Wat gebeurt er eigenlijk echt in de wereld van tech? We horen overal dat technologieën elkaar bijna sneller dan het licht opvolgen, maar dat is niet iets van de laatste tijd.

In 1965 voorspelde Gordon Moore, medeoprichter van chipfabrikant Intel, al dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang iedere twee jaar verdubbelt. Ook voorspelde hij dat zijn wet niet eeuwig geldend zou zijn en dat de ontwikkelingen in de toekomst nog sneller zouden gaan.

Inmiddels zijn we in de toekomst van Moore aangekomen. Alle nieuwe doorbraken, zoals blockchain, kunstmatige intelligentie en robotisering, hebben invloed op de wereld en zeker ook op de wereld van de financiële dienstverlening.

Blockchain als basis voor smart contracts

In mijn vorige blog haalde ik het al aan: blockchain binnen de financiële dienstverlening. Blockchain is de technologie achter de Bitcoin en werd in 2008 geïntroduceerd als een mogelijk herontwerp van het financiële systeem. Een peer-to-peer systeem voor elektronische betalingen dat het mogelijk maakt om online betalingen direct van de ene naar de andere partij te verzenden, zonder tussenkomst van een financiële instelling.

Lees ook:

Digitale transformatie: doemdenken of omarmen?

Als blockchain in de toekomst als hét digitale platform wordt gezien om transacties vast te leggen, hoe zorgen we er dan voor dat de transacties uitgevoerd worden? Dit is wat smart contracts doen.

Smart contracts

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn smart contracts niet direct contracten. Het is software waarin wordt vastgelegd onder welke voorwaarde een transactie moet worden uitgevoerd.

ArraySmart contracts zijn gebaseerd op het genoemde peer-to-peer systeem en zorgen voor het vergemakkelijken, het verifiëren en de uitvoering van een overeenkomst. Dit nieuwe systeem werkt autonoom en is één groot universeel grootboek. Dit kan een revolutie betekenen voor de financiële wereld.

Banken, beurzen, accountants en veel advocaten kunnen zelfs overbodig worden

Slechts een theorie

Er bestaat geen twijfel dat blockchain en smart contracts buzzwords zijn, maar wat het voor ons gaat betekenen is nog onduidelijk. Financiële professionals zijn bezorgd over de toekomst, maar of dat al nodig is vraag ik mij af. Iedereen lijkt over dit onderwerp te praten, maar hoe het de financiële branche gaat beïnvloeden is natuurlijk nog onbekend. Wel geloof ik dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze technologieën invloed hebben op de O2C-betalingen en -processen. Voor ons als financiële professionals is het belangrijk deze technologie in de gaten te houden en te omarmen, om zo voorop te blijven lopen. Dit geldt ook voor de bestaande software en de wet- en regelgeving.

Hoewel de technologie van blockchain nog niet volgroeid is en de impact nog onbekend is, is het wel zaak om na te denken over de doorontwikkeling van de verschillende software. Wanneer de tijd rijp is en ook het O2C-proces een evolutie ondergaat, verwacht ik dat het investeren in blockchain de eerste, logische stap is.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x