Het voetbaljaar 2010

Het voetbaljaar 2010 in vogelvlucht. Oranje wordt, wederom, bijna wereldkampioen in Zuid-Afrika. Over de vooraf zo gevreesde criminaliteit en overige gevaren in Zuid-Afrika horen wij tijdens en achteraf overigens uiterst weinig. Onze hoop is nu gevestigd op het WK in Brazilië en Rusland. Stond in 1978 de paal in de weg (Rensenbrink) en in 1974 misplaatste arrogantie en een Schwalbe van Hoelzenbein, nu was het de teen van Casillas die roet in het eten gooide. En verlengingen natuurlijk, waarvoor op deze site en in mijn boek Oranje wereldkampioen' vooraf nog zo gewaarschuwd was. Maar ja, ook in 2010 bleef de arrogantie van voetballers hoogtij vieren, met als absolute dieptepunt de problematiek rond Mounir Al Hamdaoui. Na nog geen 20 wedstrijden in het shirt van Ajax lijkt het nu al over en uit voor Mounir. De rest van de selectie haalt opgelucht adem, want een speler die de duurste Mercedes rijdt zonder te presteren wint zelden een populariteitsprijs. Jol ging, ook zijn arm om de schouders van menig speler mocht niet baten, De Boer kwam, Cruyff bemoeide zich met het bestuur van Ajax en lijkt stap voor stap zijn gelijk (wederom) te krijgen.

De leukste acties van voetballers waren niet op de velden te zien, maar in de tv-studio, waarin lolbroek Van der Gijp tezamen met Johan Derksen het begrip ' koffietafelgeleuter' een nieuwe dimensie wist te geven. Waren de acties van Van der Gijp vroeger op de velden zo spaarzaam als de halve cent postzegel uit Brits Guyana van 1852, in de studio speelt hij de Pietje Bel-rol van het hedendaagse voetbal met verve. FC Twente wordt kampioen. De ploeg lijkt als een van de weinige in het Nederlandse voetbal in staat de bal meer dan drie keer zonder fouten over te spelen.  Wat speelt de ploeg bij tijd en wijle verfrissend voetbal. Ook in Europa overigens, maar de onervarenheid van het team breekt het team uiteindelijk toch op. Feyenoord verliest met 10-0 en mijn Rotterdamse vrienden blijken plots allemaal fan te zijn van Sparta, waar nieuwe spits Johan Voskamp er tegen Almere (altijd lastig) 8 inschopt in zo'n 75 minuten. Mario Been, Leo Beenhakker c.s. doen geweldig werk in Rotterdam, jammer genoeg is het op het veld niet te zien voor de gehavende (Tomasson, Cisse, Fer) ploeg van Mario. Ook al zo'n tijd het begrip ' Super Mario' niet meer gehoord? Game Over? Alle huurlingen mislukken, of ze nu uit Rusland, Servie, of waar dan ook komen, maar men gaat stug door op een eeuwigdurende zoektocht naar onbekend talent.

Inter Milaan wint de Champions League en later de wereldbeker, reden genoeg voor Mourinho om naar Real Madrid te gaan en om zijn opvolger Benitez daags na het winnen van de wereldbeker te ontslaan. Ach, het voetbal-wereldje, opportunistisch als altijd. Spelers die maanden lang geen pepernoot raken vragen daags na een simpel intikkertje een contractverlenging met extra tekengeld. We kijken er niet meer van op. Het WK 2018 gaat niet naar Nederland of Belgie, maar naar Rusland. U gaat mij toch niet vertellen dat u hier verbaasd over was?

Mijn voorspellingen voor 2011? FC Groningen haalt Champions League voetbal. Oranje incasseert de eerste nederlaag sinds tijden tegen Zweden. In het C-elftal van Ajax speelt een spillepoot die de nieuwe Johan wordt genoemd...Derksen. Feyenoord rukt op naar de achtste plaats en het legioen is tevreden. Martin Jol wordt trainer van een middenmotor in Engeland of Duitsland, waar hij en zijn broer Cocky worden onthaald als helden. John van 't Schip bereikt de Australische bekerfinale en ziet dit als bevestiging dat zijn besluiten bij Oranje juist waren. Marco van basten wordt trainer van het Nederlandse golfteam. Bayern Munchen wint de Champions League en wordt Duits kampioen, zodat Van gaal denkt dat het echt allemaal aan hem ligt en niet aan het feit dat Bayern sowieso 50% van de titels in Duitsland opeist sinds 1963.

Mijn persoonlijk voetbal-hoogtepunt van 2010 was natuurlijk de lancering van mijn boek 'Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen'. Enkele tips uit het boek: Oranje moet verlengingen speciaal aandacht geven; alleen Spanje is haast onklopbaar en kan alleen verslagen worden als spel ontregeld wordt door vroeg te storen in de opbouw en de coaches moeten aan 'woedemanagement' doen bij spelers als Van Bommel en De Jong....hadden ze maar geluisterd, want als er een fan van Oranje is, dan ben ik het wel.Maar goed, de tips uit eerdere boeken als De Strafschop en De laatste minuut, in het kort oefenen op strafschoppen en Duits spelen, behoren nu wel tot het standaardrepertoire van Nederlandse coaches. Over 4 jaar dus meer kans.  Weer veel pers-aandacht voor het boek, van Arts & Auto's vijf sterren recensie tot BNR nieuwsradio, van Telegraaf tot VI, van Studio E&W tot Goedemorgen Nederland, maar toch vooral van de niet sport-pers. Die zijn te bang de trainers en spelers te confronteren met feiten en analyses die het Nederlandse voetbal verder kunnen brengen. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, het boek haalde de top 20 van Manager & Literatuur, is in het bezit van vele managers en commissarissen van Nederlandse topteams en zelfs in bezit bij voormalige Minister-Presidenten en topfunctionarissen in bedrijfsleven en overheid.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>