FC Twente en de invloed van goed management

De felicitaties en de bloemen gaan dit jaar naar FC Twente. Leuk als er eens een ander team dan een uit de voormalige top 3 de titel van Nederland pakt. Volgend jaar zal het tenslotte wel weer gaan tussen Ajax en PSV. Het bijzondere aan de titel van FC Twente is dat hier een wel heel gedegen management-aanpak achter zit, die door voorzitter Joop Munsterman als 7 jaar consequent wordt doorgevoerd. Niet slecht voor een topmanager die ooit als schoonmaker is begonnen bij het bedrijf waar hij later CEO werd. Knap werk!Hoewel veel voetballiefhebbers de invloed van managers op het voetbal verafschuwen, langzaam maar zeker zullen ze moeten toegeven dat goede managers wel degelijk tot goede resultaten leiden. Dat is niet alleen bij FC Twente zo. Ook bij Ajax, dat een goed seizoen beleefde na de voorgaande jaren dramatisch gepresteerd te hebben, mag managers als Rik van den Boog dankbaar zijn voor de gekozen aanpak.

Wat kenmerkt dan de aanpak van Munsterman, die van FC Twente nu een geoliede machine heeft gemaakt? Ik denk een aantal zaken. Ten eerste de planmatige aanpak. Succes krijg je niet door alleen maar opportunistisch te zijn. Stap voor stap is gewerkt aan het verbeteren van de club. Ten tweede kan denk ik het uitgangspunt ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ worden genoemd. Vanuit Enschede hoorde je nauwelijks gekke verhalen, noch op transfergebied noch op ander gebied. De uitspatting van Theo Janssen, hij verloor met teveel alcohol op de macht over het stuur en veroorzaakte een eenzijdig ongeluk eind 2009, daargelaten. Maar ook dat probleem werd met de gemoedelijkheid van de provincieclub opgelost. Een derde punt is de goede ‘organisatie’ rondom het team, iets waar al met de vorige trainer Fred Rutten een aanvang is gemaakt. Een vierde punt is het gedegen en kwalitatief uitstekende trransferbeleid. Ook hier geen gekke dingen vanuit Enschede. Wie weg wil mag voor veel geld weg (goed onderhandelen; Arnautovic), waarna een deel van het geld direct wordt geinvesteerd in goede nieuwe spelers (Stoch; Ruiz). Geen transferbeleid dus dat kant noch wal raakt (Ajax onder Van Basten), maar een planmatige aanpak waarbij zwakke plekken worden ingevuld en meestal dubbel worden bezet. Een vijfde punt is denk ik de betere aansluiting van de club met de achterban. De beelden van vanavond zijn in dat opzicht zeer duidelijk, Oost-Nederland is terecht trots op de club. En dat zegt iemand uit de Randstad die de nederlaag tegen Borussia Moenchengladbach in de finale van de UEFA Cup uit 1975 (1-5) nog steeds niet geheel heeft verwerkt!

Het laatste punt is de trainer. Een bijzondere keuze van Munsterman om voor McClaren te kiezen. Een man die met Middlesborough groot succes behaalde door de UEFA cup finale te bereiken. Maar ook een bijzondere keuze van McClaren, die wellicht juist in gebieden die wat minder in de dagelijkse publiciteit staan het best tot zijn recht komt.

Al met al beleeft het Nederlands voetbal bijzondere jaren. Na AZ wordt nu FC Twente kampioen. We beginnen er in de Randstad al bijna aan te wennen dat clubs uit de provincie een beter beleid voeren en beter voetbal spelen! Zaak dus voor de grote clubs als Ajax, Feyenoord en PSV om met een duidelijke visie op de proppen te komen, die hen weer ver boven de concurrentie doet uitstijgen.

Misschien maar eens beginnen met het kiezen van een goede voorzitter?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>