Recensie: Zuivere speeltijd - Jaap de Groot

Onlangs publiceerde Jaap de Groot, sportjournalist in hart en nieren, zijn boek 'Zuivere speeltijd, een leven met voetbal, muziek en historie'. Het boek bevat een vijftigtal korte verhalen uit het leven van De Groot. Zijn tientallen jaren journalistieke ervaring is op vlot leesbare wijze verwerkt in een breed scala aan verhalen, waarbij zowel politici als Mandela en Berlusconi als voetbalgrootheden als Pelé, Van Basten als natuurlijk Cruijff de revue passeren. Juist die mix maakt van Zuivere speeltijd een voetbalboek dat lezers bijna dwingt tot doorlezen.

De verhalen schilderen een beeld van een altijd actieve journalist die zijn vak breed neemt en er zelf een aansprekende invulling aan geeft. Niet zo maar een wedstrijd verslaan, ook een  benefietwedstrijd regelen voor de slachtoffers van de cafébrand in Volendam. Niet alleen maar documentaires maken over voetballers, maar ook netwerken om in contact te komen met een grootheid als sportliefhebber Mandela of om toegang te krijgen tot het privéleven van Silvio Berlusconi.

Zo beschouwd is Zuivere speeltijd meer dan een voetbalboek. Het laat de ervaringen zien van een levenskunstenaar die op aansprekende wijze invulling geeft aan zijn werk. Zijn hobby werd werk, zijn werk werd hobby. Dat betekent nog niet dat alleen de leuke kant van het sport-journalistieke bestaan wordt behandeld, ook de minder leuke momenten komen aan bod. Zoals het verhaal van de door een zwaar auto-ongeluk getroffen Kristen Nygaard, maar ook de ziektes van Robbie de Wit en Aad Mansveld, het Heizel-drama en de benefietwedstrijd voor de Volendamse slachtoffers van de cafébrand.

Voor wie dat niet genoeg is, bieden de wedstrijden waar de verhalen omheen zijn gevlochten voldoende herkenning. Het geweldige Brazilië van begin jaren tachtig komt dan natuurlijk aan bod, maar ook de legendarische uitwedstrijd van PSV in en tegen Bastia in de finale van de UEFA Cup 1978, in een door een zondvloed onbespeelbaar veld.

Zuivere speeltijd biedt een mooi inzicht in het leven van een sportjournalist die zijn beroep op geheel eigen en unieke wijze invult. Aanbevolen voor liefhebbers van achtergrondinformatie bij grote wedstrijden, het leven van voetballers en sportjournalisten, netwerkers én voor levensgenieters.

Zuivere speeltijd, Een leven met voetbal, muziek en historie
Auteur: Jaap de Groot
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9789038896489
Prijs: € 16,50

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>