Redt Johan 'El Salvador' Cruijff Ajax?

Johan Cruijff keert weer terug aan het front van de voetbalwereld en dat is goed nieuws voor de gemiddelde voetballiefhebber. Niet langer blijft hij aan de zijlijn staan, niet langer slingert hij vanuit een veilige column allerlei al dan niet wijze adviezen de wereld in. Eindelijk steekt El Salvador zijn nek weer uit en gezien de magere internationale resultaten van Ajax is zijn komst en uitstraling in Amsterdam zeer gewenst. Toch plaatst De Strafschop enkele kanttekeningen.

Wat voor veel mensen niet meer dan een droom leek  is nu dan toch werkelijkheid: Crijff keert terug aan het front. De exacte rol is nog niet geheel duidelijk, maar we kunnen er zeker van zijn dat er vooral op het technisch vlak veel zal veranderen binnen Ajax. Dat is ook hard nodig, want de afgelopen tien jaar is Ajax volledig doodgebloed door de vele goede spelers die tegen lage transfersommen verdwenen en de vele slechte vervangers (van Machlas tot Charisteas en van Rosenberg tot Rommedahl) die voor veel geld werden aangetrokken.

Toch zijn er wel wat kanttekeningen bij de komst van El Salvador aan te merken. Zo was Cruijff in zijn column in De Telegraaf uiterst negatief over het rapport van de zeer integere Uri Coronel. Wie het rapport leest, kan echter niet anders stellen dat gedegen werk is geleverd door een commissie die man en paard genoemd heeft. Met als gevolg dat criticaster Cruijff nu in een zetel wordt binnengehaald.

Je kan Cruijff een ding niet ontzeggen, zijn timing is altijd perfect. Bij Barcelona kwam hij als speler en trainer binnen na uiterst magere jaren en zorgde hij voor een ommekeer. Ook bij Ajax lijkt na de glijdende schaal van de afgelopen tien jaar geen moment beter te zijn geweest om in te grijpen dan nu.

Op technisch gebied zal het voor Cruijff moeilijk worden aan te knopen bij zijn eerdere successen als speler en trainer. Het huidige Ajax heeft tal van spelers op de loonlijst staan die er niet horen, van Colin tot Urzaiz, vaak ook nog met nog enige tijd doorlopende contracten. Terwijl tegelijkertijd sterren als Huntelaar en Heitinga op het punt staan hun kicksen te pakken en naar het buitenland te vertrekken. Daarbij is de laatste jaren met Oranje gebleken dat het door Cruijff aangehangen 4-3-3 systeem zijn langste tijd heeft gehad. Niet voor niets speelt Van Basten nu, na vele jaren experimenteren in de marge, met Oranje een totaal ander systeem met in eerder stadium afgedankte spelers. Met succes, want de wedstrijd tegen Kroatie was voor het eerst in jaren een interland om volledig uit te kijken.

Ook Cruijff zal moeten accepteren, voorzover hij dat kan, dat de wereld niet is blijven stilstaan. Moderne sporters moeten meer kunnen dan alleen goed voetballen. Ze moeten topfit zijn en hebben een uitstekende begeleiding op fysiek en geestelijk vlak nodig. En ja, daar komt ook behoorlijk wat wetenschap bij. Alleen op een training kijken of een speler een verdediger kan passeren is niet meer voldoende voor een goed eindresultaat. Voetbal is niet meer mogelijk met alleen (intuitieve) kennis uit de jaren zeventig. Topclubs als AC Milan hebben een technisch beleid waarbij wetenschap en intuitie juist hand in hand gaan.

Kortom, het is te hopen voor Ajax dat Cruijff niet teveel teruggrijpt op het oude vertrouwde Ajax systeem, maar vooral investeert in de jeugdopleidingwaardoor spelers op jonge leeftijd krijgen in het eerste elftal. Dat is goed voor Ajax, de Nederlandse competitie en uiteindelijk ook voor Oranje.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri Vergouw
<p>Vandaag in het FD een artikel over de toetreding van Johan Cruijff bij Ajax, waarin opgenomen een kort interview met ondergetekende, met onder meer: &quot;Lager dan dit kan Ajax niet zakken, dus Cruijff is straks de held&quot;.</p>
elswittem
Hallo! 

Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondkijken, ben voorheen nog hier geweest en nu kon ik niet meer binnen geraken omdat ik mijn oud paswoord en inlognaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

Ik dacht ik stel me even terug voor

Weet iemand een idee om extra geld te verdienen, ik ben op het moment in geldnood na het overlijden van mijn man. Ik heb een dochter van 9 jaar dus alle tips zijn welkom!

Groetjes,

Els Wittem