Channels

Je hebt een fijne vakantie gehad. Er was zon, zee en tussen de gezinsactiviteiten door net genoeg tijd om een boek te lezen en wat te mijmeren over het werk. ‘Moet ik niet weer eens wat anders gaan doen?’, is misschien wel een paar keer door je hoofd geschoten. Wordt het ondanks de economische crisis niet tijd voor een nieuwe uitdaging?

Een zelftestje om uitsluitsel te geven; omcirkel naar keuze ja of nee bij de volgende mogelijkheden:

1. Ja / nee  Ik kan veel van mijzelf kwijt in het werk.
2. Ja / nee  Ik voel het belang van het bedrijf als mijn eigenbelang.
3. Ja / nee  Ik ben effectief in mijn functie-uitoefening en heb voldoende invloed op mijn directe werkomgeving.
4. Ja / nee  Ik vertrouw mijn baas en collega’s.
5. Ja / nee  Ik vind dat er sprake is van voldoende rechtvaardigheid in ons bedrijf.

Lees ook:

Zelfsturende teams en zelforganisatie in 1 A4tje

Je scoort 1 keer nee: Kan nog, het is nergens ideaal. Advies: Blijf lekker zitten waar je zit. Je scoort 2 keer nee: Er is duidelijk iets mis in je functie of met de wijze waarop er leiding wordt gegeven. Advies: Je moet je ernstig gaan beraden. Ga er eens met je manager of iemand van HR serieus over praten. Een score van 3 keer nee of meer geeft aan dat er op korte termijn geen verbetering of oplossing te verwachten valt. Er is blijkbaar iets fundamenteel mis tussen jou en het bedrijf waar je werkt. Advies: Dit vergt een rigoureuze aanpak: management of change of misschien wel change of management. Maak een voorstel voor de directie en bij geen gehoor, wegwezen!

De ultieme vorm van medewerkermotivatie is dat je je (mede-) ’eigenaar’ kan voelen van het bedrijf. Dit uit zich in allerlei zaken die moeilijk te sturen zijn en uitgaan van een zekere mate van zelfsturing. Het is bijvoorbeeld normaal; een collega aan te spreken op afwijkend gedrag, de klant snel terug te bellen, ook een kleine investering serieus te beoordelen en de beslissing te nemen om bij een vervelende verkoudheid toch maar niet thuis te blijven.

Een van de manieren om dit te bewerkstelligen is letterlijk mede-eigenaar te worden van het bedrijf. In Nederland is dit nog veel minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de VS. Toch zijn er flink wat bedrijven die de mogelijkheid geven om met aandelen/certificaten te participeren in het bedrijf. Over het algemeen reageren medewerkers zeer positief. Minder leuk kan zijn, dat bij de jaarlijkse waardebepaling de certificaten niet zijn gestegen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ga eens na wat de mogelijkheden bij jouw bedrijf zijn.

Je kunt ook langs meer psychologische weg het gevoel van eigenaarschap verkrijgen. Dat is langs de weg van de vijf stellingen hierboven neergeschreven. Als je door je werkgever in staat wordt gesteld om hierop positief te antwoorden dan hoef je niet na te denken over een andere job. Wordt je matig gemotiveerde collega opeens een meedenker en zakt het ziekteverzuim tot 2 à 3 procent. Het zal mij benieuwen of je blijft of niet.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x