Belgie: geur van pampers bij strafschoppen

Een wel heel vreemd bericht gisteren in de Belgische media. De trainer van topclub Anderlecht, Ariël Jacobs, tracht op wel heel vernederende wijze te verklaren waarom zijn spelers zo vaak een penalty missen. Een erg gelukkige combinatie is dat niet, Anderlecht en strafschoppen, want al vier spelers van de Brusselse club misten vanaf elf meter. Reden voor coach Ariël Jacobs om in aanloop naar de bekerwedstrijd tegen Lommel United extra op
strafschoppen te trainen. Daarmee hoopt hij te bereiken dat de angst om te missen verdwijnt.

"Tijdens de voorbereiding wilde iedereen bij ons een penalty nemen, maar
als het om een officiële wedstrijd gaat, dan hangt de geur van pampers
in de lucht", zegt de coach in Het Laatste Nieuws.

Zijn werkwijze? Op het trainingsveld probeerde de coach de druk die bij het nemen van een penalty komt een beetje na te bootsen. Speler Guillaume Gillet betwijfelt of dat succesvol is: "We probeerden de strafschopnemer uit zijn concentratie te halen door van alles te roepen, maar dat is niet hetzelfde".

Ontluisterend eigenlijk, om dit te lezen. Ik acht de handelswijze van trainer en spelers compleet verouderd. In bulletpoints:

- een trainer die de angst van zijn spelers aanstipt door over pampers te beginnen: vernederend en onprofessioneel;
- oefenen door van alles te roepen naar de strafschopnemer op de training; dat mag maar een klein onderdeeltje zijn van het hele proces van een penalty;
- ik lees niets over mentale training of selectie van beste strafschopnemers tijdens de voorbereiding, ontluisterend;
- niets over zaken als aanloop, richting, snelheid, hoek of alle andere technische aspecten van de trap vanaf elf meter.

Eindconclusie: niet alleen in Nederland snapt men niets van de strafschop, in België holt men ons inmiddels keihard achterna.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>