De Visie van Ajax en Frank de Boer

De laatste tijd weinig postings op de strafschop.nl, geheel tegen mijn gewoonten in. Na 12 jaar was het tijd voor een rustpauze en laten we eerlijk zijn, trainers en spelers brabbelen na elke wedstrijd hetzelfde mantra uit en veel interessants hebben ze niet te melden. Daar om is het des te leuk dat ik nu blij verrast ben met enkele uitspraken van Ajax trainer Frank de Boer. Ik ben kritisch op (vooral) trainers, omdat het vak bij velen al 40 jaar stil lijkt te staan en hun hopeloze strategieën en slappe uitvluchten na afloop inmiddels pijn aan in ieder geval mijn ogen en oren doen.

Het Algemeen Dagblad schrijft afgelopen maandag dat Ajax qua innovativiteit de uit de jaren zestig stammende hoogspringer Dick Fosbury achterna wil. Totdat hij zijn beroemde rugsprong introduceerde bij de Olympische Spelen van 1968, sprong iedereen met de buikrol over de balk. Fosbury ontwikkelde een compleet nieuwe techniek en won goud met de methode die sindsden de Fosbury flop wordt genoemd. In het AD zegt hij hierover:  ''Zo is het bij Ajax ook. Iedereen heeft de opleiding van Ajax altijd maar gekopieerd. Nu willen we iets anders. En over tien jaar doet iedereen weer hetzelfde als Ajax. En dan verzinnen wij weer iets nieuws. We willen voetballers sneller naar een hoger niveau tillen, zodat ze straks niet eerst twee jaar aan de Eredivisie moeten wennen. (....) De ene speler heeft in mentaal opzicht iets nodig, de ander op het fysieke vlak of moet in zijn balaannames verbeterd worden. Als één speler hoofdpijn heeft, hoeft niet het hele team een pilletje.'

Dit is nu tenminste eens een trainer met een nieuw geluid. Hoewel, nieuw.....in mijn boek 'Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen'  , volgens berichten in het bezit van menigeen in de Ajax familie, uit 2010 staat het volgende te lezen: 'Oranje dient een strijdplan te ontwikkelen dat een stap voor ligt op de concurrentie. Vooralsnog gaat de bondscoach uit van een tactiek die vrijwel identiek is aan die van de concurrentie. Om een wereldkampioenschap te winnen is het zaak met een tactische vondst te komen die net zo de geschiedenis in zal gaan als het Totaalvoetbal van Cruijff en Michels.

En

'Succesvolle campagnes, of deze nu een militaire, zakelijke of sportieve achtergrond hebben, zijn vaak innovatief en vooruitstrevend. De winnaar is vaak strategisch en tactisch verder dan de verliezer.'

Overigens memoreer ik ook nog dat Oranje fysiek en mentaal tekort schiet, iets wat in 2010 gelukkig niet bewaarheid werd, maar in 2012 des te meer!

Kortom, ik ben blij dat er eindelijk weer eens een trainer is die een dergelijke uitspraak durft te doen. Dat vind ik al getuige van verrassende klasse, die ik niet had verwacht, ook niet bij Frank de Boer. Nu komt het aan op de verdere uitwerking van die visie. En dat kan nog best lastig worden. Ik hoop alleen dat wat meer Nederlandse coaches zich laten inspireren door de woorden van De Boer. Succes hoeft, zoals ook is gebleken in bijvoorbeeld de Amerikaanse profsporten, totaal niet af te hangen van budgetten en gekochte spelers. Wel van visie, durf en uitvoering.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>