Weinig strafschoppen, toeval of trend?

Vlak na de tweede halve finale van de Champions League tussen Manchester United en Schalke 04, kan worden geconstateerd dat het aantal strafschoppen tijdens de wedstrijden uiterst laag is geworden. Ook is er geen wedstrijd beslist door een strafschoppenserie. Waar tot zo'n 3 jaar geleden ongeveer een op de drie wedstrijden in de knock out fase uitdraaide op een shoot out, blijven dergelijke spannende finales momenteel uit. Ook worden tijdens de wedstrijd weinig strafschoppen gegeven en is het aantal schwalbes op een hand te tellen. Een trend? Of toch gewoon toeval?

Zoals gezegd, er worden de laatste maanden weinig strafschoppen gegeven door de scheidsrechters. Ik ben van mening dat ze daar goed aan doen. Schwalbes zijn goed herkend en aangeschoten hands leidt zelden tot een penalty. Daarmee wordt de strafschop eindelijk weer de straf die het moet zijn, namelijk een maatregel tegen onsportief gedrag van de tegenstander in het eigen strafschopgebied. En niet een onterechte straf na een fopduik of een handig uitgelokte overtreding. Dat gezegd hebbende, kan gesteld worden dat de trend zichtbaar is en positief beoordeeld moet worden. Wie de wedstrijden tussen Barcelona en Real Madrid gezien heeft beseft hoe moeilijk de taak van de hedendaagse arbiters is geworden. Kermende spelers die 5 seconden later springlevend achter de bal aanrenden, schwalbes, vervelend gedrag, et cetera. Toch lijkt de kunst nu te bestaan spelers sowieso buiten de 16 te houden en ze in de buurt van het doel fair af te stoppen. ook vrije trappen die doel troffen heb ik bijvoorbeeld nauwelijks gezien.

Of dat ook het geval is van de penalty-reeksen, die dit jaar niet zijn voorgekomen in de Champions League knock out fase, is de vraag. Dergelijke shoot outs zijn vaak een teken dat de krachtsverhoudingen dicht tegen elkaar aan liggen. dat is nu niet het geval. Noch Real Madrid, noch Schalke leek bijvoorbeeld ook maar even in staat serieus tegenwicht te bieden en een kans te maken op de finale. Opvallend ook dat de Champions League het speeltje is geworden van Spaanse en Engelse clubs, dat landen als Italie en Duitsland nog aardig meespelen en de rest noch slechts figureert. Het is te hopen dat met de fair play regels op financieel gebied, die de UEFA en FIFA aan de Europese (top)teams opleggen niet teveel uit te geven aan spelers-salarissen en geen schulden te hebben uiteindelijk resultaat zal resulteren en tot nivellering van de krachtsverschillen zal leiden. Anders wordt het een wel erg voorspelbare competitie.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

De Strafschop: Weinig strafschoppen, toeval of trend? » eXcelleRes
[...] meer informatie zie (Bron): ManagementSite Netwerk Tweet blog comments powered by Disqus [...]