Channels

Prestatiegericht belonen zet werknemers er niet toe aan om harder te werken. Integendeel: ze gaan er soms zelfs minder door presteren en er bovendien minder plezier aan beleven. Het blijkt dat financiële prikkels de intrinsieke motivatie (motivatie die uit iemand zelf komt) kunnen verminderen. Ook kunnen ze ten koste gaan van ethische en andere redenen om te voldoen aan sociale normen op de werkvloer zoals eerlijkheid.

Sociale band
Financiële prikkels kunnen er ook toe leiden dat hooggetalenteerde medewerkers teams vormen met collega’s met gelijke vaardigheden in plaats van met medewerkers waarmee ze sociaal verbonden zijn. In teams die bestaan uit mensen met een sociale band is echter minder sprake van ‘free-riding’ (verschijnsel waarbij niet iedereen in gelijke mate bijdraagt aan het resultaat) . Ook door teamvorming van mensen met gelijke hoge vaardigheden maar zonder sociale band kan prestatiebeloning dus een negatief effect hebben op de gemiddelde productiviteit in een bedrijf.

Geef plezier in werk
Investeren in het werkplezier van medewerkers is vaak belangrijker dan interventies in het verminderen van de werkdruk. Het verlagen van de werkdruk zal uiteraard wel helpen om een burn-out te voorkomen, maar is nog geen middel om van een werknemer een bevlogen medewerker te maken.

Lees ook:

Hij is bevlogen, maar toch zijn ze niet blij met hem

Bevlogen types zorgen goed voor zichzelf én de organisatie, ze zijn creatief en leren telkens iets nieuws. Bevlogen werknemers vinden het helemaal niet erg om druk te zijn op hun werk. Ze kunnen de extra druk aan, mits ze voldoende sociale steun en feedback van hun collega’s krijgen en er voldoende ontplooiingsmogelijkheden zijn.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (samenvatting uit:  HRpraktijk Door: Gabor Mooij David Davidson)

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x