Bewijs (met beeld uit 1957): Cruijff niet de eerste met strafschop in tweeen

Goed nieuws voor de vele duizenden Belgische lezers van De Strafschop: Johan Cruijff blijkt niet de eerste te zijn geweest met een strafschop in tweeën (of drieën, zo u wilt). De Belg Rik Coppens was hem 20 jaar voor en er zijn nu online beelden die het bewijzen!

Een van de meest beroemde momenten in de carrière van Johan Cruijff is zonder meer zijn strafschop in drieën met Jesper Olsen tegen keeper Otto Versfeld van Helmond Sport uit 1982. In mijn boek 'De Strafschop' uit 2000/2003 geef ik al aan dat dit moment minder uniek is dan wij in Nederland allemaal vermoeden. Ik verwijs hierbij in mijn boek (blz. 43/44) naar de wedstrijd België-IJsland uit 1957, waarin de legendarische Rik Coppens een vergelijkbaar kunststukje uithaalt als Cruijff....maar dan 20 jaar eerder! Nu zijn er beelden van deze strafschop die in alles lijkt op die van Cruijff. Behalve dat de bal nu naar rechts en niet naar links wordt afgegeven. Lees de rest van dit artikel om de beelden te kunnen zien. (foto: Rik Coppens)

De beelden van deze vermaarde strafschop zijn terug te vinden op de website voor de verkiezing van de grootste Belg aller tijden, tezamen met prachtige beelden van Jean-Marie Pfaff de Duits praat (althans iets dat daarvoor moet doorgaan) en van Eddy Merckx. Maar de show wordt toch gestolen door de strafschop met zijn tweeën, in drieën van de vermaarde Belgische international Rik Coppens tegen voetbal dwerg IJsland. Identiek aan die van Cruijff en Olsen. Kortom, hoewel Cruijff nog steeds de credits krijgt in Nederland en zelfs de rest van de wereld, het was Rik Coppens die de betreffende strafschop''uitvond'. Zou Cruijff weet hebben gehad van deze strafschop van Coppens? Hij was toen 10 jaar oud en zou wellicht beelden in de bioscoop hebben kunnen zien, maar toch lijkt hier eerder sprake te zijn van een vergelijkbare creativiteit bij beide, ook om deze eigenschap bekend staande, spelers. U kunt de beelden bekijken door te klikken op deze link naar de website van De Grootste Belg, en dan te kiezen voor Coppens neemt penalty. Aan het eind van het filmpje zijn de beelden te zien.

Met dank aan lezer Pieter Verlee uit België die mij attent maakte op het bestaan van dit filmpje. Hij ontvangt voor deze tip een gesigneerd boek naar keuze, ofwel 'De Strafschop', ofwel 'De laatste minuut'.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Henk
Een correctie van deze oplettende lezer: Cruijff en Jesper Olsen maakten hun beroemde penalty tegen Helmond Sport niet in 1977 maar in 1982! Coppens was dus niet twintig maar vijfentwintig jaar eerder.