De arbeidsmarkt ziet er voor vrouwen minder rooskleurig uit. Dat komt door de teruglopende groei van banen in de zorg en het onderwijs, sectoren waarin de afgelopen jaren juist veel vrouwen werk vonden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Het aantal werkloze vrouwen nam het afgelopen jaar met 15.000 toe tot 251.000, terwijl de werkloosheid onder mannen licht is gedaald. Gemiddeld zaten circa 248.000 mannen in de maanden mei, juni en juli ongewild zonder baan. Dat is ongeveer duizend minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens CBS-onderzoeker M. Vergeer was de situatie op de arbeidsmarkt voorheen precies omgekeerd. Hij wijst erop dat de werkgelegenheid in de zorg en het onderwijs in de jaren 2001 tot en met 2004 groeide met respectievelijk 2,5 procent (totaal bijna 15.000 banen) en 4 procent (circa 30.000). Die extra banen werden voor 85 procent opgevuld door vrouwen.

Lees ook:

Schaarste op de arbeidsmarkt is een sluipmoordenaar

Dit jaar zal de banengroei in de zorg naar verwachting nul zijn en in het onderwijs 1,5 procent. Volgens Vergeer zit de groei nu meer in sectoren waar mannen domineren of de verdeling gelijk is, zoals de ICT, reclame en transport.

De gemiddelde werkloosheid is volgens het CBS al ruim een halfjaar stabiel als de cijfers worden gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, zoals scholieren en studenten die zich melden op de arbeidsmarkt en op zoek gaan naar (vakantie)werk. Het CBS telt dan in de afgelopen drie maanden gemiddeld 493.000 werklozen. Dat komt neer op 6,7 procent van de beroepsbevolking.

Ook het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) constateert dat meer werknemers uit het onderwijs zich melden bij de voormalige arbeidsbureaus. Volgens het CWI was in juli de stijging in alle beroepsgroepen gering en nam het totaal aantal werkzoekenden zonder baan gemiddeld met 0,4 procent toe tot 695.700. Alleen onder het onderwijspersoneel werd een stijging genoteerd van 3 procent.

ArrayDe cijfers van het CWI en CBS verschillen sterk van elkaar. Zo tellen de voormalige arbeidsbureaus een ieder mee, die staat ingeschreven als werkzoekend en nog geen baan heeft. Volgens de definitie van het CBS moet een werkloze actief op zoek zijn naar een baan van tenminste twaalf uur per week. Verder staan ook weer niet alle werklozen ingeschreven bij het CWI.

Volg ook de discussie:

Case: Zijn mannen leuker en slimmer dan vrouwen?
Bert Overbeek

ArrayIk leg graag iets aan u voor, op het gevaar af dat u mij voor een ‘male chauvinistic pig’ houdt. …….

Bron: PW INTERMEDIAR

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x