants, ontwerpers, tandartsen, restaurateurs, makelaars, etc.), (2) de persoonlijke zakenmarkt (eigenaren van fitnesscentra, autogarages, schoonmaakbedrijven, bakkerijen, computerreparatie zaken, copyshops, kinderdagverblijven, schilders, hoveniersbedrijven, etc.) en (3) waarde toevoegende product verkopers (autodealers, boekwinkels, uitgeverijen, etc.). Zij hebben allen behoefte aan een personal brand om de mensen binnen hun domein te beïnvloeden.

Iedereen heeft een personal brand, maar de meeste personen zijn zich hier niet van bewust en managen dit niet strategisch, consistent en effectief. In Rajesh Setty’s woorden, ‘Iedereen heeft een personal brand, simpelweg omdat iedereen een belofte aan de wereld doet – sommigen expliciet, maar de meesten impliciet… U bent uw grootste bezit… Positioneer uzelf zodat u dingen kunt doen waar u enthousiast over bent. Wanneer u uw leven leeft, leeft u uw brand. Uw brand is wie u werkelijk bent’. U dient uw brand en de boodschap die het brengt te beheren en te beïnvloeden hoe anderen u ervaren. Dit zal u helpen actief te groeien en uzelf te onderscheiden als een uitmuntende professional. Het hebben van een goede professionele reputatie of brand is een erg belangrijk bezit geworden in het online, virtuele en individuele tijdperk van vandaag. Het wordt steeds essentiëler en is de sleutel tot persoonlijk succes. Het is een strategie die toegepast wordt door de meest succesvolle mensen van de wereld, zoals Oprah Winfrey, Tiger Woods, Michael Jordan, Donald Trump, Richard Branson en Bill Gates. Het is daarom belangrijk uw eigen brand te zijn zodoende succes aan te trekken net zoals zij deden.

Er zijn veel verschillende definities van personal brand(ing) terug te vinden in de literatuur, zoals:
• Een perceptie of emotie van iemand anders over u;
• Een reflectie over wie u bent en waar u in gelooft, uitgedrukt in wat u doet en hoe u dit doet;
• Het stimuleren van betekenisvolle beelden over de waarden en kwaliteiten waar u voor staat;
• Beïnvloeden hoe anderen u ervaren;
• De waarde waarvan anderen voelen dat u deze bezit;
• De som van de verwachtingen en de associaties die het creëert in de hoofden van de doelgroep;
• Een perceptie van uzelf die u wenst te projecteren in alles wat u doet;
• Het aan de kant zetten van de concurrentie en het uniek en beter dan de concurrentie in uw markt maken van uzelf.

Het hebben van een sterke personal brand heeft voordelen. Het:
• Stimuleert betekenisvolle beelden over de waarden en kwaliteiten waar u voor staat;
• Het vertelt anderen: wie u bent, wat u doet, wat u anders maakt, hoe u waarde creëert voor hen en wat men kan verwachten wanneer men zaken doet met u;
• Beïnvloedt hoe anderen u ervaren;
• Creëert verwachtingen in het hoofd van anderen over wat men kan verwachten wanneer men met u samenwerkt;
• Creëert een beeld rondom u wat het makkelijker maakt voor anderen om te herinneren wie u bent;
• Zorgt ervoor dat uw potentiële klanten u zien als de enige oplossing voor hun probleem;
• Plaatst u boven de concurrentie en maakt u uniek en beter dan uw concurrenten in de markt;

De meeste van de genoemde definities van personal branding komen uit voort uit een personal marketing (verkopen) en imagovorming perspectief, wat kan leiden tot een egotrip. Personal branding is meer dan alleen marketing en het promoten van uzelf. Uw personal brand is een perceptie in het hoofd van iemand anders over u. Succesvol personal branding houdt het effectief managen van dit beeld in. Uw personal brand is de synthese van alle verwachtingen, emoties en percepties die het creëert in het hoofd van anderen wanneer men uw naam hoort of ziet.

-----------------------------------------------
Deze column is gebaseerd op het boek van Hubert Rampersad, getiteld “Personal Branding, leiderschap vanuit Authenticiteit” (uitgeverij Quist, Leidschendam).

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personal Branding