De eerste strafschop van het EK 2008: Modric

Sneller dan verwacht, slecht ingeschoten, maar wel bepalend voor winst en verlies. De penalty van de Kroaat Luka Modric maakte het verschil tussen de tegenvallende Kroaten en de meevallende Oostenrijkers. Met wat meer kennis van zaken had de Oostenrijkse keeper natuurlijk gewoon deze bal gestopt. Want een bal door het midden, daarvan weten we zelfs in Nederland dat dit zelden succes oplevert. Als de keeper maar weet wat hij moet doen: wachten!

Van der Sar heeft het inmiddels geleerd. Wachten. Zo lang je kan. Het maakt de optie om door het midden te schieten onmogelijk voor spelers als Modric en het maakt ze tevens onzeker. Dat zorgt ervoor dat spelers, als ze eenmaal merken dat de dwars door midden schieten geen optie meer is, onzekerder worden en vaak slappe schotjes in de hoek afleveren. Minder gericht dan mogelijk en daardoor vaak houdbaar.

De Oostenrijkse keeper Macho bleek deze kennis niet te hebben, was al richting hoek aan het duiken (de oude techniek van Van der Sar) en was op slag kansloos tegen het zwakke schot van de kroaat. Dit soort penelty's mag geen probleem meer vormen voor de Oranje keepers, en zeker niet voor van der Sar. Kortom, zwak keepen van Macho en zwak inschieten van Modric. Dit kunnen zelfs de Oranje spelers nu beter!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jack Feijen
Lid sinds 2008
U heeft helemaal gelijk. Ik ken eigenlijk maar 1 speler die altijd (of in ieder geval zeer vaak) door het midden schoot, en dat was Neeskens (al heb ik alleen de penalty van een wk gezien waar die dat deed, de verhalen doen toch de ronde). Of dit altijd succesvol was weet ik niet, maar hard schieten deed hij wel.


Evenals een "panènkaatje" (zal wel verkeerd gespelt zijn), is niet mogelijk als de keeper blijft staan, al ziet het er altijd wel leuk en kunstig uit. Doe mij maar een strafschop in de hoek en dan in het dak van het doel.


Nu hopen voor Timmer en Stekelenburg dat Van der Sar ze nog eens leert penalty-keepen... Misschien wel handig voor na dit EK, Van der Sar stopt immers.


Met vriendelijke groet,


Jack Feijen
Gyuri Vergouw
Ha Jack,
Iedereen kent de penalty's van Neeskens door zijn strafschop tegen de Duitsers in 1974, snoeihard en door het midden. het is echter zelfs volgens Neeskens de enige die hij ooit zo genomen heeft! Volgens eigen zeggen schoot hij altijd hard naar de hoeken, maar omdat de wedstrijd pas 1 minuut oud was en hij nog niet warmgespeeld was, koos hij ervoor dwars door het midden te schieten. Wel met succes, maar helaas vaak geimiteerd door Nederlandse voetballers met desastreuze gevolgen!
vg
Gyuri