Rood voor Ryan Babel: oorzaak en gevolg

In de wedstrijd tussen Benfica en Liverpool krijgt de Nederlandse voorhoedespeler Ryan Babel al in de eerste helft rood na handtastelijkheden. Een typische actie voor een Nederlandse speler. We kunnen onze lol weer op in Zuid-Afrika met spelers die zich niet weten te beheersen. Een van de moeilijkst te beinvloeden kenmerken van Nederlandse spelers is, zoals ook uit mijn nieuwe boek 'Oranje wereldkampioen' blijkt, dat ze hun emoties slecht de baas kunnen. Dat kost punten en nederlagen. Bekende voorbeelden zijn de wedstrijd Portugal-Nederland tijdens het WK 2006 en spelers als Van Bommel en Sneijder, die vaak compleet overbodige rode kaarten scoren. Daarmee benadelen ze hun teams, vaak juist ook op beslissende momenten.

Het is de kunst de emoties dusdanig te kunnen sturen, dat ze worden omgezet in daden op het veld. De handtastelijkheden van Ryan Babel zijn een verkeerde manier om de agressie te tonen. Het levert niets op en het kost het team, in dit geval Liverpool, een nederlaag.Beter was geweest als hij zijn boosheid had omgezet in flitsende acties op het veld, die de tegenstander duidelijk maakten dat met grof spel niets te halen valt.

Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen

Ook Oranje zal met dergelijke problemen worden geconfronteerd. Bondscoach Van Marwijk heeft hier al voor gewaarschuwd, na grove charges van onder meer Nigel De Jong in oefenwedstrijden tegen Japan en de VS. Het beheersen van de emoties is een van de kritieke succesfactoren voor Oranje tijdens het WK. Meer info hierover in mijn laatste boek 'Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen'. Te koop bij de betere boekhandel voor € 14,90 en via internet bij managementboek en de uitgever.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Nico Viergever
Pro-lid
Natuurlijk, eens met de constatering dat een beetje beheersing geen kwaad kan.
Aan de andere kant: het valt mij al jaren lang op dat Portugezen schoppen naar alles wat beweegt maar dat de tegenstander (Nederlands of niet) met de rode kaarten wordt opgescheept. Waarom altijd Portugezen? Intimidatie van de scheids? Omkoping? Hier zou eens actie genomen moeten worden.