De laatste minuut en Duitsland: opzet en achtergrond

 

Het Duitse voetbal en de laatste minuut
Het Duitse voetbal en de laatste minuut

‘Typisch Duits. Een slechte wedstrijd, maar een doelpunt op het juiste moment’
Daily Telegraph

Nu Duitsland een vroege uitschakeling heeft afgewend door in de laatste minuut te scoren tegen Zweden, is het tijd mijn boek met de wel erg ter zake doende titel uit de digitale mottenballen te halen en in delen op deze site te publiceren. Bewerkt en aangepast, dat wel, maar zeker niet verouderd. Enjoy.

De 7 mythen van het Duitse voetbal

Er is geen land ter wereld waar het Duitse voetbal de gemoederen zó beheerst als Nederland.  Waarom hebben ze altijd zo’n geluk? Waarom winnen ze 'altijd' in de laatste minuut? Waarom krijgen ze zo vaak onterechte strafschoppen en krijgt de tegenstander ze juist niet terwijl ze wel terecht zouden zijn? Wat zijn de geheimen van het Duitse voetbal? Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden op deze vragen.

Wat kunnen wij van de Duitsers leren? Hiertoe heb ik de volgende zeven mythen gedefinieerd. Zij vormen de kern van ‘De Laatste Minuut’.

Mythe 1:
Duitsers scoren ‘altijd’ in de laatste minuut.

Mythe 2:
Het Duitse elftal heeft altijd geluk met de loting.

Mythe 3:
Bij het Duitse team heerst altijd eenheid.

Mythe 4:
Het Nederlandse voetbal richt zich vooral op ‘Techniek, Intelligentie, Persoonlijkheid en Snelheid’ (TIPS). Het Duitse voetbal richt zich op ‘Kampfgeist, Einsatz, Willen, Ordnung en Leidenschaft’ (KEWOL).

Mythe 5:
Voor Duitse spelers is voetbal een beroep, voor Nederlandse spelers is het een spel.

Mythe 6:
De pers in Duitsland zorgt stelselmatig voor een underdogpositie van het eigen elftal.

Mythe 7:
‘Die Mannschaft’ neemt beter strafschoppen ‘Oranje’.

Zijn de bovenstaande mythen gebaseerd op feiten of bestaan ze alleen in de hoofden van voetbalfans, en dan in het bijzonder die uit Nederland? Zijn we misschien wel gaan leven naar deze mythen? Met andere woorden, zijn het ‘self-fulfilling prophecies’ geworden?

Kloppen de mythen? Scoren Duitse spelers daadwerkelijk vaker in de laatste minuut dan spelers in Oranje? Zijn er wellicht ook verschillen te zien in de laatste vijf of tien minuten? Duitsers? Nooit opgeven, altijd doorgaan! Tegen die Mannschaft moet je blijven knokken tot de laatste minuut, want je hebt pas van ze gewonnen als het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

De komende weken zal ik delen uit het boek 'De laatste minuut' op deze site publiceren. Het boek is tweedehands nog verkrijgbaar, mijn nieuwe werk is ook via deze sites te vinden. Klik hiervoor door op Businezz.nl; Managementboek.nl of Bol.com.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>