De onzin van het balbezit

Als je de bal niet hebt, kan je niet scoren. Een wijsheid van Johan Cruijff. Een waarheid als een koe. Maar soms moet je wel weten wat je met een bal gaat doen als je 'm in bezit hebt, anders scoor je natuurlijk ook nooit. Vandaag heb ik delen van de wedstrijd Barcelona-Internazionale bekeken. Soms wint de gelukkigste, want in beide wedstrijden viel het kwartje voor Barcelona de verkeerde kant op. Veel interessanter vind ik dat nog steeds de percentages balbezit worden opgenomen in de statistieken. Daar zit dan een stagiair de hele avond de stopwatch in te drukken om het balbezit te meten, maar wat zegt het nu eigenlijk? De laatste tijd zie ik steeds het team met het MINSTE percenatge winnen!

Barcelona heeft op een gegeven moment 75% van het balbezit. Maar wie wint? Precies! De wedstrijd van vanavond deed mij erg denken aan Nederland-Italie tijdens Euro 2000. Ook daar was sprake van een overmacht van Oranje. Maar de Italianen winnen na strafschoppen (hoewel dit tegen Nederlanders natuurlijk nauwelijks een prestatie te noemen is). Een Italiaanse commenatator zei na deze wedstrijd: 'Wij hadden een briljant tactisch plan. We zetten de Hollanders vast op onze eigen helft'. En zo is het maar net. Het leek er op alsof Barcelona geen plan B had. Alles smoorde in goede bedoelingen. Inter zette Barcelona vast op eigen helft.

Het is een probleem dat ik ook al aankaart in 'Oranje wereldkampioen'. Heeft Oranje wel een plan B als het niet loopt? Is er wel een strategische vondst, die het team over een dood punt heen helpt? Durven we wel op de counter te spelen? Of houden we vast aan balbezit als heilige graal?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>