EK selectie Van Marwijk: sterke en zwakke punten

Bondscoach Bert van Marwijk heeft de selectie voor het EK bekend gemaakt. Naast vaste waarden zijn ook enkele verrassingen te ontdekken. Een analyse van de sterke en zwakke punten van de selectie en nog enkele tips mochten er spelers geblesseerd afvallen.

Voor iedereen zichtbaar en zonder twijfel de zwakste plek van het Nederlands elftal is de linksback positie. De afgelopen periode deed Pieters van PSV dat uitstekend. Hij toonde initiatief, kwam goed op, was behoorlijk balvast en verdedigend in mijn ogen zelfs sterker dan Van Bronckhorst, de de positie natuurlijk jaren bezette. Nu Pieters echter geblesseerd heeft moeten afhaken, blijkt hoe zwak deze positie bezet is. Het alternatief met de voor het Duitse Hoffenheim spelende Braafheid was op zijn zachtst gezegd geen succes. Hij werd links en rechts voorbijgelopen in de wedstrijd tegen de Duitsers en toonde aan niet over het vereiste niveau te beschikken. Liefst vijf alternatieven heeft Van Marwijk nu opgeroepen, Vurnon Anita, Urby Emanuelson, Wilfred Bouma, Alexander Buttner en Jetro Willems. De eerste twee hebben laten zien op het middenveld veel beter tot hun recht te komen. Bouma is op leeftijd, maar wellicht een alternatief nu er niets beters te vinden is. In ieder geval qua ervaring is hij de beste. Buttner en Willems hebben nauwelijks ervaring in de top. Kortom, hier ligt de achilleshiel van Oranje, en reken maar dat de Duitsers dat weten!

De doelverdedigers daarentegen zijn top. Er zijn weinig landen te bedenken die drie top keepers in de gelederen hebben en dit kan nog weleens een groot voordeel worden, al schat ik Krul hoger in dan Vorm. Stekelenburg heb ik weleens beter in zijn vel gezien, maar hij blijft een uitstekende sluitpost.

Verdedigend zullen we het verder moeten doen met Van der Wiel, die fris moet zijn na langdurig blessureleed en graag wil schitteren om een toptransfer te verdienen. Zijn vervanger zou De Vrij kunnen worden, een jongen met grote toekomst en een ouderwets sterke verdediger met voetballende kwaliteiten. Het midden met Heitinga en Mathijsen is sterker dan menigeen denkt, maar wat als zij wegvallen. Dan moeten spelers als Vlaar, Boulahrouz en Viergever de kar gaan trekken. Tegen Denemarken zie ik dat nog wel goed gaan, maar tegen Portugal en Duitsland?

Het verdedigende middenveld ziet er goed uit met Van Bommel, Strootman, De Jong en alternatieven als Anita en Emanuelson. De aanval en het aanvallende midden ziet er natuurlijk daarentegen geweldig uit, met spelers als Robben, Huntelaar, Snijder, van der Vaart en Van Persie. Hier wordt het voor de bondscoach eerder het probleem van pijnlijke keuzes maken. Een ruit met Snijder, Van Persie, Robben en Huntelaar in de spits lijk een oplossing te bieden. Kuyt is inmiddels over zijn top heen en zal waarschijnlijk sowieso meer als nuttige wisselspeler gaan spelen.

Oranje heeft een uitstekende aanval, een prima aanvallend en verdedigend middenveld, prima keepers en een matig bezette verdediging, vooral qua tweede keuze. Dat maakt het elftal kwetsbaar. Het is te hopen, dat zich enkele jongens plots enorm zullen ontwikkelen en tot de positieve verrassingen gaan behoren voor Oranje. Anders wordt het al in de groep een zeer zware dobber.

 

Ibrahim Afellay (Barcelona), Vurnon Anita (Ajax), Mark van Bommel (AC Milan), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart) Wilfred Bouma (PSV), Jasper Cillessen (Ajax), Urby Emanuelson (AC Milan), John Heitinga (Everton), Klaas Jan Huntelaar (Schalke´04), Ola John (FC Twente), Luuk de Jong (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Siem de Jong (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Hedwiges Maduro (Valencia), Adam Maher (AZ), Joris Mathijsen (Málaga), Erwin Mulder (Feyenoord), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal), Erik Pieters (PSV), Arjen Robben (Bayern München), Stijn Schaars (Sporting), Wesley Sneijder (Inter), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Feyenoord), Michel Vorm (Swansea City), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Georginio Wijnaldum (PSV), Jetro Willems (PSV).

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>